TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 4.10.2022.

Kada bismo mnoge pitali koja dva kolača bi spojili u jednu neodoljivu poslasticu, sigurni smo da bi se većina odlučila za miks baklave i cheesecakea.


Sama pomisao na hrskave listiće tijesta, komadiće orašastih plodova i ukusnog kremastog nadjeva budi u nama želju da se instant zaputimo u kuhinju i krenemo u novu kulinarsku avanturu. Recept za taj neodoljivi spoj ukusa koji će oduševiti ukućane ali i goste ovog puta podijelila nam je food blogerica Veldina Cokić koja se na društvenim mrežama krije iza profila @eksplozija_slatkog. Naime, iako vam na prvi pogled možda izgleda zahtjevnije od običnog deserta, sigurni smo da ipak nećete moći odoljeti ovoj kombinaciji omiljenih slastica. 





Recept:

FIL 1:

  • 100 g oraha ili pistacija
  • 2 kašike toplog maslaca
  • 60 g šećera u prahu
     
  • 7/8 komada jufki za baklavu ("jami" sam koristila)
  • šecera u prahu za posipanje jufki
  • 50 g otopljenog maslaca za listove

Šerbe:

  • 3/4 čaše šećera (časa od 2 dcl)
  • 3/4 čaše vode
  • 1 vanilin šećer
  • par kapi cijeđenog limuna


FIL 2:

  • 600 g grčkog jogurta
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilnin šećer
  • 2 kašike čvrstog jogurta
  • 1 jaje
  • 2 kašike brašna
     
  • pistacij za po vrhu
     

Ove mjere su za kalup fi 19, možete vi koristiti i 20 fi ili 22 fi sa ovim mjerama, ali će ispasti tanji cheesecake.





Priprema:

Prvo napravite šerbet, dodate sve osim limuna, kad provre kuhati 10 minuta i pred sam kraj dodati par kapi limuna. Ohladiti. 
Uključite rernu na 200°. U kalup fi 19 redati kore ukrug i svaku premazivati maslacem i vrlo malo posipati šećerom u prahu svaki koru dok ne potrošite. Ostatak kora koji ide preko kalupa odstranite nožem. Staviti u zagrijanu rernu na 200° da se kore malčice zapeku na 4 minute i izvaditi. Smanjite rernu na 160°, na toj temperaturi ćete peći baklavu 1 h. 

Prije toga, napravimo mix ovih orašastih plodova ili po izboru samo jednu vrstu, ja sam malo samljela, a malo sjeckala 100 g sveukupno oraha, pistacija. Tu se doda šećer i maslac i promiješa, prvo taj fil ide na zapečene kore. Onda pravimo drugi fil. Pomiješaju se svi sastojci, bez grudica. Prelije se preko prvog fila i stavi se na pečenje 160° - 1 sat. Pečeno je kada su se listovi fiksirali sa filom a sredina se lagano ljulja. Na vrh pistacij. Ostaviti na hlađenje 15 min pa rubove i vrh zaliti sa zaljevom. 


* * *
Foto: Veldina Cokić za Bonjour.ba


Bonjour

Mostar ima novi bar u koji ćete svratiti na kafu, a ostati do kasno navečer

TEKST: Ada Ćeremida

Mostar ima novi bar u koji ćete svratiti na kafu, a ostati do kasno navečer Mostar ima novi bar u koji ćete svratiti na kafu, a ostati do kasno navečer

Jeste li spremni za novo mjesto u Mostaru koje jednako dobro funkcioniše u jutarnjim satima, popodnevnim pauzama i večerima koje se ne planiraju unaprijed?

Volimo kada otkrijemo nova mjesta širom Bosne i Hercegovine, ona koja ne pokušavaju biti sve svima, nego tačno znaju šta žele biti. Upravo jedno takvo novo ime pojavilo se na mostarskoj gradskoj mapi.

Buro Bar, smješten u samom centru Mostara, na adresi Kneza Višeslava bb, donosi urbani day & night koncept koji spaja opuštenu dnevnu atmosferu s energijom večernjeg izlaska.

mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_06

Mjesto koje se prilagođava ritmu dana  

Buro Bar ne traži poseban povod za dolazak. Ovdje se svraća na kafu, ostaje na razgovoru, a nerijetko se vraća i kasnije, kada se svjetla priguše, muzika postane glasnija, a atmosfera dobije drugačiji tempo.

Koncept day & night bara u Mostaru nije česta pojava, a upravo u toj fleksibilnosti leži njegov šarm. Buro je mjesto koje se prirodno uklapa u dnevne navike grada, ali i u večernji život koji Mostar posljednjih godina sve više gradi.


mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_01
mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_08

Interijer koji odmah privlači pažnju

Jedan pogled na prostor dovoljan je da shvatite kako se ovdje mislilo na detalje. Topli tonovi, pažljivo birano osvjetljenje, organski elementi i savremene linije stvaraju interijer koji je istovremeno ugodan i vizuelno snažan.

Posebnu pažnju privlače dekorativni plafonski elementi i rasvjeta koja prostoru daje intimnu, gotovo filmsku atmosferu onu zbog koje se želite zadržati duže nego što ste planirali.


mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_03
mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_02

Foto: Bonjour.ba arhiva


Zašto dodajemo Buro Bar na našu listu preporuka?

Jer Mostaru trebaju prostori koji nude kontinuitet od dana do noći. Jer izgleda drugačije, ali ne pretenciozno. I jer ostavlja osjećaj da je tu da ostane, a ne da bude prolazni trend.

Ako ste u Mostaru ili planirate posjetu, Buro Bar je novo ime koje vrijedi zapamtiti i posjetiti više puta, u različitim satima dana.


mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_11
mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_16
mostar_bih_buro_bar_bonjour_ba_10

Foto: Buro Bar  
 

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: Bonjour arhiva


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!