Na sva pitanja o microblading tehnici za obrve odgovara stručnjakinja Mensura Hodžić - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Na sva pitanja o microblading tehnici za obrve odgovara stručnjakinja Mensura Hodžić

Tekst:

Emina Smaka

BEAUTY SAVJETI
20.5.2022.

Kada govorimo o beauty tretmanima lica, najčešći zahtjevi dama su da konačni rezultat izgleda neprimjetno i da na neki način samo naglasi prirodni izgled lica, a u nekim slučajevima da ispravimo beauty greške koje smo načinili ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Jedna od najčešćih grešaka s kojom se mogu povezati mnoge dame je prekomjerno čupanje obrva, čiji takav izgled je bio popularan 90ih i 2000ih. Od 2010. pa sve do danas se izučavaju tehnike koje bi vratile punoću i prirodan oblik obrva. Tehnika koje je postala popularna još prije nekoliko godina je japansko iscrtavanje obrva ili microblading. Svoju popularnost duguje upravo prirodnom izgledu za kojim mnoge dame tragaju. S toga smo odlučili razgovarati sa Grand Masterom, osnivačicom Bold Brows pattern, ali i izvršnom direktoricom @phiacademy_bih & @salon_ljepote_le_salon - Mensurom Hodžić koja nam je dala odgovore na sva pitanja koja možete imati vezano za ovu beauty tehniku.
Koja je razlika između tetoviranih obrva i microblading tehnike? 

Razlika između ove dvije tehnike je u tome što se tradicionalna tetovaža radi sa mašinicom i pigment se unosi do dermalnog sloja kože. Microblading tehnika se radi ručnom alatkom i samim tim se kreiraju individualne dlačice koje pružaju jedinstven prirodan izgled. Pigment se unosi u epidermalni sloj kože, tačnije u bazalnu membranu, granica između epiderme i derme, te se zbog toga microblading tehnika zapravo naziva semi permanent to jeste polutrajni make up.

 


Koliko dugo traje microblading proces i da li je bolan? 

Tretman microblading-a traje od 60 do 90 minuta, ovisno o stanju kože klijenta. Sam tretman nije bolan jer se koristi lokalni anestetik. Može se javiti blaga nelagoda prilikom iscrtavanja dlačica, što bismo opisali kao lagano grebuckanje kože koje često ovisi o tolerancije boli kod klijenata.
 

Kolika je trajnost obrva iscrtanih pomoću ove tehnike?

Trajnost iscrtanih obrva prvenstveno zavisi od tipa kože, zatim unutrašnjih i vanjskih faktora. Vanjski faktori su: sunce, UV zračenje, prečesta posjeta saunama, nepravilna njega kože lica i upotreba kozmetike koja narušava pigment. 

Unutrašnji faktori koji utiču na brže razgrađivanje pigmenta su: hormoni, antibiotici i druge vrste lijekova, te životni stil klijenta. 

Ovisno od ovih faktora, pigment se zadržava u koži 2 do 3 godine, nakon toga preporučujemo osvježenja koja produžavaju vijek trajanja obrva.
Da li je moguće da uz ovaj proces obrve blijede u nepoželjnim zelenim nijansama? 

Ne ukoliko se tehnika sprovede na ispravan način, klijent poštuje savjete njege i koriste adekvatni i kvalitetni pigmenti.

Svaki klijent treba da je upoznat kolika je važnost kvalitetnih pigmenata koji se koriste prilikom tretmana. Naša preporuka jesu Phi Brows pigmenti koje mi koristimo u našem salonu i akademiji. Ovi pigmenti ne sadrže teške metale i bilo kakve štetne supstance, te ne migriraju pod kožom i samim tim ne rezultiraju u neželjenim nijansama kao što imamo priliku to da vidimo kod klasičnog permanentnog make up-a.
Na koji način je potrebno dalje njegovati obrve? 

Post tretmanska njega je vrlo jednostavna. Prvi dan je najvažniji jer se obrve moraju ispirati mlakom vodom i nanositi kremu svakih tri sata. Od drugog do desetog dana postupka se ponavlja samo ujutru i navečer. Važno je izbjegavati nanošenje šminke preko obrva, intenzivne treninge, saune, solarij, javna kupališta i bazene u prvih deset do petnaest dana. Također, važno je spomenuti da u post tretmanskoj njezi ne postoji natečenost, crvenilo ili otekline. 

Ono što je klijentima neobično je to što obrve budu 15% deblje i 40% tamnije nego što će biti nakon deset do petnaest dana. Mogući su sitni nedostatci koji se javljaju nakon ljuštenja kože koje se dešava od četvrtog do sedmog dana, te je zbog toga korekcija obavezna nakon mjesec dana na kojoj se dodaju ti sitni nedostaci. 

 


Da li je nakon microblading tehnike potrebno popunjavanje obrva olovkom ili sjenama, te da li je uopšte dozvoljeno ukoliko klijentica to želi?

Klijentice koje cijene prirodan izgled uvijek će željeti što prirodniji rezultat. Takva su očekivanja idealna kod microblading-a, jer je to cilj ove tehnike. Klijentice koje su više ljubiteljice intenzivnijeg dnevnog make up-a, češće se trude da microblading izgleda intenzivnije i očekuju gušći raspored dlačica, a često se vraćaju na osvježenje prije nego što zatreba. U ovom slučaju je najbitnije razgovarati s klijentom. Objasniti im šta je cilj ove tehnike, to jeste prirodan rezultat kojim se postižu uredne i oblikovane obrve, a sasvim je normalno da klijentice ponekad šminkom popune obrve.

Klijenticama koje konstantno žele intenzivniji izgled obrva, najbolje rješenje je preporučiti im dodatno sjenčenje u kombinaciji s dlačicama ili samo puder tehniku. Zato je važno već pri prvom tretmanu prepoznati koji je cilj učinka koji klijenti očekuju nakon tretmana microblading-om.

 Da li se oblik obrva dizajnira za svakog klijenta individualno, zavisno od njegovih/njenih crta lica? 

Oblik obrva se određuje pomoću šestara prema morfologiji lica klijenta i zlatnom presjeku (Phi 1,618) te se na taj način za svakog klijenta individualno određuje oblik obrva. Boja obrva se određuje prema prirodnoj boji kose.

Dlačice se iscrtavaju u smjeru prirodnog rasta dlačica kako bi se postigao hiperrealističan izgled obrva i  na ovaj način svaki klijent ima unikatan izgled obrva.

 

Postoji li način da klijent/ice prije ovog procesa vidi kako bi finalne obrve izgledale na njima?

Korištenjem Phi aplikacije klijentima je moguće pokazati simetriju iscrtanih obrva, a zatim pokazati primjer kako bi obrve izgledale na njima nakon tretmana. Potrebno je samo poslati fotografiju Vaših obrva ( uslikanu na dnevnom svjetlu bez make up-a) na našu email adresu kako bi vidjeli preporučeni primjer iscrtanih dlačica.
 

Znamo da vam je lista klijenata često popunjena, koliko ranije je potrebno zakazati svoj termin? 

Kao Grand Master ove tehnike često sam odsutna van države iz edukativnih razloga i podrške mojim studentima, zatim imamo studente koji posjećuju Bosnu i Hercegovinu iz drugih država kako bi unaprijedili svoje znanje i vještine, samim tim sam prebukirana te je to razlog zašto imamo liste čekanja koje se unaprijed bukiraju na mjesec dana. 

Trenutno nam je teško precizirati vrijeme koliko bi čekali na odgovarajući termin, u praksi najbolje i najsigurnije bi bilo da se upišete na listu dva do tri mjeseca unaprijed. 

 

Na koji način naši čitatelji/ice mogu rezervisati svoj termin u vašem salonu? 

Svi zainteresovani tretman mogu zakazati u Salonu ljepote Le Salon Sarajevo, Merhemića trg 4. Ciglane, na Instagram profilu @salon_ljepote_le_salon, na broj telefona +38733213933, u Phiacademy Sarajevo, Kalmija Baruha 1, kao i na Instagram profilu @phiacademy_bih , broj telefona 061 663 668 ili na Instagram profilu @grand_master_megy.
 

* * * 
Fotografije: Privatna arhiva 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno