Mramor u interijer unosi poseban šarm. Evo kako ga inkorporirati u dom. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Mramor je zavladao suvremenim interijerima. Evo kako ga inkorporirati u svaki dom.

Tekst:

Arijana Bošnjak

DIZAJN SAVJETI
1.1.2024.

Mramor je zahvaljujući svojim upečatljivim, fluidnim šarama već odavno postao must have detalj u interijerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U čemu se zapravo krije njegova moć? Možda u tome što zauvijek odiše elegancijom koja ima snažan i odvažan karakter, a možda i u tome što izdržava test vremena, uvijek se vraćajući na scenu kao bezvremenski stilski detalj. Kako se u 2024. godini vraćamo uzorcima, bojama i maksimalizmu, mramor je ponovno izronio kao it materijal u dizajnu interijera.

 Stoga smo odlučili poći u malu avanturu istraživanja boja i vrsta mramora te načina kako je najbolje ovaj neodoljivi spoj hladnog kamena i toplih tonova inkorporirati u svaki dom. Jedan od razloga zašto ga volimo, svakako je i to što mramor jednako voli prostor s manje kvadrata kao i velike, prostrane interijere. Njegov snažan karakter u pravom okruženju postat će dovoljno decentan izraz vaše zaigranosti i unikatne estetike.

S druge strane, možete se voditi još jednim trendom koji je predviđen za 2024. godinu, a to je – Make it big! Dakle, odvažno birajte predimenzionirane komade od mramora koji će svjesno dominirati prostorom i s dobrim razlogom ukrasti svjetla reflektora.


Mali vodič kroz vrste mramora

Mramor je jedan od najboljih primjera kakvu umjetnost može kreirati priroda. Svaka karakteristična žila na kamenu, u nijansama koje se skladno isprepliću, posjeduje jedinstven šarm i karakter.

Volite li neutralne tonove, za vas su stvorene vrste poput nježnog travertina Romano Classico koji podsjeća na tople nijanse drva. Jednako su nježne akromatske crne i sive „vene“ na bijeloj pozadini koje karakteriziraju Calacatta i Carrara mramor.

 Birate li radije intenzivne nijanse koje odišu snagom i dominiraju prostorom, tu je raskošna smaragdno zelena nijansa Verdi Alpi mramora ili intenzivno bakrena Breccia. U interijerima se možete poigrati i decentnim elementima u kamenu Onyx koji nježno propušta svjetlost i kreira efekt koji će dati posebnu toplinu domu.

 Kako unijeti mramor u interijer?

Od kuhinje do kupaonice, mramor će vrlo lako pronaći svoje mjesto. U kombinaciji s drvom će kreirati cozy ambijent, a veliki blok mramora će preuzeti ulogu centralnog komada u prostoru oko kojega se ostali elementi skladno slažu u prostor. Birajte komade koji preslikavaju vaš osobni stil i pričaju o suptilnoj eleganciji ili pak o upečatljivom maksimalizmu.

Ono što nas je posebno osvojilo, jesu detalji u domu s mramorom koji je rezan u valovima što mu daje posebnu teksturu i dinamiku u prostoru. 

 Coffee table u obliku velike mramorne kocke može biti komad koji nadopunjava prostor koji je već ispunjen šarenim uzorcima i bojama, ali i dašak karaktera u minimalistički uređenom interijeru. Stolić za kavu možete zamijeniti manjim komadima koji će poslužiti kao polica uz sofu ili noćni ormarić u spavaćoj sobi.

 Od najjednostavnijeg oblika kocke koji je sam po sebi funkcionalan predmet, mramor može biti predstavljen i kroz puno kreativnije i kompliciranije komade namještaja. Za moćan statement u dnevnoj sobi, pretvorite ga u okvir za kamin ili dopustite da kao kada dominira u kupaonici.

Kada smo kod kupaonice, bez obzira na njenu veličinu, šarmantne šare mramora idealan su izbor i za umivaonik. Tu predlažemo da pokažete svoj zaigrani karakter i birate intenzivne boje.

 Kuhinja je prostor s kojim se mramor posebno dobro slaže, kako zbog otpornosti, tako i zbog stylish efekta koji stvara u interijeru što ga čini jednim od omiljenih pratilaca kuhinjskog otoka i blagovaonskog stola. 

Ako ste se i sami zaljubili u ove šarmantne šare, sigurni smo da će i vaš interijer s njima dobiti potpuno novu dimenziju.

 

* * *
Naslovna fotografija: @briellynturton

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno