TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 19.4.2023.

Baklava je kolač koji dolazi u različitim varijantama, a svaka od njih ima posebno mjesto na sceni.


Tako uz onu tradicionalnu kojoj već duži niz godina ne možemo odoljeti, prošle godine popularizirala se i nešto modernija verzija sa sirom, a ovog puta u našoj Gourmet rubrici mjesto je našla pržena baklava s marcipanom.

Da, dobro ste čuli – hrskavi listići premazani maslacem u koji je urolan marcipan nešto je što će rado isprobati ljubitelji slatkog. Recept za ovu slasnu deliciju pronašli smo na profilu bh. dame Zerine Suyabatmaz, a sve detalje pripreme donosimo u nastavku.





Potrebni sastojci :

  • 8-10 lista jufke
  • Istopljen puter
  • marcipan ili halva od badema iz turskih prodavnica
  • Med


Priprema:

Jedan list baklave podijelimo na 4 trougla, između dva trougla mažemo puter, zatim stavljamo jednu rolnicu marcipana i pakujemo tj. motamo u jufku.
Na tavi prepržimo sa svake strane i dekorišemo medom.
Čas posla.


* * *
Foto: Zerina Suyabatmaz


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!