Želite uz jednostavan trik uvijek imati harmoničan interijer? Vodite se ovim savjetom. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

Želite uz jednostavan trik uvijek imati harmoničan interijer? Vodite se ovim savjetom.

Tekst:

Arijana Bošnjak

INTERIJERI
10.6.2024.

Pravilo trećina može dramatično poboljšati izgled i osjećaj vašeg doma, stvarajući uravnotežen i vizualno privlačan prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


To je jedno je od najvažnijih pravila u kompoziciji koje se koristi u fotografiji, slikarstvu, ali i u interijer dizajnu. Rasporedom elemenata prema pravilima trećina stvara se vizualna ravnoteža koja čini prostor ugodnijim i atraktivnijim.

 Poznato i kao zlatni rez, ovo pravilo je popularna tehnika u dizajnu koja pomaže stvoriti vizualno privlačne i uravnotežene kompozicije. Osnova pravila je podjela površine ili objekta na trećine, gdje se koristi omjer 1:2 ili 2:1 kako bi se postigla harmonična ravnoteža. Ova metoda se često primjenjuje u fotografiji, slikarstvu, ali i u interijer dizajnu, gdje može značajno poboljšati estetski dojam prostora.


Primjena pravila trećine u dnevnom boravku

Sofa i namještaj

Kada uređujete dnevni boravak, pravilo trećine može vam pomoći da postignete skladnu kompoziciju. Postavite sofu tako da zauzima dvije trećine zida ili prostora, dok ostatak jedne trećine ostavite za komplementarne komade namještaja poput stolića ili fotelje. Na primjer, ako je zid širok 3 metra, sofa može zauzimati 2 metra, dok preostali 1 metar može biti iskorišten za postavljanje biljke ili umjetničkog djela.


Foto: @golden.cottageeUmjetnine i ukrasi

Za umjetnine i ukrase, pravilo trećine može osigurati da svaki predmet ima svoje mjesto i da ne pretrpate prostor. Postavite najveći umjetnički komad ili zrcalo tako da zauzima dvije trećine zida, dok preostalu trećinu iskoristite za manje ukrase ili slike. Ovakva raspodjela stvara fokusnu točku i daje prostor za vizualni odmor.

 Pravilo trećine na stoliću za kavu

Stolići za kavu često služe kao središnji dio dnevnog boravka, pa ih je važno dekorirati s pažnjom. Podijelite površinu stolića na trećine i koristite dvije trećine za veće predmete poput knjiga, svijeća ili vaze s cvijećem. Preostalu trećinu ostavite slobodnom ili postavite manji dekorativni predmet. Na taj način stol izgleda uredno i atraktivno.


Foto: @marcmichaelsid

Foto: @interiorbyginiOvo je pravilo koje možete primijeniti u svakoj prostoriji i u svakom interijeru, bez obzira na arhitekturu. Iako se radi o naizgled malim i jednostavnim izmjenama, kada čitav prostor uredite prema ovim smjernicama, rezultat će biti skladan i vizualno privlačan, uredan dom.

* * *
Naslovna fotografija: @staceysmitherscreative

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno