TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 29.4.2016.
U bivšoj Šantićevoj, a danas ulici Mile Budaka, na broju 82, u suterenu objekta neupadljivog pročelja, nalazi se pivnica No Flash. Kako se u Mostaru malo tko snalazi koristeći nazive i brojeve ulica, pojasnit ću da se radi o objektu koji se nalazi između Liftare i Srednje prometne škole, a preko puta Ledare i bogomolje Jehovinih svjedoka.
Za hladnog vremena No Flash je s prometnice neupadljiv, dok s prvim toplim danima drvene klupe izmigolje vani, pa baštu teško možete zaobići.
Ruže tijekom dana, a diskretna rasvjeta u večernjim satima jamče ambijent koji zove na jutarnju kavu subotom ili osvježavajuću pivu i kokice u poslijepodnevnim i večernjim satima.
„Pivnica je nastala kao kombinacija puno fizičkog i malo umnog rada, zajedničkim snagama mojih prijatelja, poznanika, kumova, rodbine, djelatnika i mene., kaže Saša, vlasnik pivnice No Flash.
„Prije pivnice sam držao kafić koji se uvijek zvao Flash, a u trenutku kada sam ga ja preuzeo zvao se No Name. Međutim, ostalo je svima ono Flash, pa sam htio vratiti to ime. Kada su došli iz odjela gospodarstva, rekli su da već postoji kafić registriran kao Flash, pa da moram nešto dodati. Tada je moj kum, koji je u tom trenutku bio tu, rekao: „Bio je Flash, pa je bio No Name. Neka sada bude No Flash.“ I tako je i ostalo.
Unutrašnji prostor pivnice čine tri odvojene cjeline, plus šank s ostavom i toalet. Ukupna površina približno 100 m².
Svi prostori ispunjeni su udobnim drvenim namještajem: niskim stolovima s klupama, stolom-bačvom, visokim stolovima i stolicama i naravno dugim šankom i šank stolicama.
Gotovo sav interijer, uključujući i namještaj, ima zanimljivu priču. Tako su niski stolovi i klupe ručni rad Sašinog poznanika iz Uskoplja, dok su visoki stolovi i stolice rad prijatelja iz Viteza. Točkovi koji služe kao lusteri pokupljeni su iz štala po raznim selima u BiH, dok su bačve-stolovi stigli iz okolice Zadra.
Opeku, bez koje je pivnica nezamisliva, nabavio je prijatelj iz Busovače, koji ju je zajedno sa Sašom i još par prijatelja lijepio na zid.
O ugodnoj atmosferi koja vlada u pivnici govore i cedulje i poruke koje su gosti samoinicijativno počeli ostavljati: prvo na podmetačima za čaše a onda i na raznim papirima, od kojih je dio stalna postavka.
Domaća atmosfera koja vlada u interijeru dodatno se podgrije utorkom kada su na rasporedu uštipci sa sirom.
U prostoriji u kojoj dominiraju izvorni kameni zidovi i originalni nadvratnici i nadprozornici od opeke, posebno mjesto zauzimaju šivaća mašina, popularna singerica i velika vitrina, oba komada spašena od bacanja u smeće. Zavirili smo i u primamljivi sadržaj vitrine.
Pivnica je (namjerno) otvorena u petak 13., u jedanaestom mjesecu 2009. godine. Osim vlastitog rođendana, koji se obilježava simboličnim cijenama i cjelodnevnom feštom, pivnica obilježava i dan sv. Patrika, zelenom pivom naravno, i maškare te Doček nove godine. Tu je i Flashijada, a često i žive svirke.
Osim sadržajem, boravak u interijeru jamči zabavu i brojnim detaljima koji se nalaze na zidovima: od knjiga, preko fenjera i gitare do metalnih pločica i starih fotografija Mostara.
Vlasnik nam otkriva porijeklo ostalih detalja: fenjera, pegle, knjiga, gitare, crno-bijelog TV-a,.. koje su mu donijeli prijatelji, pa i sami gosti (neke uopće ne poznaje), koji kada vide da takvih stvari ima u pivnici, a njima kući smetaju, donesu ih. A priznaje Saša: „Ponešto bih i ja otuđio kada bih otišao kod nekoga u goste i ugledao nešto što mi paše.“
Sam silazak niz stepenice koje vode u No Flash i ulazak u ovaj prostor stvara osjećaj nekog toplog izoliranog svijeta. Pa siđite, i sami otkrijte još puno detalja koji nisu stali u ograničenu formu pristojne kolumne, a svakako zaslužuju pažnju.
Foto: Martina Penava Privat
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!