5 biljaka koje će vizualno obogatiti prostor u spavaćoj sobi, ali i poboljšati san te ublažiti stres

INTERIJERI
21.4.2020.

Dizajniranje vlastite urbane džungle u domu jedna je od želja brojnih zaljubljenica u boho, vintage ili minimalističke interijere u kojima biljke uvijek probude poseban šarm i topao ugođaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo radi vizualnih i brojnih drugih benefita (bolja akustika, poboljšanje kvalitete zraka...), koje biljke imaju u interijeru, odlučili smo istražiti koje od njih bi se dobro prilagodile uvjetima koje imamo u spavaonici te dale dodatnu opuštenost prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od penjačica, preko prekrasnih biljaka sa sezonom cvjetanja pa sve do onih sa bogatim i razgranatim listovima, otkrijte kojih 5 biljaka može izgledati odlično u uređenju vaše spavaće sobe.

ALOE VERA

Ova biljka idealna je za uvjete u spavaćoj sobi jer oslobađa kisik tijekom večeri te je samim time sjajan dodatak svakom domu, obzirom da pročišćava zrak i poboljšava njegovu kvalitetu. Idealno je da ju držite do 8 sati na direktnom suncu, no, sasvim je u redu ako ju smjestite na mjesto koje ima malo sunca tijekom dana. Bitno je da se biljka nalazi u lončanici sa zemljom koja ima malo pjeska te imajte na umu da ju je potrebno zalijevati svako tri tjedna ili rjeđe ako je zima. Aloe veru možete vidjeti na fotografiji ispod na najvišoj polici lijevo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arta (@junglecasita) on

ORHIDEJA

Orhideja je biljka koja poboljšava kvalitetu zraka i ublažava stres. Većinom se za nju veže predznak biljke za koju se teško brinuti, no, itekako je vrijedna dodatne brige obzirom da rijetko tko može ostati imun na njihove prekrasne cvjetove. Kada je briga o orhidejama u pitanju, one zahtijevaju plitku sadnju, indirektno svijetlo mjesto na prozoru okrenutom prema istoku ili jugu te dosta vode. Što se tiče zalijevanja, bitno je da pustite da se zemlja osuši između zalijevanja, a najbolje ćete provjeriti je li orhideji potrebno zalijevanje ako stavite prst 0,5 cm unutar zemlje i provjerite je li suha. Idealno je zalijevati ih tako što ćete ih staviti u kuhinjski sudoper i natapati 15 sekundi mlakom vodom te pripazite da voda oteče kroz rupice na dnu i ne zadržava se predugo u samoj lončanici.

AREKA PALMA

Biljka koja je poznata po tome da pomaže kod alergija, prehlada i drugih problema sa dišnim putevima, svoje idealno mjesto može pronaći upravo u vašoj spavaćoj sobi. Voli direktno sunce, no, ne tijekom cijelog dana jer će njeni listovi postati žuti. Jako je osjetljiva na pretjerano zalijevanje i preporučuje se zalijevanje dva do tri puta mjesečno, no ukoliko se vaša areka palma nalazi na direktnom suncu, zalijevanje treba biti malo češće od navedenog. Areka palma je visoka biljka sa tankim listovima koju možete vidjeti desno na fotografiji ispod.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Blake Pope (@mblakepope) on

LAVANDA

Prirodni lijek za poboljšanje sna i biljka koja će pridonijeti opuštenom ozračju u vašoj spavaonici sigurno je lavanda. Ova biljka koja nam omogućava dašak Toskane u domu ne zahtjeva previše brige, potrebno je da ima do 8 sati direktnog sunca u vašoj sobi, a između zalijevanja dopustite da se zemlja u kojoj se lavanda nalazi malo osuši, no ne toliko da biljka počne venuti.

ZLATNI PUZAVAC

Ukoliko ste u potrazi za neodoljivom penjačicom koja će se uklopiti u vaš boho ili minimalistički interijer, ova biljka je idealan odabir za vas. Par važnih stvari koje trebate imati na umu jesu da ova biljka ne treba, ali preferira direktno svjetlo, također traži ravnomjerno vlažnu zemlju te je i iznimno osjetljiva na pretjerano zalijevanje. Zlatni puzavac zalijevajte vrlo malo svaki tjedan dok raste te nastojte ne polijevati listove, samo zemlju u kojoj je puzavac zasađen te uvijek sačekajte da se zemlja u potpunosti osuši prije no što ju ponovo krenete zalijevati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hannah Lee 🚐 (@hannahleeduggan) on

INTERIJERI , 21.4.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Dijana Ćavar

Foto by:

Instagram @mblakepope

Podijeli:

Posljednje objavljeno