TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 19.4.2023.
Baklava je kolač koji dolazi u različitim varijantama, a svaka od njih ima posebno mjesto na sceni.
Tako uz onu tradicionalnu kojoj već duži niz godina ne možemo odoljeti, prošle godine popularizirala se i nešto modernija verzija sa sirom, a ovog puta u našoj Gourmet rubrici mjesto je našla pržena baklava s marcipanom.
Da, dobro ste čuli – hrskavi listići premazani maslacem u koji je urolan marcipan nešto je što će rado isprobati ljubitelji slatkog. Recept za ovu slasnu deliciju pronašli smo na profilu bh. dame Zerine Suyabatmaz, a sve detalje pripreme donosimo u nastavku.
Potrebni sastojci :
Priprema:
Jedan list baklave podijelimo na 4 trougla, između dva trougla mažemo puter, zatim stavljamo jednu rolnicu marcipana i pakujemo tj. motamo u jufku.
Na tavi prepržimo sa svake strane i dekorišemo medom.
Čas posla.
* * *
Foto: Zerina Suyabatmaz
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!