Provjeravamo svoj mobitel u prosjeku svakih 12 minuta. Napravite digitalni detoks uz ovih 7 koraka.

POSLOVNI SAVJETI
27.5.2020.

U svijetu u kojem se svakodnevno koristimo laptopom, mobitelom i drugim elektronskim uređajima, pitamo se, je li moguće napraviti digitalni detoks i smanjiti korištenje ovih uređaja kroz dan?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se čini kao gotovo nemoguća misija, postoje efektivni načini uz pomoć kojih možete ograničiti korištenje elektronskih uređaja svaki dan, a da to ne utječe previše na vaše navike i stil života. Naime, iako su nam tehnologija i pojedine mreže donijeli brojne benefite i rado uživamo u njima, važno je smanjiti besciljno pretraživanje i osvježavanje društvenih mreža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZAŠTO JE VAŽNO NAPRAVITI DIGITALNI DETOKS?

Stalno provjeravanje mobitela, odlasci na društvene mreže, večeri provedene ispred blještećih ekrana mogu nas spriječiti u tome da pronađemo rituale, hobije i stvari u životu koje nas čine sretnijima. Digitalni detoks je važan kako biste reducirali stres u svom životu i ponovo se povezali sa svojim najbližima i na kraju krajeva sa samima sobom.
Ako niste sigurni kako polako, ali sigurno smanjiti korištenje mobitela, laptopa i drugih uređaja te ispuniti svakodnevicu sa nekim novim navikama i aktivnostima, prelistajte savjete koje izdvajamo u nastavku.

Foto: @newdarlings

POTRAŽITE NAČINE KAKO SE ZABAVITI, A DA TO NE UKLJUČUJE ELEKTRONSKE UREĐAJE

Vaše slobodno poslijepodne možete rezvirati za mnoštvo novih hobija i malenih rituala koji će vas učiniti sretnima i ispuniti vaše vrijeme kvalitetno. To može biti čitanje nove knjige, druženje sa nećakom, pedikura ili jednostavno uživanje u kavi na vašem balkonu. Također, to vrijeme možete rezervirati za DIY projekte koje ste oduvijek odgađali, redekoraciju doma i uživo druženje s obitelji ili prijateljima, daleko od svih elektronskih uređaja.

KRENITE NA SPAVANJE BEZ DRUŠTVA BILO KOJEG SVJETLEĆEG EKRANA

Odnedavno je dokazano kako ćete prije zaspati ako najmanje sat vremena prije spavanja ne budete u blizini i ne koristitie nikakve elektroničke uređaje. To je samo jedan od razloga zašto vam je potreban digitalni detoks, pogotovo navečer kada većina nas ima naviku pregledavati videje i fotografije online prije spavanja. Umjesto na mobitelu i laptopu, vrijeme nekoliko sati prije odlaska u krevet rezervirajte za čitanje, poboljšanu beauty rutinu ili pak uživajte u toploj kupki. Svi ovi rituali pomoći će vam da brže zaspite, a za više ideja koje rituale uključiti prije odlaska na spavanje klik ovdje.

SA SVOJIM PRIJATELJIMA RAZGOVARAJTE UŽIVO

Umjesto da svakodnevno podijelite hrpu poruka na raznim društvenim mrežama kroz koje se ne možete iskreno povezati, nastojte vašu komunikaciju pretvoriti u druženja uživo, uz kavu, omiljene slatkiše, film i druge aktivnosti. Ne samo da će ovakva druženja goditi i vama i vašim prijateljima, nego ćete se i ispuniti pozitivnom energijom, a i jako je važno da u životu imate pravu podršku i ljude na koje možete računati i koji vas mogu saslušati.

OGRANIČITE VRIJEME NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Jedan od najvećih krivaca naše povezanosti s tehnologijom definitivno su društvene mreže. Razlog je zapravo buđenje hormona sreće kad god čujemo zvuk notifikacije.
Obzirom da je puno zdravije i kvalitetnije da se vaš hormom sreće aktivira radi produktivnih stvari koje vas istinski ispunjavaju, nastojte ograničiti vrijeme na društvenim mrežama.
Načini na koje to možete napraviti jesu da društvene mreže provjeravate samo u određeno doba dana, u potpunosti ih deinstalirate ili pak samo isključite nofitikacije kako vas ne bi ometale konstantno što je opcija u postavkama brojnih društvenih aplikacija.

KONTROLIRAJTE VRIJEME ODGOVARANJA NA MAILOVE

Jednako kao društvene mreže, nastojanje da instant odgovorite na svaki mail koji dobijete ne samo da crpi previše vaše energije, nego i oduzima puno vašeg vremena i djeluje neproduktivno na vašu cijelu radnu rutinu. U danu uvijek rezervirajte vrijeme unutar kojeg ćete odogovarati na mailove i vrijeme kada ćete se baviti ostalim stvarima sa vaše TO-DO liste. Jedino uz pomoć ovog trika nećete biti stalno prikovani za mobitel, laptop i druge elektronske uređaje u svom domu.

SAKRIJTE SVOJ MOBILNI TELEFON

Jedan od dobrih trikova kako se odviknuti od stalnog posezanja za mobitelom je da ga sakrijete iz svog vidnog polja. Kad se družite sa obitelji u kući, mobitel ostavite u sobi i ponekad ga provjerite kako ne biste propustili neke važne obavijesti ili poruke. Na ovaj način nećete konstantno provjeravati društvene mreže dok se družite sa svojim dragim ljudima.

PROVODITE VRIJEME NA MJESTIMA GDJE MOBITEL INAČE NIJE POTREBAN

Korak dalje u cijeloj igri sa digitalnim detoksom možete napraviti i ako u svoju rutinu uključite što više aktivnosti koje ne podrazumijevaju korištenje mobitela. Hobiji kao što su joga, ples, slikanje, šivanje i razne druge aktivnosti slične ovima mogu postati vaša nova zanimacija, a zamijeniti će ono vrijeme koje besciljno provedete listajući novosti, portale, društvene mreže i mail, a to je naš cilj, zar ne?

POSLOVNI SAVJETI , 27.5.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Dijana Ćavar

Foto by:

@anninebing, unsplash.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno