TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 4.10.2022.

Kada bismo mnoge pitali koja dva kolača bi spojili u jednu neodoljivu poslasticu, sigurni smo da bi se većina odlučila za miks baklave i cheesecakea.


Sama pomisao na hrskave listiće tijesta, komadiće orašastih plodova i ukusnog kremastog nadjeva budi u nama želju da se instant zaputimo u kuhinju i krenemo u novu kulinarsku avanturu. Recept za taj neodoljivi spoj ukusa koji će oduševiti ukućane ali i goste ovog puta podijelila nam je food blogerica Veldina Cokić koja se na društvenim mrežama krije iza profila @eksplozija_slatkog. Naime, iako vam na prvi pogled možda izgleda zahtjevnije od običnog deserta, sigurni smo da ipak nećete moći odoljeti ovoj kombinaciji omiljenih slastica. 





Recept:

FIL 1:

  • 100 g oraha ili pistacija
  • 2 kašike toplog maslaca
  • 60 g šećera u prahu
     
  • 7/8 komada jufki za baklavu ("jami" sam koristila)
  • šecera u prahu za posipanje jufki
  • 50 g otopljenog maslaca za listove

Šerbe:

  • 3/4 čaše šećera (časa od 2 dcl)
  • 3/4 čaše vode
  • 1 vanilin šećer
  • par kapi cijeđenog limuna


FIL 2:

  • 600 g grčkog jogurta
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilnin šećer
  • 2 kašike čvrstog jogurta
  • 1 jaje
  • 2 kašike brašna
     
  • pistacij za po vrhu
     

Ove mjere su za kalup fi 19, možete vi koristiti i 20 fi ili 22 fi sa ovim mjerama, ali će ispasti tanji cheesecake.





Priprema:

Prvo napravite šerbet, dodate sve osim limuna, kad provre kuhati 10 minuta i pred sam kraj dodati par kapi limuna. Ohladiti. 
Uključite rernu na 200°. U kalup fi 19 redati kore ukrug i svaku premazivati maslacem i vrlo malo posipati šećerom u prahu svaki koru dok ne potrošite. Ostatak kora koji ide preko kalupa odstranite nožem. Staviti u zagrijanu rernu na 200° da se kore malčice zapeku na 4 minute i izvaditi. Smanjite rernu na 160°, na toj temperaturi ćete peći baklavu 1 h. 

Prije toga, napravimo mix ovih orašastih plodova ili po izboru samo jednu vrstu, ja sam malo samljela, a malo sjeckala 100 g sveukupno oraha, pistacija. Tu se doda šećer i maslac i promiješa, prvo taj fil ide na zapečene kore. Onda pravimo drugi fil. Pomiješaju se svi sastojci, bez grudica. Prelije se preko prvog fila i stavi se na pečenje 160° - 1 sat. Pečeno je kada su se listovi fiksirali sa filom a sredina se lagano ljulja. Na vrh pistacij. Ostaviti na hlađenje 15 min pa rubove i vrh zaliti sa zaljevom. 


* * *
Foto: Veldina Cokić za Bonjour.ba


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!