TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 3.8.2021.

Znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, ali da prvi jutarnji zalogaji mogu biti i prava gourmet umjetnost sa jednim od najljepših pogleda na Mostar, postalo nam je jasno nakon samo jednog pogleda na Instagram profil @restoranurbangrillmostar.

Teško je zamisliti ugodniji ambijent za doručak od ovog, a moramo priznati da nas mami ponuda orijentalnog doručaka koja uključuje gotovo sve što možete zamisliti.

@ramoviceva

Na web stranici smo pronašli informaciju da je Restoran Urban Grill otvoren 2011. godine, a nalazi se u starogradskoj jezgri grada Mostara, ulica Mala Tepa 22 i posjeduje kapacitet od 120 gostiju, od kojih 70 u unutrašnjem dijelu i 50 na vanjskoj bašti gdje se proteže pogled na Neretvu i Stari Most.

Više detalja možete saznati na njihovom Instagram profilu, kao i web stranici.

 

Da li je ovo i vaša sljedeća destinacija za gourmet priču?  

Svakako savjetujemo da posjetite i neke od okolnih atrakcija poput ljuljačke sa pogledom na grad, stakleni vidikovac, zipline, Bunske kanale i iskoristite dan na najbolji mogući način.

***

Naslovna fotografija: @ramoviceva
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Kako servirati hranu na drvenoj dasci i stvoriti cozy jesenju atmosferu kod kuće?

TEKST: Adelisa Mašić

Kako servirati hranu na drvenoj dasci i stvoriti cozy jesenju atmosferu kod kuće? Kako servirati hranu na drvenoj dasci i stvoriti cozy jesenju atmosferu kod kuće?

Kako dani postaju hladniji, sve češće biramo ostati kod kuće, okupiti prijatelje i uživati u toplini razgovora, mirisu vina i nečemu finom za pojesti.

Umjesto klasičnog postavljanja stola, ove jeseni sve češće biramo servirati hranu na drvenoj dasci, jer unosi toplinu, jednostavnost i onaj domaći osjećaj.

 



1. Počni s bazom  

Odaberi dasku od maslinovog drveta, hrasta ili tamnijeg drveta s izraženom teksturom. Ako pripremaš više zalogaja, koristi nekoliko manjih daski: jednu za sireve, drugu za voće, treću za slatke dodatke.

 



2. Pronađi ravnotežu  

Savršena ravnoteža nastaje kad spojiš suhomesnato i meke sireve sa svježim voćem, poput grožđa ili smokvi. Dodaj nekoliko listova rukole, malo meda i par kapi maslinovog ulja za onaj chef’s touch efekat.

 



3. Igraj se slojevima i detaljima  

Zamotaj prosciutto oko grissina, napravi male redove sira ili složi smokve i orahe u male sekcije. Za dodatni efekat, koristi zdjelice od keramike ili stakla, a sve začini ruzmarinom ili timijanom.

 



4. Dodaj jesenski pečat  

Topli tonovi i sezonski detalji čine razliku: mini bundeve, grančice suhog lišća, svijeće u staklenim posudama. Cijeli sto dobija onaj 'autumn dinner vibe', čak i ako servirate samo vino i zalogaje.

 



U konačnici, nije poenta u savršenstvu već u atmosferi, a ako planiraš vikend bijeg u prirodu, još je ljepše servirati vani na terasi, vikendici ili pikniku u šumi. Par dobrih sireva, svježe voće i drvena daska dovoljni su da običan trenutak postane savršen mali ritual.

Foto: @the_loverosie_


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!