TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 23.3.2017.
Kada poželite neodoljivo ukusnu i prekrasno dizajniranu slasticu u Sarajevu, teško je prvo ne pomisliti na pekarnicu Mrvica koja se smjestila na dvije adrese u ovom gradu. Pronaći ćete ju na Čengić Vili, te u starom gradu gdje nosi naziv 'Mrvica Old Town'.
Kada poželite neodoljivo ukusnu i prekrasno dizajniranu slasticu u Sarajevu, teško je prvo ne pomisliti na pekarnicu Mrvica koja se smjestila na dvije adrese u ovom gradu. Pronaći ćete ju na Čengić Vili, te u starom gradu gdje nosi naziv 'Mrvica Old Town'. Nedavno su imali čast ugostiti i šarmantnog kuhara Rudolpha van Veena koji je u Mrvici ostavio svoj recept za prekrasnu čokoladnu tortu, a Sarajevo je dobilo priliku uživati u njegovom kulinarskom showu na otvorenom.
Obzirom da i sami često volimo svoje dnevne obveze i druženja upotpuniti slasticama iz Mrvice, nije neobično da smo oduševljeni dočekali prijedlog da kreiramo tim koji će kroz fotografije dočarati kako izgleda jedan dan u ovoj chic pekarnici. Tim predvođen urednicom BONJOUR.ba, Dijanom Ćavar kao organizatoricom snimanja, su činili i fotografkinja Nina Mašić – Lizdek, frizer Stipe Filipović, vizažistica Ivana Brdar te modeli Marija Kolak i Antea Hoffmann koje su na fotografijama odjevene u proljetnu kolekciju brandova Cleo by MODAMO i romantične haljine branda La Jupe uz kožne torbice branda Design by Berberović.

Na ovom linku možete pogledati finalne fotografije naše pariške avanture u Mrvici, a u nastavku zavirite s nama iza kulisa snimanja.




TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!