Kad sam bio mesec: 1 sasvim posebna knjiga 1 posebne mame koja nas je oduševila - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kad sam bio mesec: 1 sasvim posebna knjiga 1 posebne mame koja nas je oduševila

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

MAME RULZ
1.5.2023.

Početkom godine, tačnije 2. januara na profilu jedne posebne mame nova priča dobila je krila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa mrvicu žaljenja što prije nismo pisali o ovoj knjizi odlučili smo upoznati vas sada sa knjigom za velike i za male, tačnije spisateljicom @zh.o.z.i i knjigom koja će vas rasplakati, razveseliti, upoznati sa nekim novim emocijama za koje niste znali da su u vašoj nutrini, povesti u neki novi svijet samo vama poznat... jer to i jeste bit "dobre" književnosti.

 Također, sa bojazni da nećemo dovoljno prikazati ljepotu riječi kojima autorica piše prenosimo u cjelosti post Jovane Mišković o samoj knjizi: „Jednom sam maštala da sam napisala knjigu. Moglo bi se reći da je to bilo čak i davno.

 

"Pisala sam je srcem i svim drugim čulima u nadi i sa idejom da će jednom imati čvrste korice, da će mirisati na ljubav i da će ta knjiga moći da diše i raste… baš kao i dete."

 

Mnogo puta sam pomišljala da odustanem i od nade i od ideje. Onaj ko nije odustao je moj žmu. On bi me zagrlio ili bi mi šapnuo nešto poletno i ohrabrujuće, napojio bi me novom nadom, prosušio bi mi krila i ja bih mogla ponovo da letim. Za kraj godine sam mnogo plakala - po prvi put sam držala u rukama tu knjigu. Svu tu nadu i svu tu ljubav. Za snove i ostvarenje istih potrebno vam je samo jedna osoba da veruje u vas (kad vi posumnjate). Jedan san ili ideja… i mnogo strpljenja. I onda je sve moguće.“

 Imajući ovo na umu, velika zahvala za izlazak ovog knjižurka, kako ga Jovana zove, ide njenom mužu, ali i predivnoj mašti, magiji i ljubavi koju kreira Jovanin um.

Na svom Instagram profilu Jovana je otkrila kako je nastala ova knjiga:

„Jedne letnje večeri palo mi je na pamet da uokvirim svu ljubav i nežnost koje osećam prema Jugu, prvom (tad jedinom) sinu. Poželela sam da tu baršunastu priču začinim našim afričkim avanturama. Pisala sam i brisala. Na momente sam pisala baš njemu, na momente nama, na momente svim budućim roditeljima. U nekim rečenicama zahvaljivala sam životu, pisala sam o gubitku meni jedne važne osobe, o zvezdanom nebu, olujama i miru. Pisala sam. Smeškala se. Plakala. Brisala, ali nisam čitala sve dok nisam osetila da sam utkala sve niti. Dugo nisam mogla da pročitam sve, a onda kad se i to desilo poželela sam da ova priča zauvek diše. Eto tako je nastala knjiga Kad sam bio mesec."

 


 

Saznali smo i o čemu se radi u knjizi: „O nama ljudima, o ljubavi, o slobodi, o tome da je neophodno da budemo svoji i drugačiji.“- navela je Jovana.

 Na pitanje za koji je uzrast ova knjiga Jovana odgovara: „Za sve one koji mogu da razumeju boje, slikovitost, nežnost i jezik duše.“

 Ukoliko vas do sada njeni stilski savršeni odgovori, riječi umotane u poetičnost, nisu naveli da otputujete u svijet ove knjige vjerujemo da će same fotografije knjige i ilustracije Andrijane Vasić koje prate priče otvoriti taj portal i prepustiti vas dječijoj, odrasloj, vlastitoj mašti odlične knjige koju ćete ljubomorno (bez imalo grižnje savjesti) čuvati samo za svoje mališane. 

 

 


Sigurni smo da će vam pažnju privući i činjenica da su sve priče pisane malim slovima kao poseban vid umjetničkog izražaja zbog čega nam je ova knjiga mrvicu i posebnija. Sa nadom da će se uskoro još jedna Jovanina knjiga pronaći na polici za velike i male i da ćete što prije otkriti zašto je Afrika toliko posebna u knjizi sastavljenoj od 30 kratkih i kraćih priča koja je sama po sebi oda životu, ostavljamo vam link gdje možete poručiti ovu knjigu i citat iz knjige koji nas je raznježio i zbog kojeg smo odmah poželjeli zagrliti svoje najmlađe:

 

"Moja mama miriše na oblake. I lavandu. Mislim da ona na rukama može da nosi istovremeno bar tri planine, jedno sazvežđe i pola mora. Kad me tako privije u zagrljaj, mislim da rastem i to od pažnje i ljubavi, od njene brižnosti. Možda sam jednom bio mesec, ali ću zauvek biti mamino dete."

 ***
Naslovna fotografija: @zh.o.z.i

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno