TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 4.10.2022.
Kada bismo mnoge pitali koja dva kolača bi spojili u jednu neodoljivu poslasticu, sigurni smo da bi se većina odlučila za miks baklave i cheesecakea.
Sama pomisao na hrskave listiće tijesta, komadiće orašastih plodova i ukusnog kremastog nadjeva budi u nama želju da se instant zaputimo u kuhinju i krenemo u novu kulinarsku avanturu. Recept za taj neodoljivi spoj ukusa koji će oduševiti ukućane ali i goste ovog puta podijelila nam je food blogerica Veldina Cokić koja se na društvenim mrežama krije iza profila @eksplozija_slatkog. Naime, iako vam na prvi pogled možda izgleda zahtjevnije od običnog deserta, sigurni smo da ipak nećete moći odoljeti ovoj kombinaciji omiljenih slastica.
Recept:
FIL 1:
Šerbe:
FIL 2:
Ove mjere su za kalup fi 19, možete vi koristiti i 20 fi ili 22 fi sa ovim mjerama, ali će ispasti tanji cheesecake.
Priprema:
Prvo napravite šerbet, dodate sve osim limuna, kad provre kuhati 10 minuta i pred sam kraj dodati par kapi limuna. Ohladiti.
Uključite rernu na 200°. U kalup fi 19 redati kore ukrug i svaku premazivati maslacem i vrlo malo posipati šećerom u prahu svaki koru dok ne potrošite. Ostatak kora koji ide preko kalupa odstranite nožem. Staviti u zagrijanu rernu na 200° da se kore malčice zapeku na 4 minute i izvaditi. Smanjite rernu na 160°, na toj temperaturi ćete peći baklavu 1 h.
Prije toga, napravimo mix ovih orašastih plodova ili po izboru samo jednu vrstu, ja sam malo samljela, a malo sjeckala 100 g sveukupno oraha, pistacija. Tu se doda šećer i maslac i promiješa, prvo taj fil ide na zapečene kore. Onda pravimo drugi fil. Pomiješaju se svi sastojci, bez grudica. Prelije se preko prvog fila i stavi se na pečenje 160° - 1 sat. Pečeno je kada su se listovi fiksirali sa filom a sredina se lagano ljulja. Na vrh pistacij. Ostaviti na hlađenje 15 min pa rubove i vrh zaliti sa zaljevom.
* * *
Foto: Veldina Cokić za Bonjour.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Restorani grada na rijeci Vrbas, poznatijeg kao Banja Luka, pričaju priču o mjestu gdje hrana nije samo potreba, već način života.
Ovdje su obroci trenutak za uživanje, razgovor i druženje. Grad miriše na svježe pečeno meso, domaće začine i jutarnju kafu u bašti uz rijeku.
Restorani su sastavni dio svakodnevnog života, to je mjesto gdje se spajaju tradicija i savremeni ukusi. Banja Luka je poznata po svom opuštenom duhu, a upravo se on najbolje osjeti za stolom. U svakom dijelu grada pronaći ćeš sjajna mjesta: od skrivenih bašti do modernih prostora u centru.
Restorani Banja Luka nude raznolikost kakvu rijetko koji grad ima. Domaća kuhinja, mediteranski okusi, fusion meniji, sve se ovdje susreće u savršenoj ravnoteži. Bilo da dolaziš prvi put ili si redovan gost, restorani u Banja Luci uvijek imaju novi ukus koji vrijedi otkriti.
Zato u nastavku otkrivamo četiri restorana koji savršeno prikazuju zašto se o restoranima u Banja Luci priča s toliko topline i entuzijazma, mjesta zbog kojih se u ovaj grad uvijek rado vraćaš.
Mala Stanica – spoj elegancije i tradicije
Na mjestu gdje se duh prošlosti diskretno susreće s modernim životom Banje Luke, nalazi se Mala Stanica, restoran koji odiše toplinom, stilom i dugogodišnjom tradicijom.
Smještena u prepoznatljivoj zgradi s kraja 19. stoljeća, Mala Stanica spaja eleganciju starog vremena i udobnost savremenog ambijenta, kakvi su obično restorani grada Banja Luka.
Unutrašnjost odiše profinjenošću, zidovi u toplim tonovima, veliki zlatni okvir ogledala i klasični lusteri stvaraju poseban ugođaj.
Terasa okružena zelenilom pruža mir i atmosferu idealnu za večeru uz vino ili popodnevnu kafu. Upravo ta kombinacija čini da se Mala Stanica izdvoji među restoranima u Banja Luci kao jedno od onih mjesta gdje se osjeća duh grada.
Kuhinja je pažljivo oblikovana i inspirisana sezonskim sastojcima. Na meniju su domaće tjestenine, pažljivo pripremljeni mesni specijaliteti i bogata vinska karta.
Svaki tanjir izgleda kao priča o gastronomiji i ljubavi prema detalju. Ovakvi restorani čine da Banja Luka održi svoju tradiciju, ali i da istovremeno korača u korak s modernim svjetskim trendovima.
Upravo zato, Mala Stanica ostaje jedno od onih mjesta gdje se svaka posjeta pretvara u posebno iskustvo.
Kazamat – tradicija na obali Vrbasa
Smješten među starim kamenim zidinama tvrđave Kastel, Kazamat je restoran koji već godinama čuva duh autentične Banja Luke.
Ovdje se historija osjeća na svakom koraku: u pogledu na Vrbas, u mirisu pečenja s roštilja, u toplini drveta i kamena koji krase enterijer.
Restorani Banja Luka poznati su po domaćinskoj atmosferi, ali malo koji tako vješto spaja tradiciju i prirodu kao što to radi Kazamat.
S prostrane terase pruža se pogled na rijeku, pa svaki obrok postaje doživljaj koji uključuje sva čula. To je mjesto gdje se vrijeme usporava, a hrana vraća u djetinjstvo: topla, iskrena i bez žurbe.
Na meniju dominiraju jela spremljena na tradicionalan način. Uz čašu vina ili rakiju iz lokalnih podruma, razumiješ zašto su restorani grada Banja Luka simbol gostoljubivosti.
Ovdje se svakodnevno pripremaju jela koja spajaju mirise dima i domaćih začina. Svaki detalj, od posluge do posuđa, podsjeća na to da ovakvi restorani zaista njeguju kulturu stola.
Ljeti, terasa postaje jedno od najljepših mjesta u gradu, uz žubor rijeke i hladovinu tvrđave Kastel, večera se pretvara u trenutak koji traje duže nego što planiraš.
Kazamat je dokaz da Banja Luka zna čuvati svoje korijene kroz ukus i atmosferu. Ovakvi restorani podsjećaju nas koliko je važno zadržati jednostavnost i toplinu, ono što ovaj grad čini prepoznatljivim.
Appetito – moderno lice banjalučke gastronomije
Appetito donosi novu energiju u svijet koji čine restorani Banja Luka. Elegantno uređen prostor s toplim svjetlima, zelenilom i modernim detaljima stvara atmosferu koja je istovremeno opuštena i sofisticirana.
Svaki kutak odiše pažljivo osmišljenim dizajnom: od drvenih elemenata do raskošnih lampi koje prostoru daju posebnu toplinu.
Meni je raznolik i moderan, s naglaskom na svježim sastojcima i maštovitim kombinacijama. Burgeri s domaćim pecivom, kreativne salate, paste i deserti koji izgledaju poput malih umjetničkih djela, sve je pripremljeno s mjerom i stilom.
Uz bogatu koktel kartu i pažljivo birana vina, svaka posjeta Appetitu postaje iskustvo vrijedno ponavljanja.
Ambijent tokom dana odiše mirnoćom, dok se u večernjim satima pretvara u elegantno mjesto susreta, razgovora i dobrog raspoloženja.
To su restorani u kojima se Banja Luka dokazuje i pokazuje da gastronomska scena grada ide u korak s evropskim trendovima, a da pritom ne gubi svoj prepoznatljivi duh.
Ovakvi restorani pokazuju kako Banja Luka raste i mijenja se, otvarajući prostor za nova iskustva, a istovremeno čuvajući onu poznatu toplinu zbog koje se gosti uvijek vraćaju.
Integra – elegancija iznad grada
Na četrnaestom spratu hotela Integra, iznad živih ulica Banja Luke, nalazi se restoran koji odiše profinjenošću i smirenom energijom. To nije samo mjesto za večeru, već prostor u kojem se uživa u pogledu, ukusu i trenutku.
Ambijent je raskošan, ali s mjerom: baršunaste stolice, topla rasvjeta i veliki prozori kroz koje se grad prostire kao pozadina savršene večeri. Svaki detalj je promišljen, od dekoracije do muzike, stvarajući atmosferu u kojoj se osjeća pažnja i elegancija.
Kuhinja restorana Integra oslanja se na savremene tehnike i lokalne sastojke. Na meniju su pažljivo pripremljena jela poput fileta bifteka u crvenom vinu, svježe ribe i deserta koji izgledaju kao mala umjetnička djela. Uz čašu vina, večera ovdje lako preraste u ritual koji se pamti po jednostavnosti i stilu.
Ovakvi restorani pokazuju zašto je Banja Luka grad koji zna spojiti hedonizam i toplinu. Integra je simbol tog balansa, mjesto gdje se osjeti duh metropole, ali i ona blaga, poznata gostoljubivost po kojoj se grad prepoznaje.
Ovi restorani pokazuju zašto je Banja Luka grad u kojem se ukus, atmosfera i gostoljubivost pretvaraju u način života. Svaki od njih, bilo da čuva tradiciju, spaja kulture ili donosi moderni pristup gastronomiji, otkriva dio priče o gradu koji zna uživati u trenutku.
U Banja Luci, odlazak u restoran nije samo obrok, nego ritual. To su mjesta na kojima se dan završava uz čašu vina, započinje uz miris svježe kafe, ili produžava kroz razgovore koji traju duže od planiranog.
Zato se s pravom kaže da su restorani Banja Luka ogledalo njenog karaktera: topli, otvoreni i puni života. I svaki od njih, na svoj način, dokazuje da je ovaj grad istinski gastronomski biser Bosne i Hercegovine.
Foto: unsplash.com
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!