Moderno i funkcionalno uređen stan u potkrovlju u centru Sarajeva - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Moderno i funkcionalno uređen stan u potkrovlju u centru Sarajeva

Tekst:

Bonjour.ba

INTERIJERI
22.6.2016.

Ovaj potkrovni stan, površine 47 m2, lociran u austrougarskoj zgradi u centru Sarajeva sjajan je izvor inspiracije kad je u pitanju stilski zanimljivo i praktično rješenje za uređenje manjeg životnog prostora. Arhitektonski studio Firma, točnije, Dina Samić i Nermina Zagora dobili su izazovan zadatak da reorganizacijom prostora ovaj stan u potkrovlju pretvore u topao prostor u kojem se nalazi kuhinja, trpezarija, dnevni boravak, spavaća soba i kupatilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O inspiraciji za uređenje te samom procesu uređenja, razgovarali smo sa Dinom i Nerminom. 


Stan predstavlja zanimljivu sintezu modernog i starog, kako kroz uređenje interijera, tako i kroz korištenje materijala poput drveta, kamena, kože... koji daju zanimljivu dinamiku prostoru. Što je bila inspiracija za uređenje?

Sama forma i materijalizacija originalnog prostora – potkrovlja, bila je osnovna inspiracija za koncept enterijera. Ideja je bila da se uklone svi suvišni nekonstruktivni elementi i slojevi u kojima je bilo „zarobljeno“ više od 4 m2 dragocjene tlocrtne površine stana. Radikalnom reorganizacijom prostora smo uspjeli dodati manju spavaću sobu, koja nije postojala u originalnom prostoru.

stan tlocrt1

stan tlocrt

stan tlocrt0

 


Najveći izazov s kojim ste se susreli tijekom uređenja jeste?

Obzirom da smo ograničenost tlocrtne površine stana, nastojali smo da fokus novog enterijera bude usmjeren na raskošnu visinu potkrovlja, pa su stoga najveći izazovi bili u konstruktivnim intervencijama u krovu.

uredenje stana 4

Raspored kuhinjskih elemenata i zanimljivo stilsko rješenje za trpezariju pokazuju da je pametno iskorišten svaki metar prostora. Koja su stilska rješenja za što bolju iskorištenost prostora?

Organizacija kuhinje u obliku slova „U“ je nastala kao racionalni, funkcionalni odgovor na raspoloživi prostor ispod krovne kosine, čijoj posebnosti je doprinijelo uvođenje dugog a uskog prozora kojim je ostvareno dodatno dnevno osvjetljenje i vizura prema ozelenjenom unutrašnjem dvorištu.

uredenje stana 7

uredenje stana 4

uredenje stana 1


Rasvjeta u stanu u obliku industrijskih lampi daje prostoru pomalo moderan industrijskih štih, a krovni prozori s druge strane daju prozračnost prostoru. Koliko je svjetlost važna stavka u uređenju interijera?  

Dnevno i vještačko osvjetljenje igraju vrlo važnu ulogu u uređenju svakog enterijera. Potkrovlje SB posjeduje šest velikih krovnih prozora, kojima je ostvaren optički efekat većeg i prozračnijeg prostora u odnosu na njegove stvarne dimenzije. Upotrebom viseće rasvjete u vidu reflektora na šinama, kao i podne tačkaste rasvjete, u prostoru je ostvaren ugođaj topline doma, koji istovremeno podsjeća i na scenski ambijent, koji je moguće transformisati zahvaljujući naizmjeničnom uključivanju različitih nivoa rasvjete.

uredenje stana 5

uredenje stana 9
Tko potpisuje namještaj koji je korišten za uređenje interijera?

Većinu enterijera čine ugradbeni elementi (ormari, police, kuhinja i sl) koji su rađeni po mjeri i namjenski za ovaj prostor. Ostatak enterijerske opreme je nabavljen u domaćim salonima namještaja.

Brojni detalji u stanu poput ljestvi ili ukrasa u zidu pokazuju da i minimalizam 'može imati dušu'. Koji su elementi ključni kako bi prostor bio funkcionalan, jednostavan i topao?

Otkrivena krovna konstrukcija i originalna austrougarska opeka, kao i ukrasni elementi ljestvi, centralno pozicionirani dimnjak, u kombinaciji sa rasvjetom sa industrijskim predznakom,predstavljaju spoj „iskrenih“ i autentičnih materijala sa novim, uvedenim elementima, i otkrivaju priču o historiji i memoriji prostora, kao i ličnosti samog vlasnika.

uredenje stana 2

U stanu se nalaze i brojni ugradbeni elementi...
Ugradbeni elementi – ormari predstavljaju odgovor na funkcionalne zahtjeve vlasnika. Kako bi u prostoru djelovali diskretno i neutralno, za ugradbene elemente su odabrani materijali iz ahromatske skale-bijele MDF ploče u kombinaciji sa elegantnim, crnim aluminijskim ručkicama.

uredenje stana 3

uredenje stana 8

Foto: Irfan Redzovic

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno