TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 12.11.2024.

Caffe bar Niđe Veze, koji je već postao jedno od omiljenih mjesta za ljubitelje kave i odličnih gourmet zalogaja u Mostaru, otvoren je na još jednoj lokaciji, u neopisivo šarmantnom izdanju.


Unutrašnjost novog prostora caffe bara Niđe veze odiše elegancijom prošlih vremena. Crveni tonovi u interijeru stvaraju toplu, ali dinamičnu atmosferu, dok vintage namještaj i detalji dodatno naglašavaju šarm i nostalgičnost prostora. Kroz cijeli caffe bar provlače se elementi iz 60-ih godina, što možete vidjeti na crno – bijelim pločicama koje bude retro vibe.

 



Bilo da ste zaljubljenik u vintage estetiku ili jednostavno želite uživati dobroj kavi i neodoljivim slanim, ali i slatkim zalogajima, sigurni smo da će vas nova lokacija ovog popularnog caffea očarati.

 



Ovo je mjesto gdje možete uživati u raznovrsnim i raskošnim okusima palačinki koje dolaze u brojnim verzijama, specifičnim sendvičima koji će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane, kao i pizze koje dolaze s raznim kombinacijama sastojaka. Za ljubitelje slatkog, Niđe Veze nudi i ukusne waffle, savršen desert za svaki trenutak dana. Uz ovakav ugođaj i slasne delicije, mi smo u mislima već spremili omiljenu knjigu, pronašli savršen kutak, naručili omiljenu kavu, dok u pozadini čujemo glas Edit Piaf…

 



S toplim i ugodnim ambijentom, Niđe Veze postaje pravi mali Pariški kutak u srcu Mostara. Osmislite i vi vaš idealan scenarij u kojem odmarate uz omiljene okuse i zaputite se na adresu Mostarskog bataljona 21.

* * *
Naslovna fotografija: @caffe_bar_nidje_veze


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!