TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 22.10.2021.

U sklopu nove Nestlé kampanje „Avantura od A do Zdravo!“, koju kompanija realizira u cilju obilježavanja Međunarodnog dan kuhara, nutricionistica Nevena Pandža je za vas pripremila par poučnih savjeta o tome kako da na najbolji način obogatite svoje sedmične jelovnike zdravim i nutritivno bogatim namirnicama.

„Avantura od A do Zdravo!“ je dio projekta Zdravo!, koji već desetu godinu pomaže roditeljima u stvaranju zdravih navika djece u BiH.

Od ove godine, Nestlé u sklopu Zdravo! projekta u fokus stavlja smanjenje otpada i ostataka od hrane, uz savjete stručnjaka poput Nevene o tome kako na najbolji način iskoristiti namirnice, te kako potaknuti roditelje da educiraju, kako sebe, tako i djecu o ovoj iznimno bitnoj temi.

Nevena Pandža

***

„Ubrzani društveni i tehnološki razvoj, kao i nedostatak slobodnog vremena utječu na prehrambene navike mnogih, pa sve češće posežemo za brzim jelima, zaboravljajući na ravnotežu i važnost svježih cjelovitih namirnica.

Individualni prehrambeni izbori direktno se vežu za znanje o prehrani koje pojedinac posjeduje, odnosno što znamo više o utjecaju hrane na zdravlje, veća je vjerojatnost da ćemo se hraniti kvalitetnije.

Roditelji imaju važan zadatak kod uvođenja zdravih prehrambenih navika koji su temelj za prehrambene odabire u odrasloj dobi.

Znanje o prehrani, stavovi i ponašanje djece ne može biti jednokratno i trajno promijenjeno, to je proces koji treba biti kontinuiran i stalno aktivan, projekt cijele obitelji, ali i cijelog društva.

Ako želite da vam se djeca hrane zdravije, budite im primjer“, istaknula je Nevena.

Tim stručnjaka iz Udruženja „Sport i zdravlje“ su, u sklopu Zdravo! projekta, sproveli analizu anketa koje su rađene s učenicima sedmih razreda iz škola diljem BiH prije edukacija i rezultati su pokazali da svega 20,5% ispitanika u toku dana konzumira preporučenih 5 obroka, dok 59,9% ispitanika povrće konzumira barem jednom dnevno, a njih 54,8% jede voće dva ili više puta dnevno.

Kako bi roditeljima dodatno olakšali nedoumice oko pripreme svakodnevnih jela za svoju porodicu, Nestlé je nedavno objavio svoju prvu digitalnu kuharicu Zdravo! kuhaj, koja je dostupna svima i u svakom trenutku.

Kuharica je napisana kao inspiracija „od roditelja roditeljima“, sa svima dostupnim namirnicama i njihovim nutritivnim vrijednostima, a bazirana je na shemi zdravog tanjira, koja prikazuje izbalansirani odnos namirnica.

„Kako bi naši obroci bili ukusni i nutritivno izbalansirani, shema zdravog tanjura je odlična vodilja.

U samo nekoliko koraka, kreirajte svoju verziju NutriPorcije: na pola tanjura servirajte povrće, drugu polovinu podijelite na dvije četvrtine.

U jednu stavite izvore proteina, poput mesa, ribe, jaja ili mliječnih proizvoda, a u preostalu četvrtinu izvore ugljikohidrata kao što su kruh, riža, tjestenina, žitarice, krumpir...

Obroke začinite masnoćama poput maslinovog ulja, a pored tanjura servirajte svježu voćku i čašu vode“, savjetuje Nevena.

Osim toga, ističe nutricionistica, mnogi često griješe u nedovoljnom unosu voća i povrća, ali i vode, kao i znatno manjem unosu ribe i ribljih proizvoda u odnosu na meso i suhomesnate proizvode. „Jaja, jogurt i mladi sir su kvalitetni izvori proteina, a mogu se iskoristiti za razne obroke.

Smanjite unos crvenog mesa, a dajte prednost varivu od graha, leća, graška, mahuna koje, ako povežete s rižom ili ječmom i povrćem, dobivate tanjur pun svih potrebnih nutrijenata, koji će jačati imunološki sustav, pomoći radu crijeva i duže vas držati sitima.

Tokom sedmice, 1-2 puta kupite svježu srdelu ili pastrmku (kao zamjena poslužit će smrznuta riba ili konzervirana srdela ili tuna) pa je povežite s blitvom, češnjakom i krompir salatom s mladim lukom kako bi dobili uravnotežen obrok.“

Za kraj, Nevena nam donosi recept za brzu i laku pripremu nutritivno bogatog ručka za cijelu porodicu, a više o grupama namirnica koje možete inkorporirati u vaše planove za sedmične obroke možete pronaći i na našoj zvaničnoj IG stranici.

Za predjelo napravite ukusnu jesensku juhu.

Na maslinovom ulju kratko prodinstajte nasjeckani luk, mrkvu i češnjak, te dodajte tikvu narezanu na kockice.

Povrće podlijte vodom ili jušnim temeljcem, a kada bude skuhano, izmiksajte ga štapnim mikserom.

Začinite prstohvatom soli, bibera i kurkume.

Poslužite sa sjemenkama tikve.

U plehu na papiru za pečenje u jednu stranu posložite očišćeni file ribe, a na drugoj strani pleha posložite ploške krumpira i cvekle.

Začinite maslinovim uljem i začinskim biljem.

Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 45 minuta na 180 stepeni.

Dok se jelo pravi u pećnici, možete pripremiti juhu i salatu od zelenog lisnatog povrća.

Kroz Zdravo! projekat, Nestlé u Bosni i Hercegovini educira djecu, roditelje i nastavnike o važnosti balansirane prehrane i fizičke aktivnosti, a potom nudi i praktičnu podršku u vidu recepata, savjeta za kuhanje i planera jelovnika koji podupiru zdrav način života, kao i praktičan vid demonstracija vježbi za djecu.

***

Naslovna fotografija: Promo
Tekst: Promotivni članak


Bonjour

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje. Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine. 



bonjour_ba_perutnina_04

 

 

Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama. 

Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.



bonjour_ba_perutnina_06

 

 

Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića

 

Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica

 

„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja. 

Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.


bonjour_ba_perutnina_07

 

 

Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.

 

“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša. 

I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.



bonjour_ba_perutnina_03

 

 

Domaći uzgoj

 

Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
 

 

“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije. 

Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.



bonjour_ba_perutnina_05

 

 

Kvalitet, sigurnost, sljedivost

 

Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.


bonjour_ba_perutnina_02
 

 

Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.


bonjour_ba_perutnina_01
 

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!