TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 8.11.2024.
Vjerujemo da se i sami radujete otkrivanju novih i posebnih lokacija u Sarajevu, koje će biti mjesto za druženje, ali i kušanje omiljenih okusa koji su sastavni dio vaše svakodnevice.
Iz nekog razloga, sve nas posebno raduje kada se pojavi mjesto koje uz vrhunsku kavu nudi i nezaboravno iskustvo. Upravo zbog toga oduševio nas je novi koncept koji smo otkrili, a koji u Sarajevo donosi još jednu lokaciju na kojoj vas čeka taj, mnogima omiljeni, topli napitak. Točnije, lokaciju koja će na svojim kotačima postati dostupna na više mjesta u gradu.


Nomad Coffee je više od običnog kafića – to je iskustvo koje miriše na slobodu, inovaciju i zajedništvo. Ovaj mobilni kafić redefinira ritual ispijanja kafe, donoseći na ulice grada vrhunski napitak, ali i priču koja nadmašuje svakodnevne rutine. Kroz strast prema kavi i urbanoj dinamici, stvorili su prostor u kojem kava postaje mnogo više od običnog užitka – ona postaje most koji povezuje ljude, ideje i kreativne energije.
Naime, Nomad Coffee je kafić na kotačima. Njihova mobilnost omogućava da budu tamo gdje ih ljudi najviše trebaju, pružajući im ne samo vrhunski espresso, već i inspiraciju i mir koji dolaze sa svakim gutljajem.



Kava koju nude nije samo napitak, već poziv na uživanje u malim stvarima, na sporo uživanje u trenutku, na povezivanje s onima oko nas. Kao potpis o želji da na tržište donose nešto originalno i drugačije, tu je i njihov specijalitet - kava koju ćete ispijati iz korneta.

Gledajući u budućnost, planiraju proširiti mrežu mobilnih kafića na ključne lokacije i velike događaje, kako u Sarajevu, tako i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine. Njihova ambicija nije samo rasti, već to činiti sa smislom i svrhom. Održivi pristup operacijama odražava njihovu odgovornost prema okolišu i zajednici. Koriste biorazgradive materijale, podupiru lokalne proizvođače kave i trude se smanjiti ekološki otisak u svakom aspektu poslovanja.



Nomad Coffee planira organizirati i pop-up događaje, radionice o kavi i razna društvena okupljanja koja će omogućiti ljubiteljima kave da istražuju nove okuse, tehnike i filozofije vezane uz ovaj izvanredni napitak. Ovi događaji bit će prilika za ljude da se povežu, dijele svoje strasti i iskustva, te da kroz zajedničku ljubav prema kavi stvaraju nova prijateljstva i kreativne suradnje.



Njihova misija je rasti zajedno s gradom i zajednicom, ostavljajući trag kroz miris svježe kave na ulicama i kroz autentične priče koje stvaraju sa svakim novim susretom. Nomad Coffee nije samo kava – to je poziv da usporite i uživate u trenutku.
* * *
Foto: Nomad Coffee
TEKST: Bonjour.ba - PR
Smješten u samom srcu Sarajeva, Hotel Europe već više od jednog stoljeća predstavlja simbol elegancije, vrhunske usluge i bezvremenskog šarma.

Njegov prepoznatljivi spoj historijskog naslijeđa i modernog luksuza čini ga jednim od najposebnijih prostora u gradu, mjestom gdje se tradicija susreće s savremenim komforom, a svaki detalj odiše pažnjom i stilom.


Posebno mjesto u ponudi Hotela Europe zauzima njegova gastro tradicija. Kroz godine, hotel je postao sinonim za posebno kulinarsko iskustvo u kojem se kreativnost, kvaliteta i autentični okusi stapaju u meni koji zadovoljava i najzahtjevnije goste. Svako jelo kreira se s pažljivo biranim sastojcima, a kuhinja teži savršenom balansu – od laganih mediteranskih tonova do bogatih, punih nordijskih okusa.
Upravo u tom duhu Hotel Europe i ove godine otvara vrata svog Atriuma i poziva na tradicionalnu Prazničnu Večeru, koja će 26. decembra pretvoriti večer u nezaboravno kulinarsko i muzičko iskustvo.

26.12.2025. u 20:00h u ambijentu koji spaja toplinu praznične sezone i eleganciju atrijuma, gosti će uživati uz live jazz muziku u izvedbi saksofoniste i DJ-a Borisa Bomoštara koja će dodatno naglasiti atmosferu blagdanske čarolije.


Ovogodišnja večera donosi izbor između dva kreirana menija, svaki u pet pažljivo osmišljenih slijedova:
Moderni Mediteran: Riblji meni
Za ljubitelje svježine, morskih okusa i lagane mediteranske elegancije.
- Amuse: Pohana sirna kuglica s borovnicom i timijanom
- Predjelo: Crudo od brancina
- Toplo predjelo: Ravioli ricotta–špinat, kadulja & limun
- Glavno jelo: Losos s koricom od pistacija, salata od komorača i naranče
- Desert: Kuhana kruška u vinu sa sladoledom

Nordijski Ugođaj: Mesni meni
Za one koji preferiraju zemljane tonove, toplinu arome i bogatstvo nordijske kuhinje.
- Amuse: Pohana sirna kuglica punjena suhom smokvom i ružmarinom
- Predjelo: Cvekla tri teksture s orasima
- Toplo predjelo: Krem juha od celera i jabuke
- Glavno jelo: Sporopečena teleća potrbušina s pireom od peršina i prokulicama s lješnjacima
- Desert: Kolač od badema i kruške

Praznični ambijent bit će upotpunjen posebnom dekoracijom, a svaki gost će dobiti i mali poklon kao pažljivo odabran znak zahvalnosti i topline.


Za dodatni praznični ugođaj, pripremili su i poseban photo-corner - elegantno dekorisan jelkom, toplim novogodišnjim detaljima, te ogledalom - savršen za fotografije koje će zauvijek čuvati uspomenu na ovu večer.

Cijena je 80 KM po osobi, a rezervacije su obavezne zbog ograničenog broja mjesta: [email protected].
+387 33 580 573, +387 33 580 400.
Praznici su vrijeme zajedništva, uživanja i stvaranja uspomena, a Hotel Europe, kao jedan od simbola sarajevske tradicije i gostoljubivosti, savršeno je mjesto za to.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!