TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 18.8.2022.
Otkrivanje kulinarskog svijeta jedna je posebna avantura i vjerujemo da će se s tim mnogi složiti. Bogatstvo okusa, različite arome, preferencije i mirisi samo su dio čarolije koja gastronomsku priču svakog jela čini jedinstvenom.
Uz mnoštvo prepoznatljivih jela koje različite kulture kreiranju na svoj prepoznatljiv način, ne možemo sakriti ljubav prema onoj tradicionalnoj i karakterističnoj za područje regije.
Možda zbog toga što upravo ti okusi kriju neke posebne nostalgične trenutke ili pak razlog tomu su očaravajuće i neodoljive arome.
Istražujući lokalne recepture našu pažnju je ukrao zaljubljenik u gastronomiju Neno Svjetlanović - mnogima poznatiji pod pseudonimom @NenoCooks. Svojim receptima, koji su veoma često popraćeni zabavnim ali i šaljivim komentarima, Neno je osvojio široku publiku na TikToku i Instagramu. Ovog puta u razgovoru s našim uredništvom otkrio je zanimljive detalje o svom kulinarskom projektu, a kada smo ga pitali kako bi se opisao u par riječi, u svom prepoznatljivom stilu je odgovorio kao baš dobar čovjek bome :) .
* * *

Kako se rodila ljubav prema kulinarstvu?
Mislim da je ljubav uvijek bila tu, čak i od malih nogu sam počeo 'rokati' začine u jaja, iako su nakon toga bila odvratna. Pravio sam keks tortu još početkom osnovne. Ljubav je bila tu, samo nije bilo iskustva. Čak i u studentskim danima znao sam, da bih napravio pizzu, otići u pizzeriu i tražiti sirovo tijesto jer nisam znao da ga sam napravim. Tek oko 22-23 godine, kada sam malo proširio svoje znanje, otvorila su mi se vrata da tu ljubav još više prenesem u praksu.

U vašim receptima uživa široka publika. Kako ste došli na ideju snimanja svojih jela?
2018. gledajući najviše Binging with Babish-a, koji je došao sa unikatnom idejom pravljenja jela iz filmova. To se pokazalo kao pun pogodak i pomeo je konkurenciju. Smatrao sam da bih i ja mogao smisliti nešto kreativno i da bih trebao probati raditi nešto što volim kako ne bih krivio kičmu za računarom do penzije, obzirom da sam informatičar. Babish je pravio hranu iz kultnih filmova i serija, a ja nekada dam sebi izazov da pravim 'meme' hranu s Balkana kao što je zidarev sendvič ili Princess Ozanin sendvič, tako da se tu može naći uticaj i poveznica ili kao što ja to volim nazvati - Babish za sirotinju. Za realizaciju toga je trebalo par godina jer sam htio da to sve ispadne ozbiljno.

Možete li nam izdvojiti svoj omiljeni recept?
Mađarska gulaš supa. Kada sam se vratio iz Mađarske u kojoj sam je probao 2016., napravio sam svoju verziju iste i tad sam sebi rekao 'Neno, bit će nešto od tebe'. Odatle i hrabrost za eksperimentisanje i poduhvate u koje se rijetko ko upusti tipa somuni, traženje nove tehnike za peći tortilje... Recept za gulaš ćete vidjeti uskoro, a od postojećih bih izabrao vojnički grah. Ako ljudi žele da naprave nešto po mom receptu, savjetovao bih da izaberu taj, jer mislim da je moja metoda jedna od najboljih koju ćete naći na internetu.
Jeste li više ljubitelj moderne ili tradicionalne kuhinje?
Veliki sam ljubitelj tradicionalne kuhinje, a iako cijenim to što vrhunski kuhari rade i divim se njihovim idejama, taj moderniji fine dining pristup i molekularnu gastronomiju zaobilazim u širokom luku. S druge strane, u potpunosti podržavam eksperimentisanje sa tradicionalnom hranom. Sve na svijetu se može unaprijediti, pa tako i jelo, ali ljudi mnogo bježe od toga jer mnogi to nazivaju skrnavljenjem jela.

Kada biste morali kuhati samo jedno jelo do kraja života, koje bi to bilo?
Pizza Napoletana ili eventualno burek ali u tom slučaju bih zamolio na pravo da se igram sa filovima.
Što biste savjetovali onima koji se još uvijek ne mogu pohvaliti s kulinarskim vještinama?
Vježbajte, eksperimentišite, probavajte sve što vam padne na pamet i radujte se svojim neuspjesima. Mnogo više ćete naučiti kada vidite kako hrana i namirnice reaguju kada uradite nešto neispravno, nego kada uradite nešto ispravno, tako da meni bude drago kada god napravim neki fail u kuhinji jer znam da sam u tom trenutku naučio nešto novo. Rutom kojom ide većina kuhara u domaćinstvima – nauči pravit pitu i još pet sporo kuhanih narodnih jela, ispraksaj se u njima i pravi ih savršeno svaki put - nećete puno postići. Ujedno, za kuhanje vam ne treba talenat kao za muziku, glumu, sport... Kuhanje je 95% čisto znanje i iskustvo tako da u kuhanju nema onoga 'nije ovo za mene'. Sa druge strane ako vam kuhanje ne stvara zadovoljstvo i nije vam zanimljivo, to je druga stvar. Onda ga ostavite nekom drugom.
* * *
Foto: Neno Stojanović / Damir Hodžić
TEKST: Ada Ćeremida
Ako postoji jedna boja koja ima moć da nas podigne iz zimskog polusna to je pink.
Nježna, optimistična i razigrana, ona u hladnim mjesecima djeluje kao mali modni serotonin: ugrije pogled, osvježi jednostavne kombinacije i unese dozu radosti u dane koji često izgledaju jednako.
Ovi outfiti dokazuju da roze nije rezervisana samo za proljetne šetnje naprotiv, zima joj savršeno pristaje. Izdvajamo nekoliko stilskih lekcija koje su jednostavne za rekreirati, čak i ako je tvoj ormar pretežno neutralan.
Vidimo nekoliko odličnih layering primjera kaput preko džempera, džemper preko haljine, kapuljača preko kaputa. Pink unosi mekoću u svaki sloj i pomaže da kombinacija izgleda zanimljivije, a ne prenatrpano. Ako ti je outfit “nezavršen”, dodaj jedan pink sloj i sve sjedne na svoje mjesto.
Dugački pink kaputi u vunenim materijalima izgledaju kao najljepši filter za zimsku sivinu. Oni potpuno transformišu outfit, čak i kad ispod nosiš skroz jednostavne komade: siva rolka, crne čizme, tamni denim. Efekat je ogroman, trud minimalan.
Pink najbolje radi kad je mekana i teksturirana
Fluffy kaputi, moher džemperi, pletene kapuljače, vuneni šalovi roze u zimskim teksturama izgleda još toplije i privlačnije. Umjesto da razmišljaš “hoće li biti previše?”, tretiraj pink kao neutralnu toplu nijansu. U kombinaciji s vunom i teddy komadima, izgleda ultra-chic, a ne “djevojački”.
Kombinacije boja koje su najlakši put do sofisticiranog izgleda
Smeđa, bordo i tamna čokolada su njeni najbolji prijatelji u hladnim mjesecima. Ove boje pinku daju dubinu i ozbiljnost – savršeno ako želiš da outfit izgleda zrelo i moderno. Vidljivo je i na inspiracijama: roze + tamnosmeđe hlače, roze + bordo torba, roze + burgundy cipele kombinacije koje uvijek izgledaju skupo.
Maslinastozeleni kaputi i pink pletivo su jedno od najljepših zimskih iznenađenja. Ova kombinacija djeluje sofisticirano, a opet razigrano kao da si se “usudila malo više”, ali bez imalo napora.
Najvažnije: Pink je stav i energija
Ovi outfiti pokazuju da pink nije samo modni trend nego i raspoloženje. Može biti nježna, dramatična, elegantna ili zabavna – i upravo zato je savršena za sezonu u kojoj nam svima treba malo više boje, topline i šarma.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!