MODAMO. zaviruje: U sarajevski stan grafičke dizajnerice Ane Lukende - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

MODAMO. zaviruje: U sarajevski stan grafičke dizajnerice Ane Lukende

Tekst:

Bonjour.ba

INTERIJERI
27.11.2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ana Lukenda je grafička dizajnerica o čijim smo projektima često pisali na MODAMO.info. Osim što kreira grafički identitet brojnih bh.brandova, Ana je i sjajna dizajnerica namještaja i interijera. A kad imate ovakav opus poslova, jasno je zašto je naše uredništvo zanimalo kako izgleda Anin stan. Kad smo saznali da je riječ o stanu od 50m2 koji je smješten u Sarajevu, nestrpljivo smo iščekivali vidjeti fotografije i njeno stilsko rješenje za estetski zanimljivo uređenje prostorno malog stana.

„Većinu namještaja sam sama dizajnirala. Cilj je bio da prostor diše i da ima minimalno boja. Crvena, kao moja omiljena boja, što zbog osjećaja koje budi, što zbog svog značenja, je dobila zadatak da ugrije sivo-bijelu hladnoću. Bijela komoda u dnevnom boravku je stara nekih 40 godina, ali još se drži, fotelje su također stare, pretapacirane novim platnom. Lampe su pokloni od dragih ljudi, a jastuci dizajn by Wish Sofa.“ – otkrila nam je Ana.

IMG 3059a

IMG 3070a

IMG 3072a

IMG 3084a
IMG 3086a

Što jedna grafička dizajnerica, koja ujedno dizajnira namještaj i interijere, smatra na koje je stvari važno paziti prilikom uređenja stana manjeg od 50m2?

Količina prirodnog svjetla i boje u prostoru su glavne stavke na koje je bitno obratiti pažnju pri uređenju takvog stana. Zatim idu planiranje prostora i veličina i dizajn namještaja koji će se u njega smjestiti. Prazan stan se uvijek čini većim, pa se često desi da ljudi pretjeraju s veličinom i količinom namještaja, uslijed toga prostor izgleda manji nego što doista jeste. 

 

IMG 3092a

IMG 3108a

IMG 3117a

IMG 3130a

IMG 3134a

Nismo mogli ne primijetiti crveni zid u spavaćoj sobi i instant se sjetiti scene iz Seksa i grada kad Faca poželi istu nijansu zida imati u svojoj sobi. Što je tebe inspiriralo na ovaj potez?

Sad ću razočarati sve ljubiteljice Carrie Bradshaw. Nikad nisam pratila Seks i grad, tako da nisam baš upućena u detalje kao što su boje zidova. Kad smo se uselili, stan je bio potpuno prazan i bijel, taj zid je tako tražio neku boju, a s obzirom da je crvena provučena kroz sve prostorije, zid nije nikako mogao biti neke druge boje. Nijansa je Ferrari crvena, iako sam ja više ljubitelj Porschea, šta god Faca mislio o tome.

IMG 3555a

IMG 3581a

 

Koji komad namještaja bi uskoro voljela imati u svom domu?

Hmm... s obzirom koliko prostora ima, prije da će neki komadi namještaja napustiti naš dom. Iako trenutno radim na dizajnu trpezarijskog stola, kojeg u stanu nema, pa se nadam da će to biti idući komad.

IMG 3126a

IMG 3561a

 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno