Nakon hyggea i lagoma, upoznajte döstädning– švedski koncept čišćenja doma

INTERIJERI
17.11.2019.

Skandinavija je u našu svakodnevicu donijela cijeli val novih (lifestyle) trendova – od načina na koji se odijevamo, uređujemo dom, ali i organiziramo svakodnevicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hygge nas je potakao da uživamo u malim stvarima, kreiramo sitne rituale koji će dom ispuniti toplinom i zajedno s obitelji stvaramo tradicije koje mame osmijeh na lice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lagom nas uči da je u svakom aspektu našeg života važno naći balans i težiti pravoj mjeri, kako bi postigli stanje unutarnjeg mira. 

Döstädning (eng. Death cleaning), zapravo je nova metoda organizacije i čišćenja doma koju je predstavila švedska autorica Margeta Magnusson. 
Ideja ovog koncepta jeste počistiti naš dom od suvišnih stvari kako bi našoj djeci bilo jednostavnije nakon naše smrti. I iako se na prvu cijela ideja čini pomalo neobična, zapravo se svodi na činjenicu da u današnje doba živimo duže, samim time gomilamo više stvari i potrebno je da radimo na organizaciji doma kako bi i naš svakodnevni život tekao glatko.

Važno je dakle, da se već danas fokusiramo na ono što je važno i riješimo se svih stvari koji nam ne predstavljaju osjećaj sreće u svakodnevici.

Što su osnova načela döstädninga?

  • Ovaj koncept nije rezerviran samo za osobe starije od 50 godina. Motivira svakog pojedinca da već danas pojednostavi i organizira svoj doma te svakodnevicu. 
  • Ovo je polagan i dugotrajan proces koji zahtjeva promjene. 
  • Već danas trebamo razmišljati o našem nasljeđu, oporuci i imovini koju ostavljamo djeci.
  • Darujte sve predmete koje više ne želite.
  • Započnite prvo sa čišćenjem ormara. Jednostavno je, nećete biti previše emotivni i lakše ćete se uhvatiti u koštac s ostalim dijelovima doma. 

Više detalja o ovom zanimljivom konceptu možete pronaći i u knjizi The Gentle Art of Swedish Death Cleaning: How to Free Yourself and Your Family from a Lifetime of Clutter
Hoće li se naći u vašoj kućnoj biblioteci?

INTERIJERI , 17.11.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

emeliesundberg.se, pinterest.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno