TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 24.11.2020.

Trendovi na gourmet sceni postaju sve zabavniji i pristupačniji.

Podjednako uživamo u kušanju, kao i pripremi jela koja mame osmijeh na lice svojim izgledom, ali i okusom.

Među takva jela ubrajala se dalgona kava, cereal palačinke, a krenuvši od danas, dio naših laganih doručaka, ali i druženja bit će zelene palačinke koje podsjećaju na blagdansko drvce. 

 

Trik je u pečenju palačinki različite veličine kako biste dobili piramidu, dok uobičajenu smjesu možete obogatiti matcha prahom za zeleni touch ili napraviti zdravu varijantu sa špinatom. Vaše jutro bit će bogatije za porciju povrća, no, okus će biti jednako omiljen i prepoznatljiv. I da, klinci će ih obožavati.

Sastojci:

100g špinata
140 g brašna
1 žličica praška za pecivo
1 jaje
200ml mlijeka
prstohvat soli
prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:

Operite špinat i dodajte u blender, zajedno s mlijekom, soli, muškatnim oraščićem te jajetom. Dobivenu smjesu unutar zdjele sjedinite sa suhim sastojcima. Pecite na par kapi ulja po nekoliko minuta sa svake strane. Obzirom da će smjesa biti nešto gušća, trebali biste dobiti prozračne američke palačinke. 
Kako bi vaš pancakes tree dobilo još zabavniji izgled, ukrasite ga svježim voćem, bombonima, čokoladom ili šlagom. Dobar tek! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jolli (@be_jolli)

***
Foto: @ladylemonadenl 
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

TEKST: Adelisa Mašić

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.

Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.

 



Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.

 



Kako napraviti mini snack board?  

Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.

Možeš uključiti:

• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade


 



Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.

 



Zašto snack night?  

Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.

 



Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.

 



Za kraj  

Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.


anigif


I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.

 



Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!

Foto: @foodfotoaestetic


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!