TEKST: Adelisa Mašić
DATUM OBJAVE: 20.10.2025.
Jesen teško možemo zamisliti bez mirisa pečenih kestena koji se širi ulicom, podsjećajući nas na šetnje kroz park i ruke ugrijane papirnim kesicama.
Ipak, ako ste ih pokušali spremiti kod kuće, znate da taj šarm često nestane onog trenutka kada kora odbije da se oguli.
Dobra vijest? Tajna za savršeno meke kestene krije se u jednostavnom triku koji će vam zauvijek promijeniti način pripreme.
Prvi korak
Prije nego što krenete s pečenjem, kestene zarežite na ravnoj strani i potopite u toplu vodu barem 20 minuta. Ovaj korak omekšava koru i osigurava ravnomjerno pečenje, a rezultat su kesteni koji se lako gule i ne pucaju u rerni.
Pečenje koje miriše na jesen
Zagrijte rernu na 200°C i složite kestene na papir za pečenje, s rezom okrenutim prema gore. Pecite ih 25 do 30 minuta, a svakih desetak minuta lagano protresite pleh.
Ako imate tavu s rupicama, pecite ih na srednje jakoj vatri oko 15 minuta, sve dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljiv miris jeseni.
Tajna za lako guljenje
Odmah nakon što ih izvadite iz rerne, umotajte kestene u čistu kuhinjsku krpu i ostavite ih tako 5 do 10 minuta. Para koja se stvori unutar tkanine omekša koru, pa se ona sama odvaja bez truda.
Kako ih čuvati
Ako kojim slučajem ostane nekoliko komada (mada sumnjamo), možete ih čuvati u frižideru dan ili dva. Dovoljno ih je kratko podgrijati da ponovo zamirišu kao svježe pečeni.
Toplina doma, miris kestena i jednostavan trik koji čini razliku, jer jesen, u svojoj suštini, voli male rituale.
Foto: @chestnutaustralia
TEKST: Adelisa Mašić
Dolaskom jeseni, svaki dom poprima novu atmosferu: miris svijeća, tonovi karamele i tople tkanine vraćaju osjećaj udobnosti i bliskosti.
Dok trpezarijski sto postaje više od mjesta za obroke, to je prostor okupljanja, razgovora i malih sezonskih rituala.
Zato vrijedi unijeti nekoliko detalja koji će stvoriti jesensku priču. Ove sezone inspiraciju možeš pronaći u Sinsay Home kolekciji, koja spaja pristupačne cijene, moderan dizajn i sve ono što čini jesen toplijom.
Topli zemljani tonovi: bež, smeđa, narandžasta i maslinasta idealna su osnova. Kombinuj ih sa stolnjacima od prirodnih materijala, kao što su lan ili pamuk, i dodaj drvene podmetače ili keramičke tanjire za savršen kontrast.
Za centralni detalj biraj vaze od prozirnog stakla napunjene osušenim grančicama, bundevama ili jesenjim plodovima. Ako voliš elegantniji izgled, kombinuj svijećnjake u zlatnim tonovima i keramičke zdjele koje izgledaju kao da su ručno rađene.
U minimalističkom pristupu, dovoljne su i tri svijeće različite visine postavljene na na sredini stola. One će dodati toplinu i intimnost bez narušavanja funkcionalnosti prostora.
U nastavku izdvajamo Sinsay dekoracije koje će tvojoj trpezariji dati dašak jesenske harmonije i stila:
Foto: @tarasenkodasha
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!