TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 6.3.2015.

Jučer je u Sarajevu, u ulici Antuna Hangija 67 održana promocija restorana Fiori, novootvorenog prostora koji nudi autentičnu hranu i vrhunska vina Italije. U ugodnoj atmosferi ambijenta kojeg je osmislio poznati bosanskohercegovački ahitekta Amir Vuk Zec, gostima su najprije prezentirana najbolja vina, koja stižu iz Italije po znalačkom i brižnom izboru vlasnika i kuhara restorana Fiori.

Nakon degustacije plemenite kapljice, Rijad Kravić - jedan od najboljih kuhara u Bosni i Hercegovini, ostavio je trajan utisak na goste, predstavivši najbolje italijanske specijalitete, dodavši im notu vlastite kreativnosti.

fiori sarajevo 13

Promocija se pretvorila u ugodno druženje gostiju okruženih mirisima i ukusima Italije, u prostoru koji nudi vrhunski ugođaj za razne prilike – za susret sa prijateljima, dragocjeno vrijeme sa porodicom i sastanke sa poslovnim partnerima.

{gallery}2015/2015_03/fiori{/gallery}

 


Bonjour

Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta

TEKST: Bonjour.ba

Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta

Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.

Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_8_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_2
 

Jednostavno kuhanje, bez komplikacija

 

Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_3
 

Pitanja koja smo morali postaviti


Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je:Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "

Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji. 

 wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_5723_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_11_bonjour_ba-1
 

Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.

Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.

 

Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama  
 

Sastojci:

 

  • 200 g piletine

  • 100 g mrkve

  • 1 glavica ljubičastog luka

  • 150 g suhih šljiva

  • 150 g basmati riže ili nudli (po želji)

  • 2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)

  • Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)

 

Priprema:

Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_6_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_7_bonjour_ba
 

Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.

 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_8_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_10_bonjour_ba
 

U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_12_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_16_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_18_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_41_bonjour_ba-1
 

Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“

Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno. 

 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_20_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_23_bonjour_ba

 

Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba    
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!