TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 22.10.2021.
U sklopu nove Nestlé kampanje „Avantura od A do Zdravo!“, koju kompanija realizira u cilju obilježavanja Međunarodnog dan kuhara, nutricionistica Nevena Pandža je za vas pripremila par poučnih savjeta o tome kako da na najbolji način obogatite svoje sedmične jelovnike zdravim i nutritivno bogatim namirnicama.
„Avantura od A do Zdravo!“ je dio projekta Zdravo!, koji već desetu godinu pomaže roditeljima u stvaranju zdravih navika djece u BiH.
Od ove godine, Nestlé u sklopu Zdravo! projekta u fokus stavlja smanjenje otpada i ostataka od hrane, uz savjete stručnjaka poput Nevene o tome kako na najbolji način iskoristiti namirnice, te kako potaknuti roditelje da educiraju, kako sebe, tako i djecu o ovoj iznimno bitnoj temi.
Nevena Pandža
***
„Ubrzani društveni i tehnološki razvoj, kao i nedostatak slobodnog vremena utječu na prehrambene navike mnogih, pa sve češće posežemo za brzim jelima, zaboravljajući na ravnotežu i važnost svježih cjelovitih namirnica.
Individualni prehrambeni izbori direktno se vežu za znanje o prehrani koje pojedinac posjeduje, odnosno što znamo više o utjecaju hrane na zdravlje, veća je vjerojatnost da ćemo se hraniti kvalitetnije.
Roditelji imaju važan zadatak kod uvođenja zdravih prehrambenih navika koji su temelj za prehrambene odabire u odrasloj dobi.
Znanje o prehrani, stavovi i ponašanje djece ne može biti jednokratno i trajno promijenjeno, to je proces koji treba biti kontinuiran i stalno aktivan, projekt cijele obitelji, ali i cijelog društva.
Ako želite da vam se djeca hrane zdravije, budite im primjer“, istaknula je Nevena.
Tim stručnjaka iz Udruženja „Sport i zdravlje“ su, u sklopu Zdravo! projekta, sproveli analizu anketa koje su rađene s učenicima sedmih razreda iz škola diljem BiH prije edukacija i rezultati su pokazali da svega 20,5% ispitanika u toku dana konzumira preporučenih 5 obroka, dok 59,9% ispitanika povrće konzumira barem jednom dnevno, a njih 54,8% jede voće dva ili više puta dnevno.
Kako bi roditeljima dodatno olakšali nedoumice oko pripreme svakodnevnih jela za svoju porodicu, Nestlé je nedavno objavio svoju prvu digitalnu kuharicu Zdravo! kuhaj, koja je dostupna svima i u svakom trenutku.
Kuharica je napisana kao inspiracija „od roditelja roditeljima“, sa svima dostupnim namirnicama i njihovim nutritivnim vrijednostima, a bazirana je na shemi zdravog tanjira, koja prikazuje izbalansirani odnos namirnica.
„Kako bi naši obroci bili ukusni i nutritivno izbalansirani, shema zdravog tanjura je odlična vodilja.
U samo nekoliko koraka, kreirajte svoju verziju NutriPorcije: na pola tanjura servirajte povrće, drugu polovinu podijelite na dvije četvrtine.
U jednu stavite izvore proteina, poput mesa, ribe, jaja ili mliječnih proizvoda, a u preostalu četvrtinu izvore ugljikohidrata kao što su kruh, riža, tjestenina, žitarice, krumpir...
Obroke začinite masnoćama poput maslinovog ulja, a pored tanjura servirajte svježu voćku i čašu vode“, savjetuje Nevena.
Osim toga, ističe nutricionistica, mnogi često griješe u nedovoljnom unosu voća i povrća, ali i vode, kao i znatno manjem unosu ribe i ribljih proizvoda u odnosu na meso i suhomesnate proizvode. „Jaja, jogurt i mladi sir su kvalitetni izvori proteina, a mogu se iskoristiti za razne obroke.
Smanjite unos crvenog mesa, a dajte prednost varivu od graha, leća, graška, mahuna koje, ako povežete s rižom ili ječmom i povrćem, dobivate tanjur pun svih potrebnih nutrijenata, koji će jačati imunološki sustav, pomoći radu crijeva i duže vas držati sitima.
Tokom sedmice, 1-2 puta kupite svježu srdelu ili pastrmku (kao zamjena poslužit će smrznuta riba ili konzervirana srdela ili tuna) pa je povežite s blitvom, češnjakom i krompir salatom s mladim lukom kako bi dobili uravnotežen obrok.“
Za kraj, Nevena nam donosi recept za brzu i laku pripremu nutritivno bogatog ručka za cijelu porodicu, a više o grupama namirnica koje možete inkorporirati u vaše planove za sedmične obroke možete pronaći i na našoj zvaničnoj IG stranici.
Za predjelo napravite ukusnu jesensku juhu.
Na maslinovom ulju kratko prodinstajte nasjeckani luk, mrkvu i češnjak, te dodajte tikvu narezanu na kockice.
Povrće podlijte vodom ili jušnim temeljcem, a kada bude skuhano, izmiksajte ga štapnim mikserom.
Začinite prstohvatom soli, bibera i kurkume.
Poslužite sa sjemenkama tikve.
U plehu na papiru za pečenje u jednu stranu posložite očišćeni file ribe, a na drugoj strani pleha posložite ploške krumpira i cvekle.
Začinite maslinovim uljem i začinskim biljem.
Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 45 minuta na 180 stepeni.
Dok se jelo pravi u pećnici, možete pripremiti juhu i salatu od zelenog lisnatog povrća.
Kroz Zdravo! projekat, Nestlé u Bosni i Hercegovini educira djecu, roditelje i nastavnike o važnosti balansirane prehrane i fizičke aktivnosti, a potom nudi i praktičnu podršku u vidu recepata, savjeta za kuhanje i planera jelovnika koji podupiru zdrav način života, kao i praktičan vid demonstracija vježbi za djecu.
***
Naslovna fotografija: Promo
Tekst: Promotivni članak
TEKST: Ada Ćeremida | FOTO: Armin Dorado
Pratimo ih godinama, radujući se svakom novom projektu, ali kada se njihovi putevi spoje, rezultat je nešto posebno.
Bisera Berberkić je poznato ime kada govorimo o besprijekorno dizajniranim interijerima, a GAZZDA je sinonim za vrhunski dizajn i zanatsku preciznost.
Ovaj stan, s toplinom drveta, suptilnom paletom i prozračnim rasporedom, odiše lakoćom i promišljenim minimalizmom koji ne gubi osjećaj ugodnosti. Svaki komad namještaja djeluje prirodno uklopljen, a opet pažljivo odabran, balansirajući preciznost i neopterećenost.
Kako su Bisera i GAZZDA zajedno oblikovali prostor koji istovremeno djeluje promišljeno i prirodno? Razgovarali smo sa njima i saznali kako je nastao ovaj sofisticiran interijer u ovoj harmoničnoj kolaboraciji.
Bisera, ovaj interijer nosi dozu nenametljive elegancije, prirodni materijali i topla paleta boja djeluju instinktivno skladno. No, koliko je takva jednostavnost zapravo zahtjevna za postići? Koji su ključni elementi koji prostoru daju taj osjećaj lakoće, a da ne izgleda previše minimalistički ili
monoton?
Postići jednostavnost koja nije monotona, niti previše minimalistička, zahtijeva precizno balansiranje materijala, boja i tekstura. Ključ je prirodnim materijalima poput drveta, kamena i tkanina organskog porijekla, koji prostoru daju toplinu i taktilnu ugodnost.
Također, kombinacija toplih neutralnih tonova sa suptilnim kontrastima stvara vizualni ritam koji prostoru daje dinamiku bez narušavanja harmonije.
U ovakvom pristupu, suštinska razlika između jednostavnosti i praznine leži u slojevitosti. Kada se pažljivo dodaju detalji poput rasvjete, umjetničkih predmeta ili personalizovanih elemenata, prostor dobija dušu i postaje nenametljivo sofisticiran.
Postoji nešto umirujuće u ovom prostoru, svaki komad namještaja ima svoje mjesto, ali bez ukočene perfekcije. Kako ste balansirali između planske preciznosti i one neopipljive ugodnosti koja čini da se prostor osjeća kao dom?
Balans između preciznosti i ugodnosti postiže se pažljivim odabirom materijala, boja i proporcija, ali i načinom na koji se elementi međusobno povezuju. Umjesto stroge simetrije, prostor oblikujem tako da djeluje skladno, ali ne predvidljivo. Važno mi je da svaki komad namještaja ima svoju funkciju i svrhu, ali da cjelina ostavlja dojam lakoće i prirodnosti.
Posebno pažljivo biram komade koji nisu oštri i strogo geometrijski, već imaju meke linije i organsku formu, jer upravo takvi elementi dodaju osjećaj topline i umirujuće atmosfere.
Topli tonovi, taktilni materijali i promišljena rasvjeta dodatno pojačavaju taj efekat, dok fluidnost rasporeda omogućava da prostor izgleda živo i prilagodljivo, umjesto statično i rigidno.
Na taj način prostor odiše karakterom i postaje mjesto u kojem se zaista može uživati.
Koliko je za vas kao dizajnera važno imati priliku raditi s domaćim brendom poput GAZZDA? Da li osjećate da su ovakve saradnje način da se razvija lokalna scena dizajna enterijera? Postoji li neki komad namještaja iz GAZZDA kolekcije koji vam je bio posebno inspirativan u ovom projektu?
GAZZDA je vrhunski primjer kako domaći brend može dostići svjetski nivo, a istovremeno zadržati autentičnost i prepoznatljiv dizajnerski potpis. Njihov spoj sofisticirane estetike, vrhunske izrade i pažnje prema detaljima čini ih pravim ponosom naše industrije.
Uvijek cijenim priliku da radim s njihovim komadima i posebno se radujem kada i moji klijenti prepoznaju tu izuzetnu kombinaciju ljepote i kvaliteta.
Njihov namještaj nije samo funkcionalan, već unosi poseban karakter u prostor, što ga čini idealnim izborom za projekte koji teže nenametljivoj eleganciji. Posebno volim Muna stolice, koje smo koristili i u ovom projektu. One su istovremeno udobne i estetski besprijekorne, s prefinjenim linijama koje se lako uklapaju u različite stilove enterijera.
Velika prednost je i široka mogućnost obrade materijala, od tkanina do kože, što omogućava potpunu prilagodbu svakom prostoru. GAZZDA nas uvijek iznova oduševljava i s nestrpljenjem pratim šta će sljedeće donijeti.
Namještaj GAZZDA često nosi onaj prepoznatljiv pečat, spoj zanatske preciznosti i suptilne, nenametljive estetike. Kako osiguravate da svaki komad ostane bezvremenski, a opet dovoljno prilagodljiv za različite tipove prostora?
Mi kao GAZZDA vjerujemo da dom nije samo zbir predmeta na jednom mjestu, nego stvarno prostor u kojem duša odmara. Zato svaki komad prolazi kroz strogo definisan proces razvoja, od prvog skiciranja do finalnog detalja u radionici.
Naši dizajneri ne pristupaju namještaju samo kao estetskom i funkcionalnom objektu, već kao zanatskom zadatku – stalno dorađujući prototipe, balansirajući proporcije, eksperimentirajući s materijalima.
U toj tišini radionice, gdje se svaki spoj završava rukom, nastaje ono što mi zovemo GAZZDA kvalitet. Komadi koje stvaramo su suptilno oblikovani da traju – estetski, funkcionalno i emotivno – ali i dovoljno fleksibilni da se uklope u prostore različitih karaktera i senzibiliteta.
GAZZDA komadi djeluju gotovo kao produžetak prirode unutar interijera. Kako postižete tu lakoću dizajna koja spaja savremenu estetiku s osjećajem topline i prirodnosti? I koja je priča iza komada namještaja odabranih za ovaj stan?
Naša filozofija i pristup dizajnu su jednostavni – stvarati prostor koji ne vrišti, već šapuće. Komadi poput Fawn kreveta ili Dedo lounge fotelje nisu tu da dominiraju, već da udahnu tišinu i mir prostoru, oblikujući ga linijama koje teku prirodno, organski.
Vjerujemo u moć jednostavnosti, u materijale koji pozivaju na dodir i oblike koji dopuštaju da prostor diše. U ovom interijeru, svaki GAZZDA komad tiho doprinosi cjelini. Trpezijskim dijelom dominiraju Muna stolice i Fawn sto – blagi rubovi, taktilno drvo i topli tonovi koji pozivaju na prisutnost i zajedništvo.
Dedo fotelja, Fawn lowboard, krevet i noćni ormarić, te Mu stolić u dnevnom boravku, unose onu smirenost i prirodnu lakoću koja je srž GAZZDA dizajna – prisutan, ali nenametljiv.
Koliko je za brend GAZZDA važno raditi s dizajnerima interijera poput Bisere? Kako ste kroz ovu saradnju uskladili njenu viziju s prepoznatljivim GAZZDA dizajnerskim potpisom?
Uživamo raditi s ljudima koji imaju jasnu viziju – i još važnije, koji znaju za koga je ta vizija. Bisera je već u fazi narudžbe imala precizan osjećaj za svaki komad, znala je koji materijali će najbolje odgovarati ambijentu i kako sve povezati u skladnu cjelinu. Nama je bilo zadovoljstvo to ispratiti i podržati.
Naš fokus je stvaranje – osmišljavanje i dorađivanje komada koji imaju vlastiti karakter. Ali kad dođe trenutak da ti komadi pronađu svoj dom, tu svoju konačnu formu često dobivaju upravo kroz ruke arhitekata i dizajnera interijera.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!