TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 12.5.2017.
Ultimativnih vodiča do jednostavnijeg življenja sa manje stresa i više organiziranosti nikada dosta. Savjeti kako se bolje osjećati ujutro kada se probudite i imati veću produktivnost za vrijeme radnog vremena su uvijek dobrodošli, stoga vam i mi donosimo nekoliko stručnih primjera kako boljom organiziranošću do ispunjenog dana i znatno boljeg raspoloženja. Sve što trebate je rutina prije odlask
#1 Skinite šminku
Odlaskom u krevet, a da prije toga niste odagnali sve avanture tog dana sa lica, radite veliku grešku. Prljavo i masno lice očistite miceralnom otopinom, a zatim gelom za čišćenje lica. Nakon toga dajte svom licu zasluženu hidrataciju i dopustite koži da diše.
#2 Popijte zeleni čaj ili vodu s limunom
Osim što vas umiruju i odagnaju stres, ova dva napitka ubrzavaju vaš metabolizam i daju vam potrebnu hidrataciju.
#3 Očistite svoj prostor
Ako želite izbjeći ‘posao za sutra’ ili pak ‘izgubljenu cipelu koju ne možete pronaći’ ujutro čim se probudite, onda prije no što ugasite svjetlo i utonete u san, izdvojite par minuta da počistite. Raščistite stol, operite suđe, bacite prljavu odjeću na pranje i očistite cipele. Dokazano je da je osoba smirenija ukoliko ju dočeka čisti prostor jer tada ima bolji fokus i ne izlaže se toliko stresu.
#4 Otiđite u krevet ranije
Ako ne spavate 8 sati dnevno, možete uzorkovati povećanje težine, lučenje hormona stresa ili čak povećati šansu da se razbolite. Stoga, organizirajte se i u krevet krenite ranije nego inače.
Foto: pinterest.com
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Kada se na stolu nađe jelo koje miriše na toplinu doma, zna se da je večera posebna, a ako je još i bogato, kremasto i neodoljivo svi će se takmičiti ko će uzeti posljednji zalogaj.
Gratinirani krompir je upravo takav klasik: jednostavan za pripremu, a raskošan u okusu.
U danima posta, kada iftarski sto postaje mjesto okupljanja i uživanja u pažljivo pripremljenim jelima, ovaj recept je pravi spas. Lagano začinjen muškatnim oraščićem i bijelim lukom, slojevi mekanog krompira upijaju bogat kremasti sos, dok zlatna korica sira daje završni pečat.
Savršeno se slaže uz pečeno meso, ali je jednako ukusan i samostalno, uz porciju svježe salate. Najbolji dio? Za pripremu ne treba puno vremena što ga čini idealnim za iftarske večeri.
Hrskavo odozgo, kremasto iznutra: kako pogoditi savršen balans?
Dugo smo istraživali, eksperimentisali, testirali razne kombinacije i došli do zaključka: savršeno gratinirani krompir ne trpi prosječnost. Mora biti kremast, bogat, ali ne pretežak, s neodoljivom zlatnom koricom koja puca pod viljuškom. Konačno, otkrili smo win kombinaciju: četiri sastojka koja čine razliku.
Prvi ključni element je Dukat Brzo & Fino vrhnje za kuhanje jer ono daje potrebnu nježnost i vezuje sve okuse.
Dukat Brzo & Fino Mileram unosi dodatnu dozu punoće i blagu kiselkastu notu koja balansira bogatstvo umaka, a onda dolazimo do trenutka zbog kojeg ćete povikati bellissimo, a to je President Ribanac. Njegova topiva, intenzivna tekstura stvara onu savršenu, zapečenu koricu zbog koje će svi posegnuti za još jednom porcijom.
Na kraju, ali nikako manje važno odabir Dukat maslaca. Njegova uloga je diskretna, ali ključna jer daje baršunastu aromu i osigurava da krompir ne bude suh, već nevjerovatno sočan i ukusan.
Bez ovih sastojaka, gratin može biti prosječno dobar, ali s njima... postaje neodoljiv. Kako znamo? Prazni tanjiri na stolu uvijek su najbolji dokaz i onaj posljednji zalogaj za koji se svi „slučajno“ bore.
Sastojci
Priprema
Priprema krompira: Krompir oguliti i narezati na tanke kriške (oko 3 mm debljine). Što su kriške tanje, to će brže omekšati i ljepše upiti umak.
Pravljenje umaka: U posudi pomiješati Brzo & Fino vrhnje za kuhanje, Dukat Brzo & Fino Mileram, mlijeko, sjeckani bijeli luk i začine (so, biber, muškatni oraščić). Timijan dodati po želji, za blagu aromatičnu notu.
Složiti slojeve: Posudu premazati Dukat Maslacem pa slagati slojeve krompira, svaki preliti umakom kako bi ostao mekan i sočan.
Dodavanje sira: Na posljednji sloj krompira dodati preostali umak i obilno posuti naribanim sirom. President Ribanac će dati taj intenzivniji okus.
Pečenje: Pokriti pleh aluminijskom folijom i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Zatim skinuti foliju i peći još 15 - 20 minuta, dok se ne stvori hrskava, zlatna korica.
Posluživanje: Ostaviti krompir da odstoji 5 minuta prije serviranja, kako bi se umak lijepo povezao, a tekstura ostala savršena.
Na kraju, sve se svodi na uživanje. Gratinirani krompir je pravo malo gourmet čudo jer je jednostavan za pripremu, a toliko bogat u okusu da postane zvijezda svakog stola.
U danima kada je porodica okupljena, a iftarski stol prepun svega što miriše na ljubav, ovaj krompir je sve što trebate.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!