Ovi parfemi su oborili sve rekorde u 2023. godini - je li jedan od njih i vaš favorit? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

Ovi parfemi su oborili sve rekorde u 2023. godini - je li jedan od njih i vaš favorit?

Tekst:

Nevena Divčić

MAKEUP
26.12.2023.

Mmm, kako lijepo mirišeš!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Priznajemo, a priznajte i vi - ovo nam je jedan od najdražih komplimenata. Iako dolazak do njega podrazumijeva da birate proizvode za njegu kože i/ili kose na koje vaše tijelo odlično reaguje, često je ovaj kompliment izazvan dobrim odabirom parfema. Nekoliko puta smo se osvrnuli na to kako možete odabrati parfem i biti sigurni da u svim svojim notama odgovara vama. 

U periodu kada završavamo jednu, a počinjemo drugu godinu, pravimo rekapitulacije svojih postignuća, najznačajnijih trenutaka u vlastitim životima, ali i svijetu mode, ljepote i kulture, a koji su obilježili dane koje ostavljamo iza sebe. U skladu s tim, u sezoni kada više nego ikada biramo poklone za drage osobe, vrijeme je da se, još jednom, osvrnemo na jedan od najčešćih i najpoželjnijih - parfem.

 Istražili smo parfeme o kojim se najviše govorilo u toku prethodne godine, neki od njih su kultni poput CHANEL No.5 ili Mademoiselle, a sigurni smo da su vam Giorgio Armani Sì i Lancôme La Vie Est Belle nekoliko puta zamirisali na prolaznici. No, hajde da vidimo koji su se još parfemi izdvojili po tome koliko smo šuškali o njihovim notama.


Tople mirisne note

Nosi titulu jednog od najpopularnijih parfema, a oni koji nisu imali priliku susresti se s njegovim notama od toliko pohvala koje stižu sa svih strana počinju tražiti odgovarajuće zamjene ili način da isti dospije i u njihove ruke. Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540 je kreacija Francis Kurkdjiana, vrhunskog parfimera čije je ime sinonim za sofisticiranost i ekskluzivnost.

 Baccarat Rouge 540 kombinuje tople i svježe mirisne note, a karakteriše ga orijentalno - cvjetni miris s drvenastim notama. Osnovne note uključuju jantar, kedrovinu i cvijet narandže, dok se kombiniraju sa slatkim notama šećera i jasmina.

 Ovaj parfem je poznat po svojoj dugotrajnosti na koži i odjeći, te postojanoj aromi koja se razvija tokom vremena. Prepoznatljiv je i po svom elegantnom dizajnu bočice, inspirisanom čuvenim Baccarat kristalom.

Interesantna činjenica je da je parfem dobio ime "540" po temperaturi koja se koristi u proizvodnom procesu Baccarat kristala.


Love, oh love

Želite li mirisati isto kao Rihanna? Onda ne trebate kupovati samo parfeme koje nose njen potpis nego Kilian Love, Don't Be Shy. Poetičan naziv ovog parfema govori mnogo u startu, no, šta se zapravo krije u ovoj bočici? 

Love, Don't Be Shy poznat je po slatkim i senzualnim notama koje prizivaju osjećaj topline i intimnosti te po navodnim tvrdnjama online svijeta da je jedan od omiljenih u svijetu celebrity dama.

Ovaj parfem je kreacija Kiliana Hennessyja, osnivača brenda Kilian, a "Love, Don't Be Shy" svojim notama i nazivom ističe ideju o tome kako se ponekad trebamo otvoriti prema ljubavi bez straha ili rezervacija. Parfem nosi poruku koja potiče hrabrost u ispoljavanju ljubavi, otvaranju srca i pokazivanju iskrenih emocija.

 Svojim slatkim notama, jasminom, vanilom i cvjetnim elementima, oslikava senzualnost i toplinu intimnih trenutaka. Ideja je da parfem oživi osjećaj privrženosti i nježnosti te da potakne osjećaj topline i sigurnosti koji dolazi s iskrenim ispoljavanjem ljubavi.

Note narandže, bergamota i mandarine, prelaze u srce parfema gdje se ističu cvjetne note jasmina, tuberoze i irisa. Najupečatljivija nota ovog parfema je vanilija, koja pruža toplu, slatku i senzualnu završnicu te tako savršeno odgovara poruci koju nosi.


Note duhana i vanilije

Tobacco Vanille je dio TOM FORD Private Blend kolekcije koju uz njega čine i Oud Wood, Neroli Portofino, Santal Blush, White Suede i Jasmin Rouge. Karakteriše ga intenzivan miris duhana i vanilije, što stvara sofisticiranu i senzualnu notu.

 U prvim notama je upravo vanilija, koja se zatim razvija u srž parfema gdje se ističe miris duhana i začina poput karanfilića, kakaa i sušenog voća. Osnovu parfema čini duboki i topli miris pomenutog duhana, sandalovine i drvenastih nota. Iznenađujuća i izražena nota duhana u kombinaciji s vanilijom stvara slojevitu i privlačnu aromu koja asocira na komfor, luksuz i sofisticiranost te upravo zbog toga Tobacco Vanille privlači osobe koje vole tople i bogate mirise.

Ovaj parfem je poznat po svojoj postojanosti i dubini što ga čini idealnim za nošenje u hladnijim mjesecima ili u večernjim prilikama. 

* * *
Naslovna fotografija: pexels.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno