Pronašli smo recept za laganu i osvježavajuću Pavlovu sa šumskim voćem i jedva ga čekamo isprobati
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETJedan od razloga zašto toliko volimo ovaj desert, osim što je preuuuukusan, je činjenica da za pripremu nije potrebno previše sastojaka i sa njim možete kombinirati razno voće.
Ovaj put odlučili smo da to bude Berry Pavlova ili Pavlova s osvježavajućim šumskim voćem koje u kombinaciji sa hrskavom korom i prelivom kreira rapsodiju okusa.
Recept za pripremu kora i preljeva smo pronašli u jednom od naših starijih članaka, a varijantu sa šumskim voćem donosimo u nastavku.
Foto: @limingthelife
SASTOJCI:
Za koru:
4 velika bjelanka
1 šoljica šećera
1 mala kašika ekstrakta od vanilije
1 mala kašika kukuruznog škroba (alternativa je 3 male kašike brašna)
1/2 male kašike vinskog praška za pecivo (alternativa je 1 mala kašika soka od limuna ili octa)
Za preljev:
1 1/4 šoljice vrhnja
3 kaiške šećera
1 mala kašika ekstrakta od vanilije
1 šoljica narezanih borovnica, malina, jagoda, kupina...
listići mente po želji
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 170°C te postavite papir za pečenje na lim. Istucite bjelanjke mikserom dok ne nastanu mekani vrhovi (oko 5 minuta). Dodajte pola količine šećera i tucite još 30 sekundi. Dodajte preostali šećer i tucite velikom brzinom dok bjelanci ne dobiju tvrde i sjajne vrhove (oko još 2 minute).
Dodajte ekstrakt vanilije i tucite još jednu minutu. Pomoću špatule u smjesu dodajte kukuruzni škrob ili brašno te prašak za pecivo/sok od limuna/ocat.
Rasporedite smjesu u krug (oko 9 centimetara) na pripremljeni lim za pečenje. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu, a temperaturu smanjite na 90°C.
Pecite oko 90 minuta, dok se pavlova ne učvrsti i osuši. Isključite pećnicu, ali ostavite da se pavlova ohladi unutar nje.
U međuvremenu napravite preljev. U zdjeli mikserom istucite vrhnje, šećer i vaniliju na srednje jakoj brzini dok se ne oblikuju tvrdi vrhovi.
Pospite preljevom vrh ohlađene pavlove, a zatim dodajte šumsko voće po želji i listiće mente. Uživajte!
SAVJET PLUS: dio šumskog voće također možete usitniti u kašu i preliti preko voća kako bi bilo sočnije.
Foto: pixabay.com
***
Naslovna fotografija: @limingthelife
Tekst: Ilda Lihić-Isović