Nova MODAMO.kolumna by ReDesign tim: Sve za uređenje doma sa stilom! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Nova MODAMO.kolumna by ReDesign tim: Sve za uređenje doma sa stilom!

Tekst:

Bonjour.ba

DIZAJN SAVJETI
29.12.2014.

Po završetku školovanja na prestižnom evropskom institutu za dizajn i modu 'ISTITUTO MARANGONI', prijateljice iz djetinjstva Gordana Gasha Miladinović i Dina Šiber su 2011.godine u Sarajevu, osnovale firmu Re:Design. Firma je pokrenuta sa ciljem pružanja usluga iz područja arhitekture, točnije dizajna enterijera, a sa ciljem proširenja koncepta redizajniranja životnog ili poslovnog prostora te osobnog vizualnog identiteta klijenata. Uz samo pružanje usluga firma Re:Design je i ekskluzivni zastupnik nekih od vodećih svjetskih proizvođača zidnih obloga i tkanina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nakon četiri godine i uspješno razvijene maloprodajne i uslužne djelatnosti, odlučile smo se na novi koncept poslovanja. Maloprodaju zidnih obloga smo preselili na jednu od najfrekvetnijih lokacija u Sarajevu, BBI Centar, gdje smo postavili TapeteBar - otvoreno prodajno mjesto koje izgledom podsjeća na bar i na kojem naši klijenti mogu kupiti ili pogledati preko 10 000 uzoraka tapeta, te se informisati o posljednjim trendovima, kada je u pitanju uređenje enterijera. Naši klijenti na istom mjestu mogu zakazati i sastanak sa nekim od naših dizajnera enterijera, koji će im pomoći pri uređenju njihovog privatnog ili poslovnog prostora, a sve to po vrlo pristupačnim cijenama.“, kaže Dina.

redesign tapete bar 02

„S obzirom na veliku potražnju usluga iz svih oblasti dizajna, početkom 2015. godine sa radom počinje HIVE. Hive je kreativna košnica koja je koncipirana kao otvorena platforma koja pruža niz usluga iz oblasti dizajna enterijera, arhitekture, modnog dizajna/stajlinga, grafičkog dizajna, fotografije kao i drugih kreativnih industrija. Jedan od osnovnih ciljeva HIVE koncepta je razvoj, predstavljanje i unapređenje kreativnih industrija sa područja BiH, te pružanje mogućnosti razvoja lokalnog talenta, uz potporu naših poslovnih partnera iz Engleske, Švedske i drugih zemalja EU.“, kaže Gasha, a mi ćemo dodati kako jedva čekamo početak ovog projekta kada ćemo s vama podijeliti i ostale detalje.

„Jedan od naših primarnih ciljeva je oduvijek bio da svojim uspješnim primjerom podstaknemo mlade kreativce i poduzetnike, te se nadamo da će ReDesign, kao firma iz koje su se za manje od četiri godine rodile dvije nove sestrinske firme, biti upravo to – dokaz da se trud i rad uvijek isplate“,  kažu Dina & Gasha.

Za više informacija o našim proizvodima i uslugama, posjetite našu web stranicu www.tapete.baiFacebook stranicu, dok je web stranica HIVE  u izradi.

redesign urednje stana 01

 Stari sarajevski austrougarski stan u novom ruhu zahvaljujući Florence ljubičastom materijalu koji je sjajan kontrast azurnoj boji zidova

Zašto su zidovi i zavjese od presudne važnosti za uređenje doma sa stilom?

Boje zidova i odabir adekvatnih tkanina za zavjese, kao i odabir drugih asesoara igraju značajnu ulugu pri uređenju svakog enterijera.  Boje koje se nalaze u našem enterijeru imaju jak uticaj na naše misli, osjećanja, motivaciju, pa čak i apetit, pokazala su brojna istraživanja.

Kada je riječ o bojama zidova i zavjesa, trendovi su prolazni, a osnovno je znati uklopiti boje zidova i dekora u ugodnu kombinaciju koja odražava vaš lični ukus. Boja ima moć da promjeni oblik, veličinu i atmosferu svake prostorije i namještaja koji se u njoj nalazi. Pri odabiru boja ili tkanina, uvijek treba voditi računa o tome da svaka boja ima određeni uticaj na raspoloženje čovjeka, te o tome o kojoj prostoriji u vašem enterijeru se radi, jer boje kao i drugi elementi pri uređenju enterijera se biraju u skaldu sa osnovnom namjenom prostorije. Svijetle boje su prozračne, čineći tako svaku prostoriju svijetlijom i većom, dok su tamne boje sofisticirane i tople, te velikim prostorijama daju intimniji izgled.

redesign tapete 02

U spavaćoj i dnevnoj sobi najprikladnije je korištenje neutralnih boja - bijela, srebrena, siva, kao i pastelnih nijansi plave, zelene, ljubičaste, budući da one podržavaju odmor i relaksaciju. Primarne boje poput intenzivnih nijansi plave, crvene, žute, uz dodatak zelene idealne za dječiju sobu jer podstiču aktivan razvoj. Prilikom dizajniranja poslovnih prostora šemu boja i stil uređenja trebalo bi uskladiti sa djelatnošću firme.

Ovakvim odabirom boja treba se voditi i kada je riječ o izboru zavjesa. O značaju zavjesa dosta govori  činjenica da većina arhitekata ili dizajnera enterijera, već na samom početku saradnje sa svojim klijentima naglašava da određenu sumu novca trebaju odvojiti, upravo za ovaj izuzetno važan dio enterijera. Mnogi su mišljenja da bi svaki, pa i minimalistički enterijer bez zavjesa izgledao nedovršeno ili sterilno. Baš iz tih razloga, danas postoje firme koje se bave isključivo prodajom materijala za zavjese, kao i popratnim elementima, poput karniša ili kićanki  koje su bitne koliko i same zavjese. U svijetu, ali i kod nas, aktuelan je odabir duplih zavjesa za skoro sve otvore i prostorije, s tim da se za kuhinje i dječije sobe biraju nešto jednostavnije opcije samo sa jednom zavjesom, popularno nazvanom rimska zavjesa ili paketo. 
Zavjese mogu da budu, kratke, duge, malo ili puno naborane, a ono što je u trendu - iako ne uvijek praktično, su zavjese koje su vuku po podu. Uz ovakve zavjese, sjajno idu i različiti dodaci za vezivanje zavjesa, koji u svom klasičnom stilu mogu odlično izgledati i u modernom enterijeru.

redesign tapete 01

Bilo da se radi o zavjesama, bojama zidova ili drugim asesoarima, bitno je da svi ovi elementi zajedno odražavaju stil i funkcionalnost vašeg životnog ili poslovnog prostora. 

Ono što nam je drago jeste da ćemo u suradnji s ReDesign timom kroz naredna tri mjeseca za vas otkriti sve što želite znati o dekoriranju doma tapetama i zavjesama tako što ćete ih uskladiti uz svoj osobni modni stil, bilo da imate 20, 30 ili 40 godina. Uskoro samo na MODAMO.info.

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno