Nikad nismo mislili da ćemo ovo napisati, ali pizza od brokule je top! Evo recept! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Nikad nismo mislili da ćemo ovo napisati, ali pizza od brokule je top! Evo recept!

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
28.11.2024.

Jeste li ikada poželjeli spojiti zdravlje i užitak u jednom jelu? Pizza od brokule upravo je to: idealna kombinacija koja briše granice između hrane koja je dobra za vas i hrane koja razveseljava dušu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Mercator Bonjour GIF 112024

 

Dakle, ako mislite da povrće i pizza nisu najbolji prijatelji, pripremite se da vas ovaj recept razuvjeri! Sve sastojke, od svježe brokule do cherry paradajza, maslina i šampinjona, možete pronaći u KonzumMercator prodavnicama. Shvatite to kao inovativan način da uživate u kombinaciji bogatog okusa, hrskavog tijesta i svježih sastojaka.
 




Osim što je nutritivno bogata i prilagođena svima koji žele uravnotežiti ishranu, ova pizza zadržava svu sočnost i bogatstvo okusa klasične verzije. Zamislite miris topljenog sira i začina koji se širi vašom kuhinjom dok pripremate zdraviju, ali podjednako ukusnu verziju omiljenog jela.


Zašto odabrati brokulu kao bazu?

Brokula je prava mala riznica zdravlja: prepuna vlakana, vitamina i minerala, a njena nježna tekstura savršeno se uklapa u tijesto koje će zamijeniti klasičnu bazu. Uz dodatak K plus trapista i mozzarelle, svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu okusa i teksture.

 



Spremni ste za ovu ukusnu avanturu? Evo kako je napraviti!


Sastojci 

Za tijesto:

  • 1 velika glavica brokule (oko 300 g)
  • 2 jaja K plus
  • 50 g naribanog K plus trapista
  • 100 g naribane mozzarelle
  • 1 čajna kašika origana
  • 1 čajna kašika soli
  • 1/2 čajne kašike bibera
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)

Za nadjev:

  • 100 ml Garden GOOD pasiranog paradajza
  • 150 g naribane mozzarelle
  • K plus zelene masline, K plus domaći šampinjoni, Organic cherry paradajz i povrće po želji 





Priprema

Priprema brokule:
Operite brokulu, usitnite je (blender ili rende su vaši najbolji prijatelji) dok ne dobijete teksturu sličnu riži. Lagano je blanširajte u kipućoj vodi, a zatim je dobro ocijedite pomoću krpe kako biste uklonili višak vode.

 



    Čarobna smjesa: U zdjeli pomiješajte ocijeđenu brokulu s K plus jajima, naribanim K plus trapistom, mozzarellom i začinima. Dodavanje K plus trapista (tvrdi sir) u podlogu za pizzu daje nekoliko prednosti koje unapređuju teksturu i okus. Trapist se topi ravnomjerno, dodajući bogatstvo okusa i sočnost. Kroz proces pečenja, on se savršeno integrira u smjesu, čineći je kompaktnijom i mekšom, dok rubovi zadržavaju hrskavost.

     



    Smjesa će se brzo sjediniti u kompaktno tijesto i ne, ne morate čekati da tijesto odstoji i naraste!

     



    Na papir za pečenje oblikujte smjesu u pizza oblik koji preferirate. Debljina od 1 cm savršena je za hrskavu bazu.

     



    Pečenje tijesta: Stavite tijesto u rernu zagrijanu na 200°C i pecite ga 15 - 20 minuta. Miris pečenog sira i začina već će ispuniti kuhinju i stvoriti pravu atmosferu italijanske trattorije.

    Dodavanje nadjeva: Kada tijesto postane zlatno i hrskavo, premažite ga Garden GOOD pasiranim paradajzom, pospite mozzarellom i dodajte omiljene sastojke. Pasirani paradajz je idealan jer donosi savršeno balansiranu teksturu i prirodnu, bogatu aromu paradajza koja se lako upija u tijesto. Sa konkretno ovim proizvodom imate glatku, gustu smjesu koja omogućava ravnomjerno raspoređivanje po pizzi, čineći svaki zalogaj sočnijim i punijim okusa.

     



    Ostali sastojci su K plus zelene masline, Organic cherry paradajz i K plus domaći šampinjoni koji su klasičan izbor, ali slobodno ubacite povrće koje najviše volite. Zelene masline nemojte preskočiti jer donose slanu, pikantnu eksploziju okusa, Organic cherry paradajz daje slatkoću prirodne svježine, a domaći šampinjoni daju onaj sočan, zemljani šarm koji svaka pizza treba!

     




    Vratite pizzu u rernu na dodatnih 10 - 12 minuta, dok se sir ne rastopi i poprimi zlatnu koricu.

     



    Nakon kratkog hlađenja, pizza je spremna za rezanje. Svježina rukole kao završni detalj je mamma mia! Za dodatnu aromu, pokušajte dodati nekoliko kapi maslinovog ulja s bijelim lukom neposredno prije posluživanja. 

     




    Za koga je ova pizza?

    Idealna je za one koji žele uživati u pizzi bez grižnje savjesti, za ljubitelje povrća, za mame koje više nemaju ideje kako da mališani zavole brokulu i sve koji traže lagan, ali ukusan obrok. Uključite se u zeleni trend i iznenadite svoje nepce!

    * * *
    Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

    Povezani članci

    Najpopularniji članci