TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 12.11.2024.
Caffe bar Niđe Veze, koji je već postao jedno od omiljenih mjesta za ljubitelje kave i odličnih gourmet zalogaja u Mostaru, otvoren je na još jednoj lokaciji, u neopisivo šarmantnom izdanju.
Unutrašnjost novog prostora caffe bara Niđe veze odiše elegancijom prošlih vremena. Crveni tonovi u interijeru stvaraju toplu, ali dinamičnu atmosferu, dok vintage namještaj i detalji dodatno naglašavaju šarm i nostalgičnost prostora. Kroz cijeli caffe bar provlače se elementi iz 60-ih godina, što možete vidjeti na crno – bijelim pločicama koje bude retro vibe.
Bilo da ste zaljubljenik u vintage estetiku ili jednostavno želite uživati dobroj kavi i neodoljivim slanim, ali i slatkim zalogajima, sigurni smo da će vas nova lokacija ovog popularnog caffea očarati.
Ovo je mjesto gdje možete uživati u raznovrsnim i raskošnim okusima palačinki koje dolaze u brojnim verzijama, specifičnim sendvičima koji će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane, kao i pizze koje dolaze s raznim kombinacijama sastojaka. Za ljubitelje slatkog, Niđe Veze nudi i ukusne waffle, savršen desert za svaki trenutak dana. Uz ovakav ugođaj i slasne delicije, mi smo u mislima već spremili omiljenu knjigu, pronašli savršen kutak, naručili omiljenu kavu, dok u pozadini čujemo glas Edit Piaf…
S toplim i ugodnim ambijentom, Niđe Veze postaje pravi mali Pariški kutak u srcu Mostara. Osmislite i vi vaš idealan scenarij u kojem odmarate uz omiljene okuse i zaputite se na adresu Mostarskog bataljona 21.
* * *
Naslovna fotografija: @caffe_bar_nidje_veze
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!