Mirza Redžepagić otvara prozor u svoj muzički svijet sa singlom "Breeze of Delight" - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Mirza Redžepagić otvara prozor u svoj muzički svijet sa singlom "Breeze of Delight"

Tekst:

Bonjour.ba/PR

BONJOUR.men
20.11.2023.

U harmoničnom sjedinjenju različitih uticaja, gitarista i kompozitor Mirza Redžepagić, objavio je novi singl 'Breeze of Delight'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ovo muzičko putovanje Mirze Redžepagića počelo je na Berklee College of Music u Valenciji, gdje se posvetio proučavanju world, jazz i savremene muzike, stekavši Master diplomu na odsjeku ''Contemporary Performance with Production''. Živopisni kampus služio je kao stanište izuzetnih muzičara iz više od 60 zemalja, s kojima Mirza ostvaruje saradnju i koja će kasnije definisati njegov zvuk.
Prvi pogled na ovo muzičko djelo predstavlja slušaocima fuziju flamenka i jazza inspirisanu stilom Alégrias, koja potiče iz Cadiza, srca Andaluzije. Na pjesmi ostvaruje saradnju sa Juan Pablo Ariasom na bubnjevima, Michaelom Venturom na saksofonu i Felipeom Ribeiro Santosom na klaviru. Redžepagićeva flamenko interpretacija čini osnovu muzičkog djela, obogaćena kolumbijskim ritmičkim frazama, džez saksofonom i brazilskim saudade-om na klaviru, stvarajući kompoziciju koja je vesela i razigrana u raspoloženju, ali istovremeno protkana nostalgijom i melanholijom u koloritu.

Produkciju potpisuje američko-iranska producentkinja Shabnam J. Kermani, miks Jesus Martinez iz Čilea, dok je mastering radio brazilski pijanista i sound engineer Felipe Ribeiro Santos. Sinergija ovih talenata uzdiže 'Breeze of Delight' u zvučno remek - djelo. Singl je snimljen u jednom od najboljih studija u Valenciji - 'El Spot Studios'.
Vizuelna estetika koja prati singl jednako je zavodljiva, prikazujući prepoznatljivo umjetničko delo "Par" poznatog bosanskog grafičara Dževada Hoze (1938 - 2020.) kao naslovnicu singla. Spajanje Redžepagićeve muzičke vizije i Hozine likovne umjetnosti stvara višesenzorni doživljaj koji prevazilazi tradicionalne granice.
Prije 'Breeze of Delight' objavljena su dva singla, ‘Uzun Ince Bir Yoldayim’ i ‘Hicaz Saz Semai’, pružajući uvid u raznovrstan i očaravajući svijet koji stvara Mirza Redžepagić. Kako su ovi preludiji utirali put, 'Breeze of Delight' najavljuje nadolazeći album, zakazan za izlazak u aprilu 2024. godine.
Album predstavlja saradnju sa 15 muzičara koji dolaze iz SAD-a, Brazila, Kolumbije, Indije, Kipra, Jordana, Pakistana i drugih zemalja. Pretpostavljamo da će ovaj album biti svjedočanstvo o univerzalnom jeziku muzike, promovirajući raznolikost i jedinstvo kroz zavodljivu fuziju zvukova i kultura. 

* * *
Foto: PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno