TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 4.10.2022.

Kada bismo mnoge pitali koja dva kolača bi spojili u jednu neodoljivu poslasticu, sigurni smo da bi se većina odlučila za miks baklave i cheesecakea.


Sama pomisao na hrskave listiće tijesta, komadiće orašastih plodova i ukusnog kremastog nadjeva budi u nama želju da se instant zaputimo u kuhinju i krenemo u novu kulinarsku avanturu. Recept za taj neodoljivi spoj ukusa koji će oduševiti ukućane ali i goste ovog puta podijelila nam je food blogerica Veldina Cokić koja se na društvenim mrežama krije iza profila @eksplozija_slatkog. Naime, iako vam na prvi pogled možda izgleda zahtjevnije od običnog deserta, sigurni smo da ipak nećete moći odoljeti ovoj kombinaciji omiljenih slastica. 





Recept:

FIL 1:

  • 100 g oraha ili pistacija
  • 2 kašike toplog maslaca
  • 60 g šećera u prahu
     
  • 7/8 komada jufki za baklavu ("jami" sam koristila)
  • šecera u prahu za posipanje jufki
  • 50 g otopljenog maslaca za listove

Šerbe:

  • 3/4 čaše šećera (časa od 2 dcl)
  • 3/4 čaše vode
  • 1 vanilin šećer
  • par kapi cijeđenog limuna


FIL 2:

  • 600 g grčkog jogurta
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilnin šećer
  • 2 kašike čvrstog jogurta
  • 1 jaje
  • 2 kašike brašna
     
  • pistacij za po vrhu
     

Ove mjere su za kalup fi 19, možete vi koristiti i 20 fi ili 22 fi sa ovim mjerama, ali će ispasti tanji cheesecake.





Priprema:

Prvo napravite šerbet, dodate sve osim limuna, kad provre kuhati 10 minuta i pred sam kraj dodati par kapi limuna. Ohladiti. 
Uključite rernu na 200°. U kalup fi 19 redati kore ukrug i svaku premazivati maslacem i vrlo malo posipati šećerom u prahu svaki koru dok ne potrošite. Ostatak kora koji ide preko kalupa odstranite nožem. Staviti u zagrijanu rernu na 200° da se kore malčice zapeku na 4 minute i izvaditi. Smanjite rernu na 160°, na toj temperaturi ćete peći baklavu 1 h. 

Prije toga, napravimo mix ovih orašastih plodova ili po izboru samo jednu vrstu, ja sam malo samljela, a malo sjeckala 100 g sveukupno oraha, pistacija. Tu se doda šećer i maslac i promiješa, prvo taj fil ide na zapečene kore. Onda pravimo drugi fil. Pomiješaju se svi sastojci, bez grudica. Prelije se preko prvog fila i stavi se na pečenje 160° - 1 sat. Pečeno je kada su se listovi fiksirali sa filom a sredina se lagano ljulja. Na vrh pistacij. Ostaviti na hlađenje 15 min pa rubove i vrh zaliti sa zaljevom. 


* * *
Foto: Veldina Cokić za Bonjour.ba


Bonjour

Stalno si umorna i bez volje? Ovih 7 namirnica podiže energiju, ali i raspoloženje.

TEKST: Adelisa Mašić

Stalno si umorna i bez volje? Ovih 7 namirnica podiže energiju, ali i raspoloženje. Stalno si umorna i bez volje? Ovih 7 namirnica podiže energiju, ali i raspoloženje.

Postoje oni dani kada ni kafa ne pomaže. Kada se alarm oglasi prerano, a obaveze se samo nižu.

Umor tada ne dolazi samo od manjka sna, nego često od načina na koji hranimo svoje tijelo. Energija ne dolazi ni iz kalorija ni iz šećera, nego iz ravnoteže.

 



Zato vrijedi zastati i pogledati u tanjir. Prava hrana može promijeniti ritam dana, razbistriti misli i vratiti snagu. 

 



U nastavku donosimo sedam namirnica koje vraćaju energiju, ali i podsjećaju da briga o sebi često počinje nečim jednostavnim:

1. Grčki jogurt

Ako ti treba nešto brzo, a hranljivo, grčki jogurt je odličan izbor. Kombinacija proteina i prirodnih masti daje stabilnu energiju, posebno ako dodaš med, orahe ili malo bobičastog voća.

 



2. Banane

Nisu slučajno među omiljenim izborima sportista. Daju stabilnu energiju, ne izazivaju nagli pad šećera i uz to su savršen desert kad se želi nešto slatko, ali lagano.

 


 

3. Cjelovite žitarice

Zob, integralni hljeb ili smeđa riža oslobađaju energiju polako, taman koliko treba da dan ostane stabilan. To su one male odluke koje se osjete satima kasnije.

 



4. Orašasti plodovi

Najbolji ‘snack’ između sastanaka i obaveza. Puni su zdravih masti i proteina, a nekoliko badema ili oraha može učiniti da se tijelo brzo vrati u ritam.

 



5. Voda

Najjednostavnije rješenje koje stalno zaboravljamo. Umor je često samo znak da tijelu fali vode. Prije druge kafe, probajte čašu vode.

 



6. Svježe voće i povrće

Najprirodniji izvor energije koji istovremeno umiruje i osvježava. Jabuka, narandža ili šaka svježeg špinata često naprave veću razliku nego energetski napitak.

 



7. Napici bez kofeina

Zeleni čaj, voda s limunom ili smoothie sa sezonskim voćem mogu osvježiti jednako kao kafa, ali bez osjećaja nervoze koji zna doći kasnije.

 



Energija ne mora uvijek dolaziti iz žurbe. Ponekad dolazi iz tanjira, čaše vode ili nekoliko svjesnih izbora koji dan učine lakšim. Možda nije instant kao espresso, ali traje duže... i bolje.

Foto: @p.rzybylska


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!