Pilates: Kroz razgovor s Arijanom Baždarević otkrili smo tajnu zdravog života - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Pilates: Kroz razgovor s Arijanom Baždarević otkrili smo tajnu zdravog života

Tekst:

Arijana Bošnjak

ZDRAVLJE I NJEGA
22.4.2024.

Pilates Reformer Studio u Sarajevu osvaja sve veću publiku željnu novih iskustava, načina vježbanja i posvećenosti zdravom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Prije 4 godine smo razgovarali s Arijanom Baždarević, koja je licencirana pilates instruktorica s više od deset godina iskustva. Arijana je osnovala Pilates Reformer Studio koji je postao nezaobilazna destinacija za ljubitelje zdravog načina života u Sarajevu te ponosno ističe kako je studio postao epicentar zajednice koja cijeni kvalitetno vježbanje, gdje polaznice podržavaju jedna drugu na putu ka boljem zdravlju i vitalnosti.


Foto: Muhamed OsmanagićProslava četvrtog rođendana nedavno je okupila sve one koji su sudjelovali u razvoju ovog studija, što je bila prilika da se osvrnu na sve postignute uspjehe. Kroz svoje iskustvo, Arijana naglašava ljubav prema poslu kao ključni faktor uspjeha, ističući važnost kontinuiranog obrazovanja i prilagođavanja potrebama zajednice.

Kroz priču o uspjehu Pilates Reformer Studija s Arijanom, otkrivamo ne samo snagu zdravog života, već i važnost zajedništva i podrške u ostvarivanju ciljeva.


Foto: Ednan Turalić

Foto: Ednan TuralićArijana, prije tačno 4 godine razgovarali smo o vašem tek otvorenom studiju. Recite nam šta se promijenilo od tada?

Da, prije četiri godine započela sam priču o Pilates Reformer Studiju i poklonila našem gradu prvi pilates studio specijaliziran za rad na pilates spravama prema svjetskim trendovima.

Od tada se mnogo lijepih stvari izdešavalo. Upravo sumiram utiske s proslave četvrtog rođendana Pilates Reformer Studija gdje sam okupila sve divne ljude koji su na bilo koji način učestvovali na unapređenju mog posla i bili podrška kako poslovno tako i privatno.

To je bio način da se zahvalim svim svojim članovima i prijateljima što su dio ove lijepe priče i što podržavaju i cijene moj rad, ali i da proslavimo sve uspješne suradnje i projekte koje smo ostvarili u prethodnom periodu.


Foto: Ednan Turalić

Foto: Ednan TuralićOd svega što se izdešavalo u prethodne četiri godine izdvojila bih proširenje kapaciteta našeg studija koji je sada na površini od preko 100 m2 i u potpunosti je opremljen profesionalnim pilates spravama prema svjetskim standardima. Pored toga što smo proširili kapacitete, proširili smo i stručni tim.

Pored mene tu su i moje drage i vrijedne instruktorice Albina Huskić i Zulejha Kečo, koje su profesionalne balerine i pored svojih redovnih obaveza u Narodnom pozorištu dodatno se educiraju u pilatesu i uspješno obavljaju posao kao pilates instruktorice.


Foto: Ednan Turalić

Foto: Ednan TuralićTakođer ću pomenuti da je Pilates Reformer Studio nedavno sklopio ugovor sa  Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu sa ciljem da educira studente iz oblasti pilatesa, omogućava im praksu i mentorstvo te na osnovu mog primjera iz prakse vide konkretan primjer kako mogu postati samostalni poduzetnici i napraviti uspješan biznis u ovoj branši.


Čini nam se da sve dame u Sarajevu idu baš kod vas u studio. Koja je to tajna vašeg uspjeha?

Da, zaista imamo divne dame, članice našeg studija i jako sam sretna zbog toga. S obzirom na interes koji imamo, na žalost i pored proširenja studija naši kapaciteti su opet ograničeni.

Zaista mi je žao što moramo staviti veliki broj žena na čekanje, ali sam isto tako sretna što veliki broj njih s liste u međuvremenu i nakon par mjeseci čekanja se ne predomisle te kada ih kontaktiramo sretne dođu na svoj probni čas i postanu naše članice. Ovim putem zaista želim da se javno zahvalim svim tim ženama koje strpljivo čekaju svoju priliku i ne zamjeraju nam.


Foto: Muhamed OsmanagićVjerovatno će zvučati kao kliše, ali zaista smatram da je tajna mog uspjeha što radim ono što volim. Ja istinski uživam u onome što radim i u tome kako to radim. Iskreno vjerujem da je to glavni razlog nizanja uspjeha.

Stvorila sam prelijepo okruženje i dinamiku, svakodnevno provodim vrijeme sa divnim damama koje imaju divnu energiju i pored moje porodice, njihovo zadovoljstvo mi daje dodatnu snagu i motiv za dalje izazove.

Redovno se educiram i nadopunjujem znanje iz oblasti pilatesa što meni daje podstrek i održava moj rad na visokom nivou, ali i ne dozvoljava mi da upadnem u monotoniju i dosadu. Smatram da u svemu čemu se istinski posvetimo i iz ljubavi možemo biti uspješni.


Foto: Muhamed OsmanagićKako se pilates razlikuje od drugih oblika vježbanja i zašto bi se neko trebao odlučiti na pilates?

Ono što je po meni velika prednost pilatesa u odnosu na ostale fitnes programe, jeste ta prilagodljivost svim fizičkim stanjima i starosnim dobima. U pilatesu ne postoji izolacija određenih mišićnih skupina ili dijelova tijela.

Dok vježbate pilates aktivirat ćete svaki mišić u vašem tijelu, pokrenuti svaki zglob i napraviti pokret tijelom u svim smjerovima u kojima je moguće da se tijelo kreće, a što je najvažnije to sve ćete raditi svjesno, s fokusom i u skladu sa svojim fizičkim mogućnostima.

Zato je pilates jako dobar izbor, jer utiče na unapređenje našeg sveukupnog zdravlja - fizičkog i mentalnog. Primorava nas da pored svojih mišića vježbamo i mozak, ne mehanički nego da svjesno izvodimo pokrete i aktiviramo mišiće, povezujemo tijelo i um i vremenom to počinjemo primjenjivati u svakodnevnim aktivnostima:  dok hodamo, trčimo, sjedimo za radnim stolom, podižemo neki teret, nosimo teret i slično.


Foto: Muhamed OsmanagićPilates aktivira najdublje slojeve mišića što našem tijelu daje stabilnost koja je jako važna za prevenciju povreda i za otklanjanje tegoba poput bolova u leđima, ramenima, vratu i sl. Kroz pilates je veliki fokus i na pravilnom disanju što nam daje mnoge dodatne benefite i svrstava ga u body and mind tehnike vježbanja.


Koje biste pilates vježbe predložili našim čitateljicama da probaju doma, ukoliko imaju nedoumice za polazak na časove?

Ukoliko se odluče vježbe izvoditi u kućnim uslovima i ako nemaju iskustva s pilatesom neka to budu jednostavnije i lakše vježbe. Čak i na socijalnim mrežama i web stranici Pilates Reformer Studija mogu se pronaći vrlo jednostavne, a efikasne i bezbjedne vježbe mobilnosti i snage. Neke vježbe čak mogu da se izvode i na radnom mjestu, u kancelariji za radnim stolom.


Foto: Muhamed OsmanagićOhrabrujem i podržavam „Home Pilates“ trening iz razloga što sa najjednostavnijim pilates vježbama možemo postići solidne rezultate. Vježbe su takve da ih možete izvoditi na veoma maloj površini, a uz pomoć sitnih pilates rekvizita koji su također jako praktični za kućne uslove vježbanja možete da razbijete monotoniju.

Sve vježbe dignete na još veći i izazovniji nivo i pred sebe postavite veće izazove. Pilates je jako odličan izbor za trudnice. Pošto su trudnice limitirane vrstama aktivnosti, ali i izborom vježbi koje mogu raditi kako trudnoća napreduje predlažem da pokušaju sa našim Prenatal Home programom koji mogu pronaći na našem web portalu.


Možete li nam otkriti neki zanimljiv trend ili inovaciju u svijetu pilatesa na koje ste naišli nedavno?

Koliko sam ja upućena i koliko pratim tržište, iskreno nemam ništa izdvojiti da smatram da bi moglo biti korisno čitateljima i vrijedno pomena. Inovacije se dešavaju kada je u pitanju funkcionalnost i dizajn samih aparatura i to je samo stvar tržišta, ponude i potražnje. Poenta je da suština ostaje ista.


Foto: Muhamed OsmanagićZadovoljavanjem osnovnih pilates principa kroz izvedbu vježbi iste rezultate i ciljeve klijenti mogu postići vježbajući na običnoj prostirci, Reformeru koji je Josef Pilates izumio prije sto godina ili na nekom megaformeru koji su nedavno izbacili proizvođači fitnes opreme na tržište da bi privukli određenu klijentelu.

Na tržištu moraju da se dešavaju takve stvari. Napravimo ponudu da bi stvorili potražnju, ali ta ponuda ne znači da nam to nešto treba i da bez nje ne možemo doći do određenog cilja. Ja lično i nisam neki pobornik inovacija. Praksa mi je pokazala više puta da najjednostavnije vježbe su uvijek najbolje i što izgledaju jednostavnije i banalnije daju bolje rezultate. Ista stvar je i sa rekvizitima i mašinama.


Foto: Muhamed OsmanagićKako se pilates razvijao od kad ste počeli s njegovim prakticiranjem i poučavanjem?

Od nastanka pilates tehnike prije više od 100 godina do dana današnjeg osnovni pilates principi se nisu promijenili i vjerovatno da nikada ni neće. Postoji šest pilates principa koje moramo zadovoljiti kroz izvođenje pilates vježbi, a to su: koncentracija, centriranje, disanje, preciznost, fluidnost i kontrola.

Samo ukoliko ispunjavamo pomenute principe tokom vježbanja pilatesa moći ćemo uživati u benefitima ovih vježbi. Kroz vrijeme, pilates se mijenjao i prilagođavao potrebama tržišta. Na primjer, za vrijeme Josepha Pilatesa amplitude pokreta u pilatesu su bila dosta veće, jer je pilates bila tehnika vježbanja koju su prakticirali plesači, glumci, pjevači i slično.


Foto: Muhamed OsmanagićVremenom kako se pilates više komercijalizirao i vježbe su se prilagođavale potrebama „običnih“ ljudi. Danas je to najviše prilagođeno ljudima sedentarnog načina života koji imaju problema sa držanjem, sa bolovima u vratu i leđima, određene deformitete…

Ono što je meni jako lijepo što u zadnjih par godina se pilates instruktori specijaliziraju u različitim nišama. Tako da na tržištu možete pronaći pilates stručnjake za prenatalni ili postnatalni trening, za rehabilitacioni trening, za deformitete kičme, za pripremu sportista i slično.

Zahvaljujući širokoj upotrebi pilates je moguće prakticirati s ljudima koji imaju različite potrebe i ciljeve, a to nam daje informaciju da popularizacijom pilatesa na tržištu ima sve više potrebe za pilates instruktorima u različitim nišama.


Foto: Muhamed OsmanagićŠta je to što vi najviše volite kod svoje zajednice klijentica i kako se nadovezujete na njihovu podršku i povratnu informaciju?

Najviše volim što su posebne i „odabrane“. Kada kažem odabrane ne mislim na neku svjesnu i namjernu selekciju, nego onu prirodnu selekciju gdje snagom svoje energije privlačimo ljude u svoje okruženje. Imam najdivnije i najbolje klijentice i da sam ih svjesno birala vjerovatno da ih bolje nikada ne bi izabrala.

Ja zaista uživam provodeći vrijeme sa svima njima, razgovarajući i razmjenjujući iskustva. Veliki broj mojih klijentica je sa mnom i po par godina. Neke posebne su sa mnom prošle i period mojih samih početaka u fitnes industriji. Moj razvoj i rast i u privatnom i poslovnom životu, a tu su i dan danas.

Neke od njih mi je ovaj posao donio ne samo u poslovni nego i u privatni život na čemu sam jako zahvalna. Znate, u ovom poslu vrlo često poslovni odnos preraste u puno više od toga. Ja se danas mogu pohvaliti jednom lijepom zajednicom žena koje se međusobno podržavaju i druže.

Trudim se stvoriti im najbolje uslove za njihov napredak i postizanje njihovih ciljeva. Održavam kvalitet ponude i  ono što mi je najvažnije jeste stvoriti im prijateljsko okruženje.


Foto: Muhamed OsmanagićZa kraj nam otkrijte je li stvarno moguće da je Miley Cyrus na Grammy dodjeli nagrada izgledala onako dobro zahvaljujući pilatesu?

Da, izgledala je fenomenalno. Tačno je da  nam pilates omogućava veoma dobru izgradnju definiranih mišića cijeloga tijela i istina je da gradi lijepe, graciozne i vretenaste mišiće, što je idealno za žensku populaciju, naročito javne ličnosti. Nego treba neke stvari treba realno sagledati i čitateljima razjasniti...

Miley Cyrus kao i veliki broj javnih ličnosti jako puno vremena provodi vježbajući razne vrste treninga uključujući i pilates i za takav izgled je zaista potrebno mnogo rada, truda i odricanja. Savršena prehrana i suplementacija, prilagođen trening, kontinuiran rad, redovan odmor i kvalitetan san.

Javnim ličnostima je posao da izgledaju savršeno i na tome rade svaki dan, baš kao što i mi idemo svaki dan na svoj posao i tamo obavljamo svakodnevne zadatke i jako smo uspješni u tome. Na žalost moram razočarati žensku publiku i reći da tako savršena forma nije održiva kroz cijelu godinu, jer je vrlo iscrpljujuća po organizam.

Zato se javne ličnosti pripremaju za svoje nastupe i dovedu se do željene forme, a nakon toga se opet „opuste“ i vrate normalnoj, svakodnevnoj životnoj dinamici.

* * *
Foto: Ednan Turalić i Muhamed Osmanagić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno