Pitali smo 4 sjajne bh.mame i kćeri da nam otkriju što su naučile jedne od drugih. Ovo su njihovi odgovori! - Bonjour.ba...

Pitali smo 4 sjajne bh.mame i kćeri da nam otkriju što su naučile jedne od drugih. Ovo su njihovi odgovori!

Tekst:

Bonjour.ba

MAME RULZ
8.3.2016.

Od malih nogu, mame su te koje nas uče kako se pristojno ponašati, kako se nositi sa svim dnevnim izazovima, kako se brinuti o svom zdravlju, koju odjeću nositi u vrtić, a koju za igru u park. Odrastanjem, raste broj životnih lekcija koje nam serviraju kroz naše svakodnevno druženje, od savjeta vezanih za naše školovanje, veze, rast, samostalnost i prihvaćanje same sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One su te dame čiji su se komentari duboko urezali u naš karakter i svakodnevno nas motiviraju da radimo i trudimo se jače i više i volimo. Mnogo, konstantno. Upravo zbog toga smo na dan kad cijeli svijet slavi praznik posvećen ženama, odlučili posvetiti članak upravo mamama, točnije vezi između mame i kćerke. 4 bh.dame smo zamolili da nam kroz razgovor sa svojima mamama otkriju što su naučile od njih, ali i čemu su one naučile svoje mentorice.

 

Sarah & Vildana
 

Od svoje mame sam naučila:

 

Po nekim pravilima prirode, kći od majki trebaju mnogo da nauče. I sigurno da je tako, nešto namjerno, a nešto slučajno. Jedna od prvih stvari koje se sjećam jesu riječi moje majke, koja je jako često ponavljala, da ne uljepšavam, baš onako kako se u narodu govori: „Uzdaj se u'se i u svoje kljuse.." I tako i bi...
Najviše od svega, danas sam samostalna i neovisna o bilo komu. To je ostalo duboko usađeno u mom karakteru. Njen savjet da se pouzdajem samo u sebe, svoj rad i da ništa od drugog ne očekujem, ne tražim i ne želim. Biti samopostojan, samouvjeren i kao takva osoba biti spremna pomoći i dati podršku drugome. Mislim da sam to uspjela ostvariti i na tome sam joj zahvalna!
Ono što me nije namjerno i svjesno naučila jeste da u životu ne može uvijek biti kako želimo i zamišljamo i da nije samo upornost i tvrdoglavost, osobina koja se veže za za pobjednike, već i strpljenje. „Tiha voda brjegove nosi..." Ugledajući se na nju i njen pristup problemima i suočavanje s istim, učinilo je da mnogo puta preispitam svoje ponašanje u sličnim okolnostima.

sarah vildana cerkezSarah Čerkez i njena mama Vildana
 

Vildana, Sarahina mama, od svoje kćeri je naučila:

Šta jedna mama može naučiti od svoje kćerke!?
Na prvi pogled ništa! No, nije tako!
Svi mi svaki dan možemo od bilo koga ponešto naučiti. Tako sam i ja od moje kćerke Sarah naučila da je moguće doći do željenog cilja čak i kad sve ukazuje da to naprosto nije moguće. Biti iskreno uporan, ljubazan i drzak do krajnjeg ostvarenja želje. I kod nje sam se uvjerila - Nemoguće je moguće!


Nina & Snežana
 

Od svoje mame naučila sam:  

Moja Majka je jaka žena! Za sve ima rješenje.
Uvijek ostajem njeno dijete, beskrajno me voli i mogu joj se uvijek obratiti, pa to bilo i u sred noći. 
Moja majka je 'open-minded' i naučila me da i ja 'thinking out of the box'.
Kad bih majku nekome opisivala, vidim je kao 'dobru osobu'. 
Naučila sam da...
Treba uvijek biti ljubazan, pozitivan pristup je uvijek bolji od negativnog i puno pozitivne energije izvučeš kad pomogneš drugima. 
Samostalna, ne ovisiti o nikome. Ništa se u životu ne dobije na poklon, moraš sam raditi za to. 
Budi jaka žena, jer ako se ti srušiš, srušit će se cijela kuća (to sad važi kad imam dvoje djece).
Kad izlaziš iz kuće, budi nasmijana i dotjerana. 
Razlikuj se od mase. 
Ne treba ti puno novaca da bi lijepo izgledala (mama uvijek izgleda kao da je sad iz časopisa izašla, ljubav prema modi imam sigurno od nje).
Star si onoliko koliko se osjećaš. 
Bezuvjetna ljubav najjaču bazu u životu daje.
Budi ono što jesi, ljepša si.
Zdravlje je najvažnije.
Naučila sam da se uvijek ispočetka može početi.
Naučila sam kad si potreban svom djetetu, da sve drugo ostavljaš i da budeš tu za dijete.

nina varga snezana
Nina Varga i njena mama Snežana

Snežana, Ninina mama od Nine je naučila: 

Iz svakog razgovora naučim nešto od svog djeteta. Nekad se zbog neke situacije uzbudim, a onda mi Nina kaže da se ne brinem toliko. Pogotovo ako se o njoj radi, to me još više može naljutiti. Ali kad kaže da i nju nije briga, onda realiziram da sam se previše brinula. Moje dijete "stavi ogledalo ispred mene" (objasni pogrešku mog ponašanja). Od Nine sam naučila šta je ljubav u najčišćem obliku. Zbog nje sam uspjela naći kontakt sa svojim osjećanjima i naučila sam poslušati svoje tijelo. Tako da se može reći da ona ima veliki utjecaj na mene. Nismo samo majka i kćer, već smo i najbolje prijateljice! 

 

Martina i Slobodanka

Od svoje mame sam naučila:

Lista vještina, savjeta, životnih lekcija kojih me moja mama naučila je beskonačna, jer u svemu dobrome na ovom svijetu vidim nju. Od manira do ljubavi prema životu i ljudima… Izdvojit ću meni najbitniju lekciju današnjice kojoj me moja mama naučila, a to je da imam hrabrosti biti svoja, drugačija, samostalna! Naravno, ovako snažna lekcija nema smisla bez temelja koje je postavila: a to je dobrota.martina saira Slobodanka
Martina Saira i njena mala Slobodanka
 

Slobodanka, Martinina mama od Martine je naučila:

Kao majka nastojala sam da pripremim svoju djecu za život na najbolji način; pričom, svojim primjerom, vaspitanjem.
Jednoga dana jednostavno osjetite da nemate više šta reći, da ste već sve kazali i da je vrijeme kada vaša djeca imaju puno toga što vi treba da čujete i naučite. Od svojih kćerki sam puno naučila i ponosim se time.
Martina mi je pokazala koliko puno ljubavi se može i treba pružati ljudima, koliko nesebično davati, kako vedar i nasmijan ići kroz život, kako s novom snagom ustati kada padnemo, biti strpljiv i biti pažljiv slušalac. Što se tiče mode, naučila me hrabrosti pri izboru.
 

Patricia & Marijana

Od svoje mame sam naučila:

Mama je moja poslovna partnerica i najbolja prijateljica. Od nje sam naslijedila svoju kreativnu stranu. Naučila me da se ne plašim rada i da uvijek ima posla za one koji žele raditi. Karakterno smo dosta slične, ali naravno, ponekad se ne slažemo baš u svemu. Najbitnije što sam od nje naučila je da se sve stiže napraviti ako se znaš izorganizirati i da ćeš uspjeti u nečemu jedino ako to nešto radiš sa srcem i cijelim svojim bićem.

patricia marijana kordic
Patricia Kordić i njena mama Marijana

Marijana, Patriciina mama, od Patricie je naučila:

Mnogo puta mi se desilo da razmišljam o nečemu i Patricia u istom trenutku govori istu stvar. Definitivno najbolje funkcioniramo kad smo zajedno; onda smo pune inspiracije i dopunjavamo se u svemu. Patricia je jako strpljiva i pozitivna osoba i mislim da sam od nje naučila kako najbolje reagirati u stresnim situacijama. Beskrajno sam zahvalna i sretna što zajedno sa svojom kćerkom stvaram i radim i što zajedno ostvarujemo naš san.   Foto: privatne fotografije

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno