TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 8.11.2024.

Vjerujemo da se i sami radujete otkrivanju novih i posebnih lokacija u Sarajevu, koje će biti mjesto za druženje, ali i kušanje omiljenih okusa koji su sastavni dio vaše svakodnevice.


Iz nekog razloga, sve nas posebno raduje kada se pojavi mjesto koje uz vrhunsku kavu nudi i nezaboravno iskustvo. Upravo zbog toga oduševio nas je novi koncept koji smo otkrili, a koji u Sarajevo donosi još jednu lokaciju na kojoj vas čeka taj, mnogima omiljeni, topli napitak. Točnije, lokaciju koja će na svojim kotačima postati dostupna na više mjesta u gradu.




Nomad Coffee je više od običnog kafića – to je iskustvo koje miriše na slobodu, inovaciju i zajedništvo. Ovaj mobilni kafić redefinira ritual ispijanja kafe, donoseći na ulice grada vrhunski napitak, ali i priču koja nadmašuje svakodnevne rutine. Kroz strast prema kavi i urbanoj dinamici, stvorili su prostor u kojem kava postaje mnogo više od običnog užitka – ona postaje most koji povezuje ljude, ideje i kreativne energije.

Naime, Nomad Coffee je kafić na kotačima. Njihova mobilnost omogućava da budu tamo gdje ih ljudi najviše trebaju, pružajući im ne samo vrhunski espresso, već i inspiraciju i mir koji dolaze sa svakim gutljajem.




Kava koju nude nije samo napitak, već poziv na uživanje u malim stvarima, na sporo uživanje u trenutku, na povezivanje s onima oko nas. Kao potpis o želji da na tržište donose nešto originalno i drugačije, tu je i njihov specijalitet - kava koju ćete ispijati iz korneta. 




Gledajući u budućnost, planiraju proširiti mrežu mobilnih kafića na ključne lokacije i velike događaje, kako u Sarajevu, tako i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine. Njihova ambicija nije samo rasti, već to činiti sa smislom i svrhom. Održivi pristup operacijama odražava njihovu odgovornost prema okolišu i zajednici. Koriste biorazgradive materijale, podupiru lokalne proizvođače kave i trude se smanjiti ekološki otisak u svakom aspektu poslovanja.




Nomad Coffee planira organizirati i pop-up događaje, radionice o kavi i razna društvena okupljanja koja će omogućiti ljubiteljima kave da istražuju nove okuse, tehnike i filozofije vezane uz ovaj izvanredni napitak. Ovi događaji bit će prilika za ljude da se povežu, dijele svoje strasti i iskustva, te da kroz zajedničku ljubav prema kavi stvaraju nova prijateljstva i kreativne suradnje.




Njihova misija je rasti zajedno s gradom i zajednicom, ostavljajući trag kroz miris svježe kave na ulicama i kroz autentične priče koje stvaraju sa svakim novim susretom. Nomad Coffee nije samo kava – to je poziv da usporite i uživate u trenutku.

 

* * *
Foto: Nomad Coffee


Bonjour

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

TEKST: Ada Ćeremida

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje. 

Ovdje je glavni detalj: miris. 

I to onaj koji vas vraća nazad.


bonjour_ba_imaret_a_03
 

Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.

Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.


bonjour_ba_imaret_bw_02


Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.



bonjour_ba_imaret_1_01

bonjour_ba_imaret_2_01


Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.


bonjour_ba_imaret_bw_01

bonjour_ba_imaret_1_02
 

I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije. 

To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.


bonjour_ba_imaret__01

bonjour_ba_imaret__02


Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.


anigif


Baščaršija ljeti tek se zahuktava.

Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
 

I… nešto neočekivano.

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!