Overthinking: 5 japanskih tehnika uz koje pobjeđujemo ovaj izazov - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Overthinking: 5 japanskih tehnika uz koje pobjeđujemo ovaj izazov

Tekst:

Nevena Divčić

POSAO & ŽIVOT
14.1.2024.

Previše razmišljamo, svjesni smo da ulazimo preduboko u analizu svih detalja, ali se ne možemo zaustaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Po definiciji overthinking znači sljedeće: posvetiti previše vremena razmišljanju ili analiziranju nečega na način koji je više štetan nego koristan. To uključuje prekomjerno razmišljanje o situaciji/problemu. Sada već i zbog overthinkinga koji ne možemo zaustaviti ulazimo u njegovu novu fazu. Prava malena agonija, a pored toga često remeti naš tempo obavljanja važnih zadataka u toku dana, kao što su fokus na posao, učenje, a čak i vrijeme koje želimo posvetiti dragim ljudima.

Već smo istaknuli važnost japanskih principa i lekcija te neke od njih izdvojili pri trudu da balansiramo između svoje discipliniranosti i vremena koje izdvajamo za opuštanje. Donosimo vam 5 novih koje će poslužiti kao jedan od prvih koraka pri prevazilaženju izazova overthinkinga.


Foto: @ulledjerf


Shoganai

Odnosi se na prihvatanje onoga što ne možemo promijeniti i izbjeći te da se umjesto toga fokusiramo na ono što je pred nama, a na šta možemo imati određeni uticaj.


Shinrin - yoku

Kupanje u šumi ili jednostavno vrijeme provedeno u prirodi. Sigurni smo da se ste već uvjerili u snagu benefita koji boravak u prirodi ima na naše raspoloženje, fizičko i mentalno zdravlje, a tako je i kada je riječ o mislima koje ne možemo zaustaviti.


Foto: @entre_doisGaman

Ovo možemo prevesti kao graciozan pristup životu. Prolazak kroz život i izazovne situacije dignute glave, umjesto da se skrivamo u vlastitim mislima analizirajući situacije na koje nemamo uticaj.


Wabi - sabi

Wabi - sabi je toliko popularan pristup životu da je neizbježan korak i ovaj put. Prihvatite nesavršenosti. Svoje, nesavršenosti drugih i situacija u kojim se nalazite. Na ovaj način izbjeći ćete potrebu za overthinkingom dostizanja savršenstva.

 Ikebana

Da, da. Ovo je malo više od simpatičnog dodatka u našim domovima. No, nije daleko od uživanja u cvijeću. Ikebana se odnosi na uređivanje cvijeća, oblikovanje buketa i slično. Kao i kada je riječ o vremenu provedenom u prirodi, ovo će nas povezati s trenutnim okruženjem, fokusirajući misli na opuštajuću i mirnu aktivnost. 

* * *
Naslovna fotografija: @mariecher

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno