Veldina: Hrskavi i kremasti baklava cheesecake naš je novi omiljeni desert
Tekst:Ana Rotim
GOURMETKada bismo mnoge pitali koja dva kolača bi spojili u jednu neodoljivu poslasticu, sigurni smo da bi se većina odlučila za miks baklave i cheesecakea.
Sama pomisao na hrskave listiće tijesta, komadiće orašastih plodova i ukusnog kremastog nadjeva budi u nama želju da se instant zaputimo u kuhinju i krenemo u novu kulinarsku avanturu. Recept za taj neodoljivi spoj ukusa koji će oduševiti ukućane ali i goste ovog puta podijelila nam je food blogerica Veldina Cokić koja se na društvenim mrežama krije iza profila @eksplozija_slatkog. Naime, iako vam na prvi pogled možda izgleda zahtjevnije od običnog deserta, sigurni smo da ipak nećete moći odoljeti ovoj kombinaciji omiljenih slastica.
Recept:
FIL 1:
- 100 g oraha ili pistacija
- 2 kašike toplog maslaca
- 60 g šećera u prahu
- 7/8 komada jufki za baklavu ("jami" sam koristila)
- šecera u prahu za posipanje jufki
- 50 g otopljenog maslaca za listove
Šerbe:
- 3/4 čaše šećera (časa od 2 dcl)
- 3/4 čaše vode
- 1 vanilin šećer
- par kapi cijeđenog limuna
FIL 2:
- 600 g grčkog jogurta
- 2 kašike šećera
- 1 vanilnin šećer
- 2 kašike čvrstog jogurta
- 1 jaje
- 2 kašike brašna
- pistacij za po vrhu
Ove mjere su za kalup fi 19, možete vi koristiti i 20 fi ili 22 fi sa ovim mjerama, ali će ispasti tanji cheesecake.
Priprema:
Prvo napravite šerbet, dodate sve osim limuna, kad provre kuhati 10 minuta i pred sam kraj dodati par kapi limuna. Ohladiti.
Uključite rernu na 200°. U kalup fi 19 redati kore ukrug i svaku premazivati maslacem i vrlo malo posipati šećerom u prahu svaki koru dok ne potrošite. Ostatak kora koji ide preko kalupa odstranite nožem. Staviti u zagrijanu rernu na 200° da se kore malčice zapeku na 4 minute i izvaditi. Smanjite rernu na 160°, na toj temperaturi ćete peći baklavu 1 h.
Prije toga, napravimo mix ovih orašastih plodova ili po izboru samo jednu vrstu, ja sam malo samljela, a malo sjeckala 100 g sveukupno oraha, pistacija. Tu se doda šećer i maslac i promiješa, prvo taj fil ide na zapečene kore. Onda pravimo drugi fil. Pomiješaju se svi sastojci, bez grudica. Prelije se preko prvog fila i stavi se na pečenje 160° - 1 sat. Pečeno je kada su se listovi fiksirali sa filom a sredina se lagano ljulja. Na vrh pistacij. Ostaviti na hlađenje 15 min pa rubove i vrh zaliti sa zaljevom.
* * *
Foto: Veldina Cokić za Bonjour.ba