Pržena baklava s marcipanom: Slasni zalogaji koji će oduševiti sve za stolom
Tekst:Ana Rotim
GOURMETBaklava je kolač koji dolazi u različitim varijantama, a svaka od njih ima posebno mjesto na sceni.
Tako uz onu tradicionalnu kojoj već duži niz godina ne možemo odoljeti, prošle godine popularizirala se i nešto modernija verzija sa sirom, a ovog puta u našoj Gourmet rubrici mjesto je našla pržena baklava s marcipanom.
Da, dobro ste čuli – hrskavi listići premazani maslacem u koji je urolan marcipan nešto je što će rado isprobati ljubitelji slatkog. Recept za ovu slasnu deliciju pronašli smo na profilu bh. dame Zerine Suyabatmaz, a sve detalje pripreme donosimo u nastavku.
Potrebni sastojci :
- 8-10 lista jufke
- Istopljen puter
- marcipan ili halva od badema iz turskih prodavnica
- Med
Priprema:
Jedan list baklave podijelimo na 4 trougla, između dva trougla mažemo puter, zatim stavljamo jednu rolnicu marcipana i pakujemo tj. motamo u jufku.
Na tavi prepržimo sa svake strane i dekorišemo medom.
Čas posla.
* * *
Foto: Zerina Suyabatmaz