TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 31.5.2020.
Ako ste pistacioljubac, a volite sladoled, onda je ovo recept za vas. Službeno otvaramo sezonu sladoleda sa jednim od omiljenih gostiju našeg menija u posljednje vrijeme, posebice kada su slastice u pitanju, pistacijom.
Ovaj recept ne zahtjeva puno pripreme, a sigurno će vam uljepšati vikend druženja. Za recept prelistajte dalje.

Foto: whatgreatgrandmaate.com
SASTOJCI ZA OKO 500 ML SLADOLEDA:
PRIPREMA:
Ispasirajte dobro ocijeđenu ricottu i pomiješajte je sa mlijekom. Dodajte uzdužno prerezanu mahunu vanilije i stavite na zagrijano kolo štednjaka.
Stalno miješajte smjesu na srednjoj do slaboj vatri dok ne prokuha.
Očišćene, neposoljene pistacije sameljite, a zatim štapnim mikserom, sjeckalicom ili električnim mlinom za kavom miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Pomiješajte u zdjeli žumanjke, jaje i šećer, dodajte kremu od pistacija, a zatim dodajte polako par žlica vrućeg mlijeka, a potom i ostatak sipajući ga u tankom mlazu i stalno miješajući kako se jaja ne bi zgrušala.
Vratite sve na toplo kolo i kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući dok krema ne prokuha.
Sklonite posudu sa kola i prespite u zdjelu kroz gusto mrežasto cjedilo, dodajte mrvice pistacije i ostavite da se ohladi.

Foto: whatgreatgrandmaate.com
SAVJET PLUS: Ako ćete sladoled raditi u stroju za sladoled, ostavite ga da se prvo dobro ohladi u hladnjaku par sati .a zatim radite po uputama za vaš stroj. Ako nemate stroj za pravljenje sladoleda, stavite smjesu u posudu sa poklopcem pogodnu za zamrzavanje i hladite u zamrzivaču dok se smjesa ne stisne.
Promiješajte vilicom svaka dva sata da spriječite nastanak velikih kristala leda.
Za još ukusnih recepata posjetite web stranicu i Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: whatgreatgrandmaate.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja ugodan ambijent, raznovrsnu ponudu i ozbiljno dobar slatki meni, restoran Nafaka u Visokom je adresa koju vrijedi upamtiti
Smješten u mirnijem dijelu grada, ovaj restoran već na prvi pogled osvaja toplim interijerom i opuštenom atmosferom, a ono što se dešava na tanjirima dodatno potvrđuje zašto se o njemu sve češće priča.
Nafaka nudi širok izbor jela: od klasičnih comfort opcija, preko bogatih porcija koje su idealne za ručak, do pizza, pasti i raznih specijaliteta koji se lako uklapaju i u porodične ručkove i u opuštena večernja druženja.
Posebno se ističu jela s piletinom u različitim varijantama, ali i ponuda koja jasno pokazuje da se ovdje razmišlja o raznolikim ukusima.
Ipak, dio koji nas je posebno privukao i zbog kojeg bismo se vrlo lako vratili jeste slatki meni.
Palačinke i vafli u Nafaki zauzimaju važno mjesto na meniju: pažljivo osmišljeni, bogato servirani i zamišljeni kao desert kojem se vrijedi posvetiti. Kombinacije se kreću od čokolade i pistacija do voćnih varijanti i hrskavih dodataka.
Vrijedi spomenuti i da Nafaka radi catering, što je odlična opcija za sve one koji žele provjerenu ponudu i van restorana, bilo da je riječ o privatnim proslavama, poslovnim događajima ili manjim okupljanjima.
Ako planirate posjetu, restoran se nalazi na adresi Šareni Hanovi bb i lako je dostupan svima koji traže mjesto za opušten obrok ili slatku pauzu.

Foto: @nafaka_cafe_restaurant
Upravo spoj ugodnog prostora, raznovrsnih jela i pažljivo pripremljenih deserata čini Nafaku mjestom kojem se vrijedi vratiti.
Foto: @nafaka_cafe_restaurant
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!