Pita sa karamelizovanim šljivama: Nećete vjerovati koliko je lako napraviti! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Pita sa karamelizovanim šljivama: Nećete vjerovati koliko je lako napraviti!

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
25.9.2024.

Zamislite savršeno zlatno tijesto koje se topi u ustima, a ispod kojeg se skrivaju karamelizovane šljive u kombinaciji nota smeđeg šećera i sa daškom maslaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Bez pretjerivanja nazovimo to gourmet poezijom ili simfonijom okusa koja će vas ponijeti na putovanje kroz mirise i uspomene. Najbolji dio je što u samo nekoliko koraka, možete stvoriti ovo remek - djelo koje će divno izgledati na vašem stolu i očarati sve prisutne.

Sve što vam je potrebno su jednostavni sastojci: K plus brašno, malo BIO smeđeg šećera, maslac, i naravno, šljive, a sve možete pronaći u Konzum i Mercator prodavnicama.

 



Osnova pite sa šljivama, tijesto od K plus brašna, stvara savršenu podlogu koja se topi u ustima i dok se ono odmara u frižideru, vi uživajte u mirisima koji se šire iz kuhinje.

 


Šljive, koje se tope pod laganom vatrom, transformišu se u zlatne komade slatkog zadovoljstva, dok se bademi dodaju kako bi donijeli hrskavu teksturu i orašasti okus. 

Ova simbioza stvarno je ono što čini svaki zalogaj nezaboravnim. U nastavku vas pozivamo da otkrijete sve potrebne sastojke i korake za pripremu ove slasne pite sa karamelizovanim šljivama.

 




Sastojci

Za tijesto:

  • 1 šolja K plus brašna tip 400 (Puder za pite i kolače)
  • 1/4 šolje BIO zone smeđeg šećera
  • prstohvat soli
  • 1/2 šolje maslaca, hladnog i izrezanog na kockice
  • 2 - 3 kašike hladne vode

 

Za punjenje:

  • 10 - 12 većih šljiva, očišćenih i prepolovljenih
  • 1/2 šolje smeđeg BIO zone šećera
  • 2 kašike maslaca
  • 1/2 šolje Garden GOOD badema, sitno sjeckanih

 



 

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180°C. Podmažite pleh za pitu ili tart. U velikoj zdjeli, pomiješajte K plus brašno tip 400, smeđi BIO zone šećer i so. Dodajte hladan maslac i valjajte ga u brašno dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodajte hladnu vodu, malo po malo i mijesite dok se tijesto ne sjedini. Oblikujte ga u loptu, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru dok pripremite punjenje.

U tavi rastopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte šljive i pospite smeđim BIO zone šećerom.

 



Kuhajte oko 5 - 7 minuta, dok šljive ne omekšaju i šećer se ne karamelizuje. Zatim dodajte sitno sjeckane Garden GOOD bademe i promiješajte. Prelazimo na tijesto. Razvucite tijesto na pobrašnjenoj površini u krug veličine pleha za pitu. Prebacite tijesto u pleh, a zatim preko rasporedite karamelizovane šljive i bademe.

 



Pecite pitu u zagrijanoj pećnici 30 - 35 minuta ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe. Ohladite pitu prije serviranja, a po želji, poslužite je uz kuglu sladoleda ili sa šlagom.




Vaši najdraži već su okupljeni oko stola i nestrpljivo čekaju da probaju vašu novu kreaciju? Psst, nećemo im otkriti ko je zaslužan za recept, dajemo vam dozvolu da preuzmete sve zasluge glavnog kuhara, ali dajemo vam zadatak da recept podijelite sa frendicama, kolegicama i dragim osobama

* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci