TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 18.8.2022.
Otkrivanje kulinarskog svijeta jedna je posebna avantura i vjerujemo da će se s tim mnogi složiti. Bogatstvo okusa, različite arome, preferencije i mirisi samo su dio čarolije koja gastronomsku priču svakog jela čini jedinstvenom.
Uz mnoštvo prepoznatljivih jela koje različite kulture kreiranju na svoj prepoznatljiv način, ne možemo sakriti ljubav prema onoj tradicionalnoj i karakterističnoj za područje regije.
Možda zbog toga što upravo ti okusi kriju neke posebne nostalgične trenutke ili pak razlog tomu su očaravajuće i neodoljive arome.
Istražujući lokalne recepture našu pažnju je ukrao zaljubljenik u gastronomiju Neno Svjetlanović - mnogima poznatiji pod pseudonimom @NenoCooks. Svojim receptima, koji su veoma često popraćeni zabavnim ali i šaljivim komentarima, Neno je osvojio široku publiku na TikToku i Instagramu. Ovog puta u razgovoru s našim uredništvom otkrio je zanimljive detalje o svom kulinarskom projektu, a kada smo ga pitali kako bi se opisao u par riječi, u svom prepoznatljivom stilu je odgovorio kao baš dobar čovjek bome :) .
* * *
Kako se rodila ljubav prema kulinarstvu?
Mislim da je ljubav uvijek bila tu, čak i od malih nogu sam počeo 'rokati' začine u jaja, iako su nakon toga bila odvratna. Pravio sam keks tortu još početkom osnovne. Ljubav je bila tu, samo nije bilo iskustva. Čak i u studentskim danima znao sam, da bih napravio pizzu, otići u pizzeriu i tražiti sirovo tijesto jer nisam znao da ga sam napravim. Tek oko 22-23 godine, kada sam malo proširio svoje znanje, otvorila su mi se vrata da tu ljubav još više prenesem u praksu.
U vašim receptima uživa široka publika. Kako ste došli na ideju snimanja svojih jela?
2018. gledajući najviše Binging with Babish-a, koji je došao sa unikatnom idejom pravljenja jela iz filmova. To se pokazalo kao pun pogodak i pomeo je konkurenciju. Smatrao sam da bih i ja mogao smisliti nešto kreativno i da bih trebao probati raditi nešto što volim kako ne bih krivio kičmu za računarom do penzije, obzirom da sam informatičar. Babish je pravio hranu iz kultnih filmova i serija, a ja nekada dam sebi izazov da pravim 'meme' hranu s Balkana kao što je zidarev sendvič ili Princess Ozanin sendvič, tako da se tu može naći uticaj i poveznica ili kao što ja to volim nazvati - Babish za sirotinju. Za realizaciju toga je trebalo par godina jer sam htio da to sve ispadne ozbiljno.
Možete li nam izdvojiti svoj omiljeni recept?
Mađarska gulaš supa. Kada sam se vratio iz Mađarske u kojoj sam je probao 2016., napravio sam svoju verziju iste i tad sam sebi rekao 'Neno, bit će nešto od tebe'. Odatle i hrabrost za eksperimentisanje i poduhvate u koje se rijetko ko upusti tipa somuni, traženje nove tehnike za peći tortilje... Recept za gulaš ćete vidjeti uskoro, a od postojećih bih izabrao vojnički grah. Ako ljudi žele da naprave nešto po mom receptu, savjetovao bih da izaberu taj, jer mislim da je moja metoda jedna od najboljih koju ćete naći na internetu.
Jeste li više ljubitelj moderne ili tradicionalne kuhinje?
Veliki sam ljubitelj tradicionalne kuhinje, a iako cijenim to što vrhunski kuhari rade i divim se njihovim idejama, taj moderniji fine dining pristup i molekularnu gastronomiju zaobilazim u širokom luku. S druge strane, u potpunosti podržavam eksperimentisanje sa tradicionalnom hranom. Sve na svijetu se može unaprijediti, pa tako i jelo, ali ljudi mnogo bježe od toga jer mnogi to nazivaju skrnavljenjem jela.
Kada biste morali kuhati samo jedno jelo do kraja života, koje bi to bilo?
Pizza Napoletana ili eventualno burek ali u tom slučaju bih zamolio na pravo da se igram sa filovima.
Što biste savjetovali onima koji se još uvijek ne mogu pohvaliti s kulinarskim vještinama?
Vježbajte, eksperimentišite, probavajte sve što vam padne na pamet i radujte se svojim neuspjesima. Mnogo više ćete naučiti kada vidite kako hrana i namirnice reaguju kada uradite nešto neispravno, nego kada uradite nešto ispravno, tako da meni bude drago kada god napravim neki fail u kuhinji jer znam da sam u tom trenutku naučio nešto novo. Rutom kojom ide većina kuhara u domaćinstvima – nauči pravit pitu i još pet sporo kuhanih narodnih jela, ispraksaj se u njima i pravi ih savršeno svaki put - nećete puno postići. Ujedno, za kuhanje vam ne treba talenat kao za muziku, glumu, sport... Kuhanje je 95% čisto znanje i iskustvo tako da u kuhanju nema onoga 'nije ovo za mene'. Sa druge strane ako vam kuhanje ne stvara zadovoljstvo i nije vam zanimljivo, to je druga stvar. Onda ga ostavite nekom drugom.
* * *
Foto: Neno Stojanović / Damir Hodžić
TEKST: Ilda Lihić-Isović
Prvo su se pojavile one brze, zadovoljne snimke pa video formati sa “before & after” frizurama koje su izgledale kao iz salona, a onda je krenulo... svaka druga djevojka na TikToku drži u ruci isti plavi uređaj.
Baš tad smo odlučili da nećemo samo gledati, već i istražiti šta je to BaBylissPRO® Nano Titanium™ StyleSwitch™ što je zaludio feed?
@babylissprousa Do it all with one tool 🫢STYLE/SWITCH™ ✨ #babylissprousa #styleswitch #multistyler #blowout #babylisspro ♬ Some kind of supernova - aeryymu🐾
Odmah na prvu StyleSwitch, kako mu i ime kaže, zapravo je višenamjenski alat koji kreira različite stilova uz pomoć nekoliko nastavaka, sve od voluminoznih valova do ravne kose i klasičnog feniranja.
Iako izgleda pomalo “tehnički” na prvi pogled, TikTok nas je uvjerio da čak i bez frizerskog iskustva možemo postići punu frizuru za manje od 15 minuta. Neki ga opisuju kao hibrid između Dyson Airwrapa i klasičnog fena, ali po značajno pristupačnijoj cijeni.
@babylissprola ¿Peinarte a tu manera? Obvio que sí. El accesorio secador ajustable del Style Switch tiene 3 modos de flujo de aire y un botón frío que sella tu peinado como una pro, logrando un acabado brillante en menos tiempo. Tu estilo, tus reglas. #BaBylissPRO #StyleSwitch #UnaHerramientaParaTodos ♬ original sound - BaBylissPRO Latinoamérica
Šta smo saznali dok smo istraživali:
Uređaj koristi Nano Titanium™ tehnologiju što znači da ravnomjerno raspoređuje toplinu i pomaže da se kosa brže osuši bez oštećenja.
Ionska funkcija smanjuje elektricitet u kosi (aka “frizz”) i daje sjaj.
Dolazi s čak pet nastavaka, a među njima su dvije četke (za volumen i zaglađivanje), nastavak za ravnanje, difuzor za kovrdžavu kosu i koncentrator zraka.
Ima čak 9 postavki topline i brzine što je posebno korisno za one s različitim teksturama kose.
Nismo mi jedini koji su se zapitali “šta ovo zapravo sve može”. Milioni pregleda na TikToku i bezbroj recenzija govore u prilog da je ovaj uređaj osvojio i influensere i frizerske entuzijaste.
Zaključak?
Nama je bilo zanimljivo koliko je ovaj uređaj zapravo… pametno osmišljen i da, činjenica da frizura izgleda kao s Instagrama, a ne traje duže od jutarnje kafe dodatni je plus. Mi ga još nismo testirali, ali sudeći prema iskustvima korisnica širom svijeta ovaj “plavi multitasker” je došao da ostane.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!