TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 22.11.2020.

Važan dio večernje rutine, uz čitanje inspirativnog sadržaja, opuštajuću glazbu u pozadini i beauty rituale, je i atmosfera i stil uređenja naše spavaće sobe.

Kako biste sobu učinili toplijom i dali joj dodatan šarm, biramo detalje i dodatke koji oslikavaju naš stil i istovremeno utječu na kvalitetu sna.

Posebice pažnju usmjeravamo ka odabiru kvalitetnog madraca i jastuka uz koje ćemo se ujutro buditi odmorni i spremni za sve izazove koje nosi dan.

Ana Ljubić

Ana Ljubić je u periodu pandemije pokrenula brend eko jastuka Pulvinaris koji su u potpunosti prirodan proizvod i izrađuju se ručno. Punjeni su ljuskicama heljde i pira, a o njihovim benefitima, kao i postupku izrade, saznali smo više detalja u razgovoru s Anom.
 

***
Kako ste došli na ideju pokretanja brenda i tko čini vaš tim?

Ova ideja se razvija iz moje ljubavi prema prirodnim proizvodima i šivanju.
Ranije sam radila unikatne cekere i na taj način usavršavala svoje krojačke sposobnosti. Moja prijateljica koja i sama radi prirodne pripravke podsjetila me je u jednom našem razgovoru na ove jastuke i ispričala svoje iskustvo vezano za njih. Inspirirana njezinom pričom sam krenula u akciju.
Željeli smo našem tržištu ponuditi jedan drugačiji proizvod koji je 100% Hercegovac. Sve materijale koje koristimo su iz BiH i proizvod je 100% ručni rad i 100% prirodan.
Jako teško je bilo započeti ovaj posao s obzirom da smo imali jako malo izvora informiranja. Svi izvori iz kojih sam učila su bili na raznim svjetskim jezicima pa bi danima sjedila i prevodila svaku riječ sa španjolskog, turskog, kineskog i drugih. Trud se svakako isplatio.
U narednom periodu, u ožujku, uslijedio je lockdown i to vrijeme smo iskoristili za što bolju pripremu i testiranje jastuka. Nakon izvjesnog vremena smo izašli na tržište sa našim proizvodom sigurni u njegovu kvalitetu i učinkovitost.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @pulvinaris

U svemu mi pomaže moja obitelj i odlično funkcioniramo i kao kolege u našem malom timu.
Uskoro planiramo i zapošljavati jer je potražnja zaista velika.


Kako teče proces proizvodnje jastuka i koliko je vremena potrebno za izradu?

Sami proces proizvodnje jastuka počinje na poljima gdje se sadi heljda i pir. Nakon žetve, žitarice se melju i pri tome ljuskicu odvajamo a ostatak zrna se samelje za brašno.
Nakon toga ljuskice se pročišćavaju i propuhuju. Iznimno je važno pravilno skladištenje same ljuskice koja traži kontrolirane uvjete.


Zatim se skroje futrole koje se pune ljuskicom žitarice. Jastuk se puni kroz malu rupu kako bi bio pun zraka. Proces punjenja traje oko 30 minuta. Ako uzmemo u obzir i vrijeme potrebno za šivanje jastuk se od prilike radi sat vremena, bez vremena potrebnog za žetvu i pripremu same ljuskice. Svaki jastuk se puni ručno. Detaljno se pregleda svaka hrpica ljuske i tek onda ju sipamo u jastuk.

Ljuskice kojima punimo naše jastuke su 100% organski uzgoj, netretirane nikakvim kemikalijama i pesticidima. Heljda i pir se melju na odvojenim mlinovima tako da naši kupci koji imaju teške alergije na pir ili gluten nemaju nikakvu alergijsku reakciju spavajući na jastuku od heljdine ljuskice.

Koje su prednosti jastuka izrađenih od ljuskice heljde i pira?

Jastuci su se pokazali iznimni za razne tegobe. Prvenstveno mislim da bi svi trebali dati priliku ovakvom jastuku jer je 100% prirodan ne sadrži sintetička punjenja od kojih su neka ujedno i opasni alergeni.
Jastuk punjen ljuskicom pira se pokazao kao broj 1 u rješavanju bolova u vratnoj kralježnici koja je popraćena trncima u rukama, obamrlosti ruku i glavoboljom. Rješava nesanice, glavobolju, djeluje sedativno i smanjuje stres. Ima ugodan miris koji nije intenzivan pa i za one koji su senzibilni na mirise ne stvara problem. Jastuk odlično provodi vlagu pa je izuzetan za osobe koje se znoje u snu jer znojenje smanjuje na minimum, gotovo da ga nema nikako. Na jastuk se ne nakupljaju grinje i prašina pa je odličan izbor i za osobe koje imaju alergije na iste. Jastuk proizvodi blago šuškanje koje ne može ometati san.

Heljda ima slične beneficije. Razlika je u tome da ne provodi vlagu pa ako se znojite u snu za vas je bolji izbor pir. Odlična je u rješavanju atopijskog dermatitisa migrena i tenzijskih glavobolja. Također je antibakterijski i antialergijski.
DONAT jastuk za sjedenje je namijenjen svima koji dugo sjede i imaju bolove u donjem djelu kralježnice. Današnji način života koji je uglavnom sjedilački vremenom stvara određene tegobe koje utiču na kvalitetu života. Donatov unikatan dizajn s otvorom u sredini ravnomjerno raspoređuje našu težinu po cijelom jastuku dok kičma koja stoji iznad otvora stoji uspravno i nije pritisnuta našom težinom. Olakšanje se osjeti već pri samom sjedanju na jastuk. Donat jastuk je punjen ljuskicom pira, jer je nešto krupnija od ljuskice heljde pa je i jastuk čvršći.

Ove jastuke mogu koristiti djeca od rođenja i sve osobe do najstarije životne dobi.
Najbitnija je dobra komunikacija između nas i naših korisnika kako bi našli što bolje rješenje i ono što će im u što krećem roku pomoći kako bi osjetili olakšanje.

Kako možemo naručiti vaše proizvode?

Naše proizvode možete naručiti putem Pulvinaris Facebook stranice i Instagram profila.  


Bonjour

Bonjour Edit: Za 2. dan vam otkrivamo kako za 10 minuta stvoriti kutak za pauzu (sve već imate)

TEKST: Ada Ćeremida

Bonjour Edit: Za 2. dan vam otkrivamo kako za 10 minuta stvoriti kutak za pauzu (sve već imate) Bonjour Edit: Za 2. dan vam otkrivamo kako za 10 minuta stvoriti kutak za pauzu (sve već imate)

Dobro došli u Dan 2 našeg Bonjour Edit zimskog rituala.

Ako ste s nama od samog početka i jučer ste se pridružili našem pozivu da sebi poklonite 15 dana malih rituala, drago nam je. A ako nam se tek sada pridružujete, u prvom tekstu serijala pronaći ćete cijeli kontekst i razlog zašto smo ovaj mini zimski ritual započeli, kao nježan podsjetnik da decembar ne mora biti brz, naporan ni pretrpan, nego sporiji, mekši i svjesnije proživljen.

Dan 2 nije o velikim zahvatima, nije o preuređenju cijelog stana i svakako nije o kupovini. Današnji zadatak traje 10 do 15 minuta.

 



Danas ne pravimo “coffee station” za fotografisanje, nego kutak koji ćeš zaista koristiti. Ideja je da u svom domu pronađeš jedan neiskorišten ili zapostavljen ugao i da mu daš novu, jasnu funkciju.

To može biti mali stočić koji trenutno stoji samo kao dekor, komoda koja nema konkretnu ulogu, pomoćni stolić koji nije na pravom mjestu ili čak dio namještaja koji možeš privući bliže sofi ili fotelji. Dozvoljeno je pomjerati stvari, danas je upravo to poenta.

Bez dekorisanja radi efekta. Bez dodavanja viška. Samo jasno postavljen prostor koji svakodnevnu pauzu čini svjesnijom i ugodnijom. Konačno rješavamo onu situaciju u kojoj šolju kafe balansiraš na knjizi ili naslonu sofe.

 


 

Današnji zadatak: Za 10–15 minuta kreiraj svoj coffee ili tea kutak  
 

Gotovo svaki dom već ima sve elemente za mali coffee ili tea corner, samo nisu svjesno okupljeni na jednom mjestu.

Kada pronađeš taj kutak, razmisli kako ga možeš učiniti mjesto za kratku pauzu. Na površinu stavi tacnu ili poslužavnik i na nju dvije omiljene šolje (jer jedna je uvijek pomalo usamljena). Dodaj malu kašičicu, kutijicu s omiljenim čajevima ili nekoliko kapsula kafe. Ako imaš mjesta, tu može stajati i kuhalo za vodu, mali aparat za kafu ili termos.

 


 
Uz to, ubaci nešto zbog čega ćeš se zadržati: knjigu koju trenutno čitaš, magazin kojem se vraćaš, bilježnicu. Mala lampa ili svijeća mogu dati toplinu, ali samo ako imaju svrhu, da se tu zaista sjedne, makar na nekoliko minuta.

Poenta nije da kutak izgleda savršeno, nego da počne funkcionisati. Da postane mjesto na koje ćeš sjesti sutra, prekosutra i dan poslije toga. Mjesto s kojeg možeš pratiti naredne dane našeg Bonjour Edit rituala.

 


 

Danas ih ne uljepšavamo, nego organizujemo s namjerom. Ideja je jednostavna: okupiti nekoliko svakodnevnih predmeta tako da taj mali kutak postane funkcionalna stanica za pauzu, mjesto na kojem je sve pri ruci i ništa ne viška.

Šolja koju uvijek birate. Tacna koja uvodi red. Mala lampa ili svijeća koja definiše atmosferu. Biljka ili predmet s teksturom koji prostoru daje toplinu.

Ništa novo. Samo bolje posloženo.

 



Šta dalje?

Sjednite u taj kutak.
Popijte kafu ili čaj.
I danas, ali i narednih dana, pratite naš Bonjour Edit ritual upravo iz tog kutka.

Ako želite učestvovati u našem Bonjour Edit giveaway, podsjećamo da je potrebno samo da popunite kratki Google Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala. Poklanjamo Bonjour notes i limitirano izdanje Bonjour tote torbe, kao mali znak pažnje svima koji su odlučili da ovih 15 dana posvete sebi.

A ako želite još jedan mali dodatak ovom ritualu, ne zaboravite na free mjesečni kalendar koji možete preuzeti i svaki dan ubaciti jednu fotografiju svog trenutka pauze. Na kraju decembra imat ćete mali vizualni dnevnik, vaš.

Dan 2 je gotov sa jednim malim kutkom preuređenim za stvaranje malih pauza.


 kafa_caj_kutak_interijer_uredjenje_bonjour_ba_g

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @archdigest, @melimeli, @kimipossible


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!