TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 21.11.2022.
Orhideja simbolizira ljubav, ljepotu i uglađenost i jedan je od najtraženijih cvjetova na tržištu koji ujedno može predstavljati izazov kad je u pitanju uzgajanje vlastite orhideje.
Posebno je važno dati im posebnu pozornost prije cvjetanja zimi kako bismo dobili raskošnu cvatnju i omogućili naredno cvjetanje. Upravo zato sam razgovarala sa Ružom, mojom mamom, koja već godinama na svom prozorčiću uzgaja nekoliko vrsta orhideja koje mame poglede svih nas ukućana, ali i gostiju. Od ružičastih do bijelih, njene orhideje cvatu i do nekoliko puta godišnje uz pažljivu brigu i nekoliko trikova u rukavu.
Tijekom zime orhideje posebno cvjetaju jer im odgovaraju hladnije temperature, a kako se brinuti o njima, otkrivam kroz mamine savjete u nastavku.
Manje zalijevanja tijekom zime
Za najbolji uspjeh u cvatu orhideja tijekom zime najbolje je zalijevati ih jednom mjesečno. Zalijevate ih tako da ulijete vodu u svaku lončanicu i ostavite da se voda ocijedi pola sata. Nakon toga vratite orhideje u predviđene ukrasne posude.
Foto: Pexels
Postavite ih na sunčano mjesto
Tijekom zime je također poželjno da orhideje budu na sunčanom mjestu, najbolje s južne strane kuće.
Dodajte gnojivo za orhideje
U periodu kad otpadnu cvjetovi, dobar trik je dodati i tekuće gnojivo za orhideje. Ono potiče rast i poboljšava cvatnju, a možete ga dodavati jednom do dva puta mjesečno.
Foto: Unsplash
***
Naslovna fotografija: Pexels
TEKST: Ada Ćeremida
Tri mjesta, tri atmosfere, jedna zajednička stvar: Mostar nikad ne prestaje da nas iznenađuje.
Znamo da volite preporuke. I znamo da ste za ova mjesta vjerovatno već čuli, a možda ste ih i posjetili nakon što smo ih predstavili kroz našu Gourmet rubriku.
Tri različite priče, tri različita vibe-a i svaki od njih s razlogom se našao među vašim favoritima. Ako tražite inspiraciju za naredni doručak, večeru ili samo kafu u savršenom ambijentu, evo naše top tri preporuke koje vrijedi ponovo posjetiti.
Pablos: Rustikalna elegancija i večere koje se pamte
U samom centru Mostara, Pablos je spoj topline i sofisticiranosti. Kamen, diskretna rasvjeta, zid s vinima i detalji koji stvaraju osjećaj da ste u posebnom trenutku. Idealno za večernje izlaske, poslovne večere ili one spontane noći kada jednostavno želite pojesti nešto stvarno dobro.
Naš favorit? Biftek sa sezonskim povrćem, zeleni njoki s tartufima i komadićima bifteka svaki zalogaj pažljivo balansiran, svaki tanjir doživljaj. Pablos nije samo restoran, on je mjesto gdje se večere pamte i gdje se rado vraćate – s istim uzbuđenjem kao prvi put.
Foto: @ donna.bombonna
Niđe Veze: Nova adresa, stari šarm – sada u retro pariškom stilu
Niđe Veze već poznajemo kao gradsku oazu za kafu, kreativnost i gourmet užitke. Ali nova lokacija donosi novu dimenziju – prostor koji izgleda kao da ste zakoračili u pariški kafić iz 60 - ih. Crvene boje, vintage namještaj, crno-bijele pločice, i Edit Piaf u pozadini… atmosfera je čista romantika.
Na meniju su palačinke, sendviči, pizze i waffle deserti koji prate savršenu šolju kafe. Ako tražite mjesto koje istovremeno nudi estetiku, ukus i onu „samo da sjednem i budem tu“ vibe – ovo je adresa za vas.
Foto: @caffe_bar_nidje_veze
Hotel Buna: Doručak s pogledom i večera koja priča priču
Samo desetak minuta od gradske gužve, restoran hotela Buna je tiha luksuzna oaza. Ovdje dan počinje sporije uz domaće sireve, hljeb, laganu pileću salaticu s narom i pogled koji umiruje misli. Doručak nije brzinska stanica, već ritual koji vas priprema za dan.
Ručak i večera ovdje nose isti ton pažnje rižoto sa sipom, pasta s piletinom, svježa riba i deserti koji su jednako nježni koliko i bogati. U večernjim satima, restoran se povlači u tišinu i pretvara u mjesto za vino, razgovor i desert pod zvijezdama. Ako tražite mirnu gastro pauzu – Buna je to mjesto.
Foto: Hotel Buna
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!