TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 28.4.2020.

Dalgona kava je zabavan miks instant kave, šećera, vode i mlijeka te ju možete po svom izboru, pretvoriti u idealni #ComfortDrink s toplim mlijekom ili u osvježavajući kofeinski napitak s hladnim mlijekom.

Kremasta kava koja je predstavljena na društvenoj mreži TikTok brzo je osvojila simpatije ljudi diljem svijeta. Ukusna je i brzo se priprema doma uz sastojke koji se nalaze i u našoj ostavi.

KAKO PRIPREMITI PINK DALGONA KAVU?

Odgovor se krije u 5 žlica ružine vodice i jednoj šalici slatkog vrhnja. Pomiješajte sastojke i umutite ih mikserom dok ne dobijete kremastu smjesu. U času naspite hladno mlijeko s kokicama leda ili toplo mlijeko i po vrhu dodajte kremastu smjesu ružine vodice i slatkog vrhnja.  Recept pogledajte u objavi ispod.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by My Big Fat Halal Blog (@mybigfathalalblog_) on

Kao zamjenu za ružinu vodicu, pojedine dame su koristile i jagode u prahu, sirup s okusom ovog šumskog voća i kavu s okusom jagode. Proces pripreme ostaje isti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lally | Food + Lifestyle (@athomewithlally) on

Vjerujemo da će ova kava biti aromatično ljetno osvježenje koje će upotpuniti jutarnju rutinu brojnim damama. 

***

Naslovna fotografija: @athomewithlally
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!