TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 10.4.2020.

Kada govorimo o američkim palačinkama, instant nam se u mislima stvara slika pahuljastog, mekanog deserta koji brzo razveseli gotovo svačije nepce.

Omiljena su poslastica mnogih upravo zbog posebne teksture i okusa, a mi smo pronašli recept uz koji ćete doma uvijek moći pripremiti ovu prepoznatljivu slasticu.

Ovaj jednostavan recept pomoći će vam da ih ispečete za manje od 20 minuta, a i sama izrada tijesta za palačinke je tako jednostavna. Trebat će vam tek par jednostavnih namirnica koje gotovo uvijek imamo pri ruci, što cijelu pripremu čini dodatno primamljivom. 

Foto: unsplash.com

SASTOJCI:

  • 250 g brašna 
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 2 velika jaja
  • 50 g šećera
  • 50 g rastopljenog maslaca ili biljnog ulja
  • ½ male kašike ekstrakta vanilije ( po želji)
  • 300 ml mlijeka


UPUTE:

Zagrijte tavu. Promiješajte brašno i prašak za pecivo u velikoj posudi. Jaja pomiješajte u zasebnoj zdjeli i dodajte šećer, ulje i vaniliju. Dobro promiješati dok se šećer ne otopi. Dodajte ovoj smjesi suhe sastojke i promiješajte. Dodajte dovoljno mlijeka da dobijete gustu smjesu. Premažite tavu sa malo maslaca i dodajte smjesu za jedan palačinak. Pazite na male mjehuriće koji nastaju na površini palačinke. Ovo je siguran signal da znate kako je vaša palačinka spremna za okretanje. Pecite još minutu ili dvije s druge strane i voila! 

Preostaje još samo da odaberete idealan toping. Sa čokoladnim namazom, javorovom sirupom, orasima, keksom... na vama je da izaberete.
Bon appetit!

Foto: unsplash.com

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!