TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 4.10.2022.
Kada bismo mnoge pitali koja dva kolača bi spojili u jednu neodoljivu poslasticu, sigurni smo da bi se većina odlučila za miks baklave i cheesecakea.
Sama pomisao na hrskave listiće tijesta, komadiće orašastih plodova i ukusnog kremastog nadjeva budi u nama želju da se instant zaputimo u kuhinju i krenemo u novu kulinarsku avanturu. Recept za taj neodoljivi spoj ukusa koji će oduševiti ukućane ali i goste ovog puta podijelila nam je food blogerica Veldina Cokić koja se na društvenim mrežama krije iza profila @eksplozija_slatkog. Naime, iako vam na prvi pogled možda izgleda zahtjevnije od običnog deserta, sigurni smo da ipak nećete moći odoljeti ovoj kombinaciji omiljenih slastica.

Recept:
FIL 1:
Šerbe:
FIL 2:
Ove mjere su za kalup fi 19, možete vi koristiti i 20 fi ili 22 fi sa ovim mjerama, ali će ispasti tanji cheesecake.

Priprema:
Prvo napravite šerbet, dodate sve osim limuna, kad provre kuhati 10 minuta i pred sam kraj dodati par kapi limuna. Ohladiti.
Uključite rernu na 200°. U kalup fi 19 redati kore ukrug i svaku premazivati maslacem i vrlo malo posipati šećerom u prahu svaki koru dok ne potrošite. Ostatak kora koji ide preko kalupa odstranite nožem. Staviti u zagrijanu rernu na 200° da se kore malčice zapeku na 4 minute i izvaditi. Smanjite rernu na 160°, na toj temperaturi ćete peći baklavu 1 h.
Prije toga, napravimo mix ovih orašastih plodova ili po izboru samo jednu vrstu, ja sam malo samljela, a malo sjeckala 100 g sveukupno oraha, pistacija. Tu se doda šećer i maslac i promiješa, prvo taj fil ide na zapečene kore. Onda pravimo drugi fil. Pomiješaju se svi sastojci, bez grudica. Prelije se preko prvog fila i stavi se na pečenje 160° - 1 sat. Pečeno je kada su se listovi fiksirali sa filom a sredina se lagano ljulja. Na vrh pistacij. Ostaviti na hlađenje 15 min pa rubove i vrh zaliti sa zaljevom.

* * *
Foto: Veldina Cokić za Bonjour.ba
TEKST: Ada Ćeremida
Jeste li spremni za novo mjesto u Mostaru koje jednako dobro funkcioniše u jutarnjim satima, popodnevnim pauzama i večerima koje se ne planiraju unaprijed?
Volimo kada otkrijemo nova mjesta širom Bosne i Hercegovine, ona koja ne pokušavaju biti sve svima, nego tačno znaju šta žele biti. Upravo jedno takvo novo ime pojavilo se na mostarskoj gradskoj mapi.
Buro Bar, smješten u samom centru Mostara, na adresi Kneza Višeslava bb, donosi urbani day & night koncept koji spaja opuštenu dnevnu atmosferu s energijom večernjeg izlaska.
Mjesto koje se prilagođava ritmu dana
Buro Bar ne traži poseban povod za dolazak. Ovdje se svraća na kafu, ostaje na razgovoru, a nerijetko se vraća i kasnije, kada se svjetla priguše, muzika postane glasnija, a atmosfera dobije drugačiji tempo.
Koncept day & night bara u Mostaru nije česta pojava, a upravo u toj fleksibilnosti leži njegov šarm. Buro je mjesto koje se prirodno uklapa u dnevne navike grada, ali i u večernji život koji Mostar posljednjih godina sve više gradi.

Interijer koji odmah privlači pažnju
Jedan pogled na prostor dovoljan je da shvatite kako se ovdje mislilo na detalje. Topli tonovi, pažljivo birano osvjetljenje, organski elementi i savremene linije stvaraju interijer koji je istovremeno ugodan i vizuelno snažan.
Posebnu pažnju privlače dekorativni plafonski elementi i rasvjeta koja prostoru daje intimnu, gotovo filmsku atmosferu onu zbog koje se želite zadržati duže nego što ste planirali.

Foto: Bonjour.ba arhiva
Zašto dodajemo Buro Bar na našu listu preporuka?
Jer Mostaru trebaju prostori koji nude kontinuitet od dana do noći. Jer izgleda drugačije, ali ne pretenciozno. I jer ostavlja osjećaj da je tu da ostane, a ne da bude prolazni trend.
Ako ste u Mostaru ili planirate posjetu, Buro Bar je novo ime koje vrijedi zapamtiti i posjetiti više puta, u različitim satima dana.


Foto: Buro Bar
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!