TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 18.8.2016.
Jedan od popularnijih regionalnih glazbenika, nakon sjajnog koncerta 2010.godine, u sklopu svoje balkanske turneje, ponovno nastupa u Sarajevu, točnije, 19.8., na stadionu Koševo.
Koncert je ujedno i dio promotivne turneje njegovog novog albuma na kojem se nalazi 14 pjesama.
Željko je dosada izdao šest albuma, a na europskoj glazbenoj sceni istaknuo se i svojim kompozitorskim vještinama, te uspjesima na Eurosongu. Naime, na Eurosongu 2004. godine predstavljao je Srbiju i Crnu Goru s pjesmom „Lane moje" i osvojio 2. mjesto. 2006.godine sklada pjesmu kojom sarajevska grupa Hari Mata Hari na Eurosongu 2006. predstavlja Bosnu i Hercegovinu i osvaja treće mjesto. Na Eurosongu 2012. godine, predstavljao je Srbiju s pjesmom „Nije ljubav stvar" te osvojio 3. mjesto.
Kako bi sve bilo spremno za sutrašnji glazbeni spetakl, bend je došao nekoliko dana ranije u Sarajevu. Na dan nastupa, na sceni će biti preko 30 glazbenika. Na koncertu će nastupati i orkestar, a dokaz da je i program ove godine dosta zreliji, jasno je kroz produkciju koja se uvelike razlikuje od one na koncertu održanom prije nekoliko godina. Fenomenalan zvuk koji će osigurati preko 10 kutija te brojna rasvjetna tijela pretvorit će koncert u čarobno vizualno i čulno iskustvo za sve posjetitelje.
„Postoji jedna dobra energija, kada smo ja i Sarajevo u pitanju. Naša druženja datiraju još od 2000.godine i jako sam srećan što publika nekako neguje mene, a ja negujem svoju publiku ovdje u Sarajevu. Mislim da se to prosto osjeti. Volim da često dođem ovdje, bez obzira da li imao koncert ili ne, što je bio i bezbroj puta slučaj. Volim da se družim sa svojim prijateljima koji su iz Sarajeva.“ – komentirao je Željko.
Naravno, kao pravi znatiželjni modni istraživači, nismo mogli odoljeti da Željku ne postavimo i jedno modno pitanje. Na naš upit, koje tri stvari u ormaru treba imati svaki moderno osviješten muškarac, Željko je samouvjereno odgovorio:
„Dobre farmerice, dobru majicu i kaiš.“
Ugodno druženje smo završili uz glazbu i želje za sjajnim provodom na stadionu sutra.
Vjerujemo da će sarajevska publika i Željko biti sjajan duet.
Foto: Marko Jovančić
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!