Pripremite ukusan, zdrav i hranjiv doručak prateći ovih par jednostavnih koraka - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Pripremite ukusan, zdrav i hranjiv doručak prateći ovih par jednostavnih koraka

Tekst:

Bonjour.ba

GOURMET
2.3.2016.

Maja Pilav voditeljica je bloga, Makki Makaron, pokret za preokret. Svoj blog je opisala kao platformu za uzbudljive i jednostavne recepte, slastice koje su hranjive, a ukusne. Kao oglasnu ploču s raznim temama, o ishrani, zdravlju, sretnom življenju... gdje bilo tko može pronaći nešto za sebe - i uzmete što vas dotakne pa pokrenete pozitivne promjene u svom životu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Majom smo razgovarali o namirnicama koje bismo uvijek trebali imati u hladnjaku, njenom omiljenom jelu, ali je i zamolili da za MODAMO.info osmisli zdrav i ukusan recept za doručak.

„Samo one koje bi se pokvarile van hladnjaka. Moj je gotovo prazan. U prolazu stoji bademovo mlijeko ili jogurt od indijskih oraščića, neki kolač ili recept u pripremi koji se treba stvrdnuti. Za svježe voće i povrće temperatura hladnjaka je preniska, zapravo se smrznu i bolje je smjestiti ih na pravi način na police. Međutim, preporučila bih svakome da uvijek u zamrzivaču ima banane! Onda za nekoliko minuta možete imati divan najkremastiji sladoled kad god vas uhvati želja ili kriza.“ – komentirala je Maja.

„Bilo što! Zaista. Bilo da je slano ili slatko, torta ili sladoled... Kad osjetim polet jedva čekam da uđem u kuhinju i isprobam kombinacije koje su mi u mislima. Inače neću imati mira. Ako sam gladna, za ukusan ali brz ručak inspirirat će me što god imam od namirnica.“ - odgovorila nam je Maja na naš upit o pripremi njenog omiljenog jela. 

Pripremite ukusan, zdrav, bezglutenski i vegetarijanski doručak prateći ovih par jednostavnih koraka

Kvinoja je među najpopularnijom superhranom zbog izuzetne hranjivosti te velike zastupljenosti antioksidansa i raznih minerala. Inke su vjerovali da je sveta i zvali su je majkom svih žitarica. Vegetarijanci i vegani je vole jer je bogata bjelančevinama. Prirodno je bezglutena, a ima i nizak glikemijski indeks. Lako se priprema pa ju je jednostavno uključiti u redovnu ishranu. Pomoći će u regulaciji probave, a možda i s gubitkom kilograma.

Priprema kvinoje:

Kvinoju je potrebno prije kuhanja oprati pod mlazom vode i ocijediti. U međuvremenu prokuhajte vodu u kuhalu. Na 1 šalicu kvinoje idu 2 šalice vode, a od 1 šalice suhe kvinoje možete dobiti čak do 3 šalice kuhane kvinoje. Promiješajte kvinoju i kipuću vodu u loncu te kuhajte 15 minuta na srednjoj vatri. Potom poklopite i pustite da se ohladi sa strane, a u međuvremenu pripremite ostale sastojke.

Možete ujutro ostati duže u krevetu... Ovi recepti su praktični za doručak ako ih pripremite prije spavanja i smjestite u hladnjak preko noći. Ili kvinoju pripremite ujutro i spakirajte za ručak, jer ne zahtjeva puno pažnje dok se spremamo za posao. Neki čak za vikend skuhaju veću količinu da bi imali tokom sedmice kvinoju spremnu za razne recepte.


Kvinoja s bananom i kikiriki puterom

1 šalica kuhane kvinoje
1/2 šalice biljnog mlijeka
1 žlica chia sjemenki
1/2 banane, narezati na ploške
2 žlice kikirki putera
1 žlica javorovog sirupa, kokosovog šećera ili meda

kvinoja banana kikiriki puter

kvinoja banana kikiriki puter2

Kvinoja s goji bobicama i bademima

1 šalica kuhane kvinoje
1/2 šalice bademovog ili drugog biljnog mlijeka
1 žlica javorovog sirupa, kokosovog šećera ili meda
1 kašika chia sjemenki
šaka goji bobica
šaka badema, usitniti
prstohvat vanilije u prahu

kvinoja goji bobice bademi2

kvinoja goji bobice bademi3

Kvinoja s grožđicama i meksičkim orahom
*ako pazite na razinu šećera u krvi, preskočite sladilo, smanjite količinu grožđica ali stavite puno više cimeta - njime ćete zasladiti obrok a odličan je za kontrolu inzulina

1 šalica kuhane kvinoje
1/3 šalice biljnog mlijeka
1 žlica sladila po izboru
šaka grožđica
šaka meksičkih oraha, usitniti
1/2 žlice cimeta

kvinoja grozdice pekan1

kvinoja grozdice pekan3

Kvinoja s kokosom i borovnicama

1 šalica kuhane kvinoje
1/3 šalice biljnog mlijeka
1/4 šalice borovnica
2 žlice kokos mrvica
1 žlica chia sjemenki
1 žlica sladila po izboru

 

kvinoja kokos borovnica0

kvinoja kokos borovnica4

Kvinoja s makom i višnjama
* za one koji vole kiselo

1 šalica kuhane kvinoje
1/4 šalice biljnog mlijeka
1/3 šalice višnji
2 žlice sjemenki maka
sok 1/2 ili 1 limuna

kvinoja mak visnje 1

kvinoja mak visnje 0

Kvinoja s tofuem i avokadom
*Avokado će smjesu učiniti kremastom, a suncokretove sjemenke daju hrskavost i dodatne proteine

1 šalica kuhane kvinoje
1/4 avokada, usitniti
komadić dimljenog tofua, narezati ili izrendati
1 žlica konopljinog ili maslinovog ulja
šaka suncokretovih sjemenki
1/2 žlice himalajske soli
prstohvat kumina

kvinoja tofu avokado

kvinoja tofu avokado0

Jeste li izabrali najdražu varijantu?

Kad se kvinoja ohladi i pripremite druge sastojke, sve ubacite u staklenku s poklopcem, promiješajte i zatvorite. Dok sastojci prožimu kvinoju, okus će biti još bogatiji kad dođe vrijeme obroka. Kvinoja može upiti puno tečnosti, pa ako će vam mješavina dugo stajati prije jela slobodno stavite više mlijeka, prilagodite ukusu.


ZA MODAMO.info napisala: Maja Pilav/Makki Makaron
Foto: Maja Pilav/Makki Makaron

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno