Danas je svjetski dan Nutelle, a ovaj recept za čokoladni cheesecake Nigelle Dawson morate isprobati! - Bonjour.ba - bh....

Danas je svjetski dan Nutelle, a ovaj recept za čokoladni cheesecake Nigelle Dawson morate isprobati!

Tekst:

Bonjour.ba

GOURMET
5.2.2021.

Nigella je jedna od onih kuharica koje je simpatije javnosti i gledatelja pred malim ekranima ukrala upravo lakoćom s kojom pristupa kuhanju i opuštenosti s kojom priprema određena jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njena kulinarska filozofija temelji se na uživanju u hrani koju pripremamo i lakoći pripreme, a ne na preciznim mjerama i perfectionizmu u kuhanju, ali i posluživanju hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je sa svojim pratiteljima podijelila i recept za ukusan cheesecake čija je zvijezda upravo kremasti namaz od lješnjaka svjetske slave, Nutella. Obzirom da je danas svjetski dan Nutelle, idealno je vrijeme za njegovu pripremu.

Sastojci:

  • 250 gr biskvit keksa
  • 75 gr maslaca
  • 400 gr Nutelle (na sobnoj temperaturi)
  • 100 gr nasjeckanih prženih lješnjaka
  • 500 gr krem sira (na sobnoj temperaturi)
  • 60 gr šećera u prahu

Priprema:

Usitnite kekse u blenderu ili procesoru, dodajte maslac i žlicu Nutelle (15 ml) te miješajte dok se smjesa ne ujednači. Dodajte 25g / 3 žlice lješnjaka i nastavite miješati dok ne dobijete vlažnu, pješčanu, smjesu. U  okruglom limu za pečenje kolača promjera cca 23 cm utisnite smjesu s rukama ili stražnjim dijelom žlice. Stavite u hladnjak. U međuvremenu istucite krem sir i šećer u prahu dok ne dobijete glatku smjesu te zatim dodajte preostalu količinu Nutella krem namaza. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Izvadite iz hladnjaka biskvit i polako namažite kremu preko biskvita. Preko pospite preostale sjeckane lješnjake i ostavite u hladnjak na najmanje četiri sata ili preko noći. Za najbolje rezultate poslužite ravno iz hladnjaka.

Foto: Petrina Tinslay/niggella.com

***
Naslovna fotografija: Petrina Tinslay/niggella.com
Tekst: BONJOUR.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno