Neki kažu da puder obrve izazivaju bol, evo šta mi saznajemo! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Neki kažu da puder obrve izazivaju bol, evo šta mi saznajemo!

Tekst:

Nevena Divčić

MAKEUP
15.2.2024.

Na šta se zapravo odnosi naziv tretmana „puder obrve“?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Riječ je o permanentnom makeupu i tehnici oblikovanja obrva kojom se postiže prirodniji „praškasti“ izgled istih. Poput microbladinga, tehnika puder obrva pojačava oblik i boju obrva, uz upotrebu različitih alata.


Koja je razlika između microbladinga i puder obrva?

Microblading radi se uz pomoć malih rezova za „utiskivanje“ pigmenta u kožu, stvarajući izgled pojedinačnih dlačica. A puder obrve podrazumijevaju „tačkasto“ nanošenje kojim se postiže mekši i još prirodniji izgled obrva, koji stvara efekat prelaza boje.

Mašina koja se koristi za puder obrve grebe kožu kako bi unijela boju samo u gornje slojeve kože, tako da je manje invazivna od skalpelu sličnog noža koji se koristi u microbladingu.


Foto: @markina


Je li ovaj proces bolan? 

Iako se prije počinjanja beauty tretmana najčešće nanosi anestetska krema, ovaj proces može biti bolan. Područje nakon tretmana može biti oteknuto, a koža crvenkasta te se može pojaviti blaže krvarenje. U svakom slučaju, neophodno je da pratite upute tehničara kako ne bi došlo do neželjenog efekta i kako biste nakon tretmana bili zadovoljni. 
Kome vjerovati pri odluci da isprobate ovaj tretman? 

Baš kao i microblading, tehniku puder obrva izvode samo stručnjaci koji vam mogu potvrditi da su prošli svu neophodnu obuku te imaju neophodni certifikat.


Foto: @carodaur


Koliko puder obrve traju i kada je potrebno raditi korekciju? 

Puder obrve će poboljšati boju vaših obrva na jednu do tri godine. Izvođenje tretmana traje otprilike dva sata i potrebno je do nekoliko dana da se koža u potpunosti privikne na isti. Pored toga, prema riječima stručnjaka, prilagođavanje boje i potpuni efekat vidjet ćete nakon otprilike 4 do 6 sedmica.

 Kako njegovati puder obrve?

Iako ćete jasne upute dobiti od licenciranog stručnjaka i ovdje vam donosimo nekoliko informacija. Jedan od koraka je da izbjegavate kvašenje obrva prvih pet dana. Pored toga zaštitite obrve od sunca, sapuna, znoja i ulja. Oko petog dana koža će se početi obnavljati (guliti) kao i nakon malo snažnijeg pilinga te joj jednostavno pustite da prođe kroz ovaj prirodni proces. 

Iako boja na obrvama traje, kao što smo ranije spomenuli, jednu do tri godine, ovo ovisi o tipu vaše kože te ćete u skladu s tim prilagoditi i svoje korekcije. 

* * *
Naslovna fotografija: @vivabenard

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno