TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 9.8.2020.
Mnoge je nedavno obradovala činjenica da je Sarajevo postalo bogatije za jedan novi koncept zdravije ishrane.
Bez obzira jeste li salata ljubitelj otkad znate za sebe ili pak želite priuštiti nešto zdravije vašem nepcu, onda će vam se dopasti Plava Tikva, mjesto gdje o sastojcima vašeg jela odlučujete upravo vi, a zadatak ekipe je da pažljivo biraju te proizvode, pripreme, aranžiraju i dostave na adresu.
Na pitanje tko stoji iza cijele ideje, na svojoj web stranici ističu: „Iza Plave Tikve stoji grupa prijatelja, entuzijasta, investitora i zaljubljenika u zdravu ishranu i putovanja. Putujući svijetom jeli smo najčudesnije kombinacije salata od Južne Amerike do Istočne Azije. Nakon uživanja u salad barovima širom svijeta, a zbog nemogućnosti da se pomirimo sa skromnom ponudom zdrave hrane u našem gradu, odlučili smo otvoriti Plavu Tikvu – mjesto gdje jedemo zdravo i gdje jedemo ono što volimo. Voditelj kuhinje Plave Tikve je Nedim H., chef sa iskustvom u više država, i radom za poznate restorane poput Marriotta i Četiri sobe gospođe Safije. Ekipa Plave Tikve brine se za svaki detalj logistike: od pažljivog izbora zdravih namirnica i sastojaka, nabavke biorazgradive i povratne ambalaže, pa do sigurne i pouzdane dostave. Iza dostave stoji poznati bh. brend Balkan Transfer.“
Na pitanje zašto i kako je nastala Plava Tikva, istaknuli su: „Na temelju dva uvjerenja – da su salate stub zdrave ishrane i da svako zaslužuje da sam kreira svoju salatu – rođena je ideja o Plavoj Tikvi: mjestu gdje jedemo zdravo, i gdje jedemo ono što volimo.“
Oduševit će vas činjenica da supa na vaša vrata stiže topla, u biorazgradivom pakovanju ili u teglici, a nećete pogriješiti ako uz zdrav obrok odlučite dati #boost organizmu sa nekoliko čaša vrhunskog soka, napravljenog isključivo od svježeg voća, bez dodataka vode i šećera. Dodajte omiljene zdrave dodatke i pomiješajte okuse baš onako kako volite.
Ekipa Plave tikve vrijedno radi, pa osim u salatama možete uživati i u chia pudingu, supama i sokovima, kao dodatnim izvorima energije i zdravlja, a ne sumnjamo da nas uskoro očekuju nove prilike da uživamo u nešto drugačijim okusima.
Saznali smo da u ovoj super hrani možete uživati svaki radni dan od 09:30 do 18:00 sati, a narudžbe hrane vrše se isključivo putem web-stranice Plave Tikve. Za više informacija zavirite na njihovu Facebook stranicu i Instagram profil.
TEKST: Bonjour.ba/PR
Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine.
Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama.
Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.
Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića
Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica.
„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja.
Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.
Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.
“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša.
I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.
Domaći uzgoj
Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije.
Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.
Kvalitet, sigurnost, sljedivost
Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.
Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!