TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 2.3.2016.

Maja Pilav voditeljica je bloga, Makki Makaron, pokret za preokret. Svoj blog je opisala kao platformu za uzbudljive i jednostavne recepte, slastice koje su hranjive, a ukusne. Kao oglasnu ploču s raznim temama, o ishrani, zdravlju, sretnom življenju... gdje bilo tko može pronaći nešto za sebe - i uzmete što vas dotakne pa pokrenete pozitivne promjene u svom životu. 

S Majom smo razgovarali o namirnicama koje bismo uvijek trebali imati u hladnjaku, njenom omiljenom jelu, ali je i zamolili da za MODAMO.info osmisli zdrav i ukusan recept za doručak.

„Samo one koje bi se pokvarile van hladnjaka. Moj je gotovo prazan. U prolazu stoji bademovo mlijeko ili jogurt od indijskih oraščića, neki kolač ili recept u pripremi koji se treba stvrdnuti. Za svježe voće i povrće temperatura hladnjaka je preniska, zapravo se smrznu i bolje je smjestiti ih na pravi način na police. Međutim, preporučila bih svakome da uvijek u zamrzivaču ima banane! Onda za nekoliko minuta možete imati divan najkremastiji sladoled kad god vas uhvati želja ili kriza.“ – komentirala je Maja.

„Bilo što! Zaista. Bilo da je slano ili slatko, torta ili sladoled... Kad osjetim polet jedva čekam da uđem u kuhinju i isprobam kombinacije koje su mi u mislima. Inače neću imati mira. Ako sam gladna, za ukusan ali brz ručak inspirirat će me što god imam od namirnica.“ - odgovorila nam je Maja na naš upit o pripremi njenog omiljenog jela. 

Pripremite ukusan, zdrav, bezglutenski i vegetarijanski doručak prateći ovih par jednostavnih koraka

Kvinoja je među najpopularnijom superhranom zbog izuzetne hranjivosti te velike zastupljenosti antioksidansa i raznih minerala. Inke su vjerovali da je sveta i zvali su je majkom svih žitarica. Vegetarijanci i vegani je vole jer je bogata bjelančevinama. Prirodno je bezglutena, a ima i nizak glikemijski indeks. Lako se priprema pa ju je jednostavno uključiti u redovnu ishranu. Pomoći će u regulaciji probave, a možda i s gubitkom kilograma.

Priprema kvinoje:

Kvinoju je potrebno prije kuhanja oprati pod mlazom vode i ocijediti. U međuvremenu prokuhajte vodu u kuhalu. Na 1 šalicu kvinoje idu 2 šalice vode, a od 1 šalice suhe kvinoje možete dobiti čak do 3 šalice kuhane kvinoje. Promiješajte kvinoju i kipuću vodu u loncu te kuhajte 15 minuta na srednjoj vatri. Potom poklopite i pustite da se ohladi sa strane, a u međuvremenu pripremite ostale sastojke.

Možete ujutro ostati duže u krevetu... Ovi recepti su praktični za doručak ako ih pripremite prije spavanja i smjestite u hladnjak preko noći. Ili kvinoju pripremite ujutro i spakirajte za ručak, jer ne zahtjeva puno pažnje dok se spremamo za posao. Neki čak za vikend skuhaju veću količinu da bi imali tokom sedmice kvinoju spremnu za razne recepte.


Kvinoja s bananom i kikiriki puterom

1 šalica kuhane kvinoje
1/2 šalice biljnog mlijeka
1 žlica chia sjemenki
1/2 banane, narezati na ploške
2 žlice kikirki putera
1 žlica javorovog sirupa, kokosovog šećera ili meda

kvinoja banana kikiriki puter

kvinoja banana kikiriki puter2

Kvinoja s goji bobicama i bademima

1 šalica kuhane kvinoje
1/2 šalice bademovog ili drugog biljnog mlijeka
1 žlica javorovog sirupa, kokosovog šećera ili meda
1 kašika chia sjemenki
šaka goji bobica
šaka badema, usitniti
prstohvat vanilije u prahu

kvinoja goji bobice bademi2

kvinoja goji bobice bademi3

Kvinoja s grožđicama i meksičkim orahom
*ako pazite na razinu šećera u krvi, preskočite sladilo, smanjite količinu grožđica ali stavite puno više cimeta - njime ćete zasladiti obrok a odličan je za kontrolu inzulina

1 šalica kuhane kvinoje
1/3 šalice biljnog mlijeka
1 žlica sladila po izboru
šaka grožđica
šaka meksičkih oraha, usitniti
1/2 žlice cimeta

kvinoja grozdice pekan1

kvinoja grozdice pekan3

Kvinoja s kokosom i borovnicama

1 šalica kuhane kvinoje
1/3 šalice biljnog mlijeka
1/4 šalice borovnica
2 žlice kokos mrvica
1 žlica chia sjemenki
1 žlica sladila po izboru

 

kvinoja kokos borovnica0

kvinoja kokos borovnica4

Kvinoja s makom i višnjama
* za one koji vole kiselo

1 šalica kuhane kvinoje
1/4 šalice biljnog mlijeka
1/3 šalice višnji
2 žlice sjemenki maka
sok 1/2 ili 1 limuna

kvinoja mak visnje 1

kvinoja mak visnje 0

Kvinoja s tofuem i avokadom
*Avokado će smjesu učiniti kremastom, a suncokretove sjemenke daju hrskavost i dodatne proteine

1 šalica kuhane kvinoje
1/4 avokada, usitniti
komadić dimljenog tofua, narezati ili izrendati
1 žlica konopljinog ili maslinovog ulja
šaka suncokretovih sjemenki
1/2 žlice himalajske soli
prstohvat kumina

kvinoja tofu avokado

kvinoja tofu avokado0

Jeste li izabrali najdražu varijantu?

Kad se kvinoja ohladi i pripremite druge sastojke, sve ubacite u staklenku s poklopcem, promiješajte i zatvorite. Dok sastojci prožimu kvinoju, okus će biti još bogatiji kad dođe vrijeme obroka. Kvinoja može upiti puno tečnosti, pa ako će vam mješavina dugo stajati prije jela slobodno stavite više mlijeka, prilagodite ukusu.


ZA MODAMO.info napisala: Maja Pilav/Makki Makaron
Foto: Maja Pilav/Makki Makaron


Bonjour

Šta se dešava u restoranu Milunka? O njemu svi pričaju, a evo zašto ga morate posjetiti!

TEKST: Dragana Rauš

Šta se dešava u restoranu Milunka? O njemu svi pričaju, a evo zašto ga morate posjetiti! Šta se dešava u restoranu Milunka? O njemu svi pričaju, a evo zašto ga morate posjetiti!

Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.

 

Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.

 

 

Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.

 

integra_hotelIMG_4435

 

Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.

 

integra_hotelIMG_4478
 

Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.

 

integra_hotelIMG_4499
 

Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak. 

Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.

 

integra_hotelIMG_4403
 

Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.

 

integra_hotelIMG_4407
 

Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju. 

 

 

Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.

 

Foto: Dragana Rauš za Bonjour


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!