TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 31.5.2020.

Ako ste pistacioljubac, a volite sladoled, onda je ovo recept za vas. Službeno otvaramo sezonu sladoleda sa jednim od omiljenih gostiju našeg menija u posljednje vrijeme, posebice kada su slastice u pitanju, pistacijom.

Ovaj recept ne zahtjeva puno pripreme, a sigurno će vam uljepšati vikend druženja. Za recept prelistajte dalje.

Foto: whatgreatgrandmaate.com

SASTOJCI ZA OKO 500 ML SLADOLEDA:

  • 250 ml mlijeka
  • 125 g sira ricotte
  • 100 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 1/4 mahune vanilije
  • 75 g očišćenih, neslanih pistacija ili krema od pistacija 

PRIPREMA:

Ispasirajte dobro ocijeđenu ricottu i pomiješajte je sa mlijekom. Dodajte uzdužno prerezanu mahunu vanilije i stavite na zagrijano kolo štednjaka.
Stalno miješajte smjesu na srednjoj do slaboj vatri dok ne prokuha.
Očišćene, neposoljene pistacije sameljite, a zatim štapnim mikserom, sjeckalicom ili električnim mlinom za kavom miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Pomiješajte u zdjeli žumanjke, jaje i šećer, dodajte kremu od pistacija, a zatim dodajte polako par žlica vrućeg mlijeka, a potom i ostatak sipajući ga u tankom mlazu i stalno miješajući kako se jaja ne bi zgrušala.
Vratite sve na toplo kolo i kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući dok krema ne prokuha.
Sklonite posudu sa kola i prespite u zdjelu kroz gusto mrežasto cjedilo, dodajte mrvice pistacije i ostavite da se ohladi.

Foto: whatgreatgrandmaate.com

SAVJET PLUS: Ako ćete sladoled raditi u stroju za sladoled, ostavite ga da se prvo dobro ohladi u hladnjaku par sati .a zatim radite po uputama za vaš stroj. Ako nemate stroj za pravljenje sladoleda, stavite smjesu u posudu sa poklopcem pogodnu za zamrzavanje i hladite u zamrzivaču dok se smjesa ne stisne.
Promiješajte vilicom svaka dva sata da spriječite nastanak velikih kristala leda.

Za još ukusnih recepata posjetite web stranicu i Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: whatgreatgrandmaate.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Mjesto u BiH gdje vrijeme stoji, a um se resetira – znate li gdje je?

TEKST: Ilda Lihić-Isović

Mjesto u BiH gdje vrijeme stoji, a um se resetira – znate li gdje je? Mjesto u BiH gdje vrijeme stoji, a um se resetira – znate li gdje je?

Lukomir je jedno od "onih" mjesta. Selo koje ne viče „dođi“, ali kad jednom dođete više ga ne zaboravljate.

Smješteno visoko na obroncima Bjelašnice, ovo je najviše stalno naseljeno selo u BiH… mjesto gdje vrijeme uspori, signal nestane, a vi, po prvi put nakon dugo vremena, osjetite tišinu koja vas ne plaši.
 

 

U Lukomiru još uvijek postoji redoslijed: dan počinje kafom na pragu, a završava pogledom u planinu.

 

 

Put do Lukomira

Do Lukomira se ne dolazi slučajno. Put vodi preko vijugavog makadama, kroz pejzaže koji se mijenjaju kako raste nadmorska visina i taman kada pomislite da ste sve vidjeli, otvori se pogled koji ne staje. 

 

 lukomir_2_bonjour_ba

Foto: @blokkdennis  
 

Kuće sa krovovima od lima, drvene kapije, šarenilo cvijeća, vjetar koji nosi miris planine… a tu su i nane s maramama koje sjede na pragovima, vunene čarape što se suše na štriku, dim koji izlazi iz kućica i najavljuje ručak, i onaj neobjašnjivi mir kao da ste zakoračili u nečiju uspomenu.

 

lukomir_1_bonjour_ba
 

Foto: @iddavanmunster

Ovdje nema kafića sa chic interijerom. Nema wi-fi šifre, ali ima klupa ispred kuće, domaćina koji vas pozdravlja kao da vas zna i hladan sok od zove ili mente koji će, vjerovatno, biti nešto najbolje što ste probali.

 

 

Šta nikako ne želite propustiti?

Pita. Kratko i jasno. Kad se pita iznese na sto, sve stane. Domaća jufka, sir s Bjelašnice, a toplina dolazi direktno iz pećnice i iz pogleda domaćice koja vas mjeri da vidi treba li još jedan komad. (Treba, uvijek treba!)
 

 

Praktični savjeti:

Kada ići? Najljepše u kasno proljeće i ranu jesen.

Kako stići? Makadamski put zahtijeva oprez. Organizovani izleti su plus.

Šta ponijeti? Gotovinu, planinarsku odjeću i puno prostora u memoriji telefona.

Šta ostaviti? Očekivanja i brzinu.

Foto: @balkan.fanatic


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!