TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 21.9.2014.
Nedjelja uistinu treba poslužiti kao dan kada regenerirate svoju energiju i punite se pozitivnim vibracijama koje će vam mnogo pomoći da vam naredni radni tjedan prođe ugodno, bez nepotrebnog stresa i neraspoloženosti.
Stoga, kako bi uspjeli u svom naumu, stručnjaci kažu kako prvo trebate zaboraviti na posao. Nemojte nedjeljom paliti računalo, a poslovni telefon ako je ikako moguće – isključite. Ako ga ne možete isključiti onda ga bar stavite na neko mjesto gdje ćete ga čuti da zvoni, no gdje vam nije stalno ispred očiju.
Dan započnite svim onim ritualnima za koje nemate vremena radnim danima – tuširanje ili mirisna kupka, obilan doručak, kava, novine i magazini. Zatim se počastite šetnjom i druženjem s dragim osobama prije ručka. Pozovite svoje prijatelje ili rodbinu koju odavno niste vidjeli.
Ručajte nešto ukusno, uz vino ili drugi omiljeni napitak, nemojte žuriti i slobodno ostanite satima uz jelo. Nastavite uz neku čokoladnu slasticu i pjenušac ili čaj.
Nedjelju poslijepodne je najunčikovitije, kada govorimo o odmoru, provesti doma. Uvucite se u udobnu garderobu, dohvatite knjigu koja odavno skuplja prašinu, napravite filmski maraton ili pecite kolače za koje nikada nemate vremena. Večer neka također bude u laganom tonu, kako biste mogli leći na vrijeme i probuditi se u ponedjeljak ujutro svježi i odmorni.
Mnoge poznate uspješne osobe kažu kako je tajna njihove organiziranosti u 'to-do' listama koje prave prije početka posla, stoga savjetujemo nešto ranije buđenje u ponedjeljak i da si uz doručak i kavu napišete ono što trebate napraviti. Biti ćete organiziraniji i sigurno efikasniji kada imate crno na bijelom ono što morate napraviti kroz taj tjedan.
Vrijedi pokušati, zar ne?
***
Foto: unfold.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!