Pilates uz zid: Kako se izvodi i donosi li rezultate? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Pilates uz zid: Donosi li viralno popularni vid treninga konkretne rezultate?

Tekst:

Nevena Divčić

ZDRAVLJE I NJEGA
22.1.2024.

Nismo sigurni kako izgledaju vaše početne stranice na društvenim mrežama, ali nama se svakodnevno ukazuje na to da je vrijeme da isprobamo pilates uz zid kao svoju narednu aktivnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Wall pilates je odjednom procvjetao i jedna je od fizičkih aktivnosti koja većini zvuči primamljivo, jer, budimo iskreni, prva ideja nam je da bi ovo mogao biti trening bez boli i mnogo napora, a donijeti odlične rezultate. Obično ga povezujemo sa damama Hollywooda, zabavnim jutarnjim rutinama iz filmova i spravama koje su neophodne za njegovo izvođenje.


Foto: @daurpowerMeđutim, pilates ima više svojih varijacija, a o njemu smo i ranije govorili nešto više. Njegova suština je u tome da se pozitivno odražava na našu fleksibilnost, bolju kontrolu nad tijelom i snagu mišića. Ok, kako nam onda zid može pomoći u tome umjesto cool sprava koje stalno viđamo?


Šta je pilates uz zid?

Wall pilates ili pilates uz zid, koristi zid kao alat za podršku i otpor pri izvođenju vježbi. Zid prilikom izvođenja vježbi pruža stabilnost i ravnotežu, omogućavajući vam da dublje aktivirate mišiće i poboljšate fleksibilnost bez potrebe za tradicionalnim rekvizitima.


Kako se izvodi pilates uz zid?

Na iznenađenje mnogih, ova vrsta treninga je mnogo više raznolika nego što možda pomislimo na prvu. Mnoštvo je videa na društvenim mrežama s detaljnim uputama kako da izvedete neku od vježbi, a pored toga popularnost wall pilates aplikacija sve više raste te vjerujemo da je to za neke od njih potpuno opravdano.

 Koji su benefiti pilatesa uz zid?

 

  • Povećana snaga i fleksibilnost – pilates angažuje širok spektar mišića, poboljšavajući njihov tonus i fleksibilnost.
  • Bolja ravnoteža i koordinacija – kao i kada je riječ o drugim načinima izvođenja pilatesa i ova tehnika pomoći će vam da razvijete bolju propriocepciju i naučite bolje kontrolisati svoje tijelo u prostoru.
  • Prikladan je za sve nivoe kondicije – trenirate li godinama ili želite po prvi put ostati dosljedni nekoj vrsti treninga? Pilates uz zid se prilagođava različitim nivoima kondicije.
  • Ne trebaju vam rekviziti – Sve što vam treba za pilates uz zid su prostor i zid! To ga čini odličnom opcijom za vježbanje kod kuće ili čak dok ste na putovanju.Foto: @daurpower

* * *

Uz malo kreativnosti možete transformisati svoj dnevni boravak u studio za pilates i postići fantastične rezultate. Neovisno od toga želite li ovu vrstu treninga isprobati samo nekoliko puta ili se pridružiti jednom od brojnih izazova, sigurni smo da ćete uživati.

* * *
Naslovna fotografija: @keziacook

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno