MAME RULZ: 5 provjerenih i korisnih savjeta koji će pomoći djeci da bolje spavaju - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

MAME RULZ: 5 provjerenih i korisnih savjeta koji će pomoći djeci da bolje spavaju

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

MAME RULZ
20.5.2023.

Svaki roditelj vrlo dobro zna benefite dobrog sna za mališane, posebice kada se najmlađi bude nekoliko puta noću što rezultira da su sutradan svi članovi porodice ne samo umorni, već i razdražljiviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato? Ako da, onda je ovaj članak u rubrizi MAME rulz odgovor na neka pitanja koja vas trenutno najviše zanimaju.

 

Foto: pexels.com

 

Dobra vijest je da se djeca svih uzrasta mogu naučiti da spavaju u skladu sa njihovim uzrastom i sve dok nemaju ustanovljenu patologiju spavanja ( ako sumnjate na to, onda u tom slučaju trebate razmisliti o posjeti pedijatra koji će procijenite stanje) vjerujemo da će ovi savjeti pomoći. U većini slučajeva, potrebno je samo slijediti odgovarajuće smjernice da biste počeli uočavati promjene za otprilike dvije sedmice.


 

Regulišite cirkadijalni ritam


Kada beba napuni 4. mjeseca počinje da razvija svoj cirkadijalni ritam i razlikuje dan i noć. Za mališane u ovom periodu neophodna je izloženost prirodnom svjetlu. Idealan je izlazak vani tokom dana, ali je također veoma važno da dječija soba ima pravo osvjetljenje. 

 

Foto: pexels.com

 

Ovaj ritam signalizira nam da smo budni kada je svijetlo i da spavamo kada je mrak. Ključno je da počnete sa zamračenjem sobe sat vremena prije početka rutine spavanja. Zastori ili paravani su također dobar trik kada je u pitanju uticaj na kvalitet spavanja dece. Sve ovo će pomoći djetetu da, kada se probudi usred noći i u potpunom mraku, shvati da treba nastaviti da spava.

 

Bijeli šum je trik koji roditelji često koriste

Zvuk automobila u pozadini često može djelovati na dječiji san, ali i bilo koji drugi glasan zvuk. Zbog toga mnogi roditelji se odlučuju na provjeren trik, a to je da se u dječijoj sobi postavi uređaj koji emituje bijeli šum, ali naglašavamo da to ipak ne bude preko mobitela.


 

Foto: pexels.com

 

Ne koristite električne uređaje u blizini mališana, osim bijelog šuma
 

Čak i ako su isključeni, činjenica da se u prostoriji nalaze električni uređaji priključeni na utičnicu direktno djeluje na kvalitet sna, pa je bitno da ove vrste uređaja ne budu u dječijoj sobi. Također, prije spavanja se ne preporučuje gledanje crtanih filmova. Mnogo bolja varijante je čitanje neke zanimljive priče.

 

Foto: pexels.com

 

Probajte organizovati svoj dan tako da uvijek dijete spava u istom prostoru u isto vrijemeVažno je da ih uvijek naviknete da spavaju na istom mjestu. Izbjegavajte spavanje u dječijoj sobi jednu noć, drugu u maminoj i tatinoj, treću u bratovoj... Spavanje na istom mjestu svake noći pomaže im da se osjećaju sigurno. Okruženje također treba da podstiče opuštanje tj. da nema previše predmeta koji mogu odvući pažnju i da ima neutralne tonove. Koristan savjet roditeljima je svakako da u krevetu ima minimalno igračaka.


 

Foto: pexels.com

 

Rutina, rutina i da, rutina
 

Ako znate da svaku rutinu spavanja počinjete sa kupanjem, pranjem zuba, čitanjem knjige... bebin mozak će znati šta slijedi zbog čega će se brže opustiti i psihički pripremiti za spavanje.

Spremni za prospavanu noć?***
Naslovna fotografija: pexels.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno