Mirisna, aromatična jesenska tjestenina u umaku od tikve je savršen vikend #comfortfood - Bonjour.ba - bh.lifestyle maga...

Mirisna, aromatična jesenska tjestenina u umaku od tikve je savršen vikend #comfortfood

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
20.11.2021.

Vikend je idealan za pripremu delicija koje će oduševiti svako nepce, a postoji li omiljenije jelo na svijetu od paste?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da comfort hrana pruža i emocionalno zadovoljstvo svakim zalogajem, uživanje u kremastim jelima s pastom uistinu je poseban gourmet trenutak!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajte tome i omiljene jesenske okuse i imate savršeno jelo za cijelu porodicu.

Recept koji donosimo u nastavku osmislio je Harry Cooper, koristeći namirnice brenda Podravka, a dio je Bonjour.cookbook Fall 2021., digitalne kuharice koju možete besplatno preuzeti na vaše pametne uređaje klikom OVDJE.

Sastojci:

  • 1 butternutsquash tikva
  • 1 crveni luk
  • 3-4 čehna bijelog luka
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • Prstohvat soli i bibera
  • Vegeta Natur Mediteran
  • Vegeta Natur Chilli
  • 200g Zlato polje tjestenine
  • 50g parmezana
  • 100ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Butternut sqush tikvu očistiti od sjemenki, oguliti te izrezati na kockice. Zatim oguliti i izrezati bijeli i crveni luk. Povrće poredati na pleh za pečenje, preliti s malo maslinovog ulja te začiniti sa soli, biberom u mediteranskim začinima.
Peći 20-25 minuta na 180 Celzijusa.

U međuvremenu skuhati u slanoj vodi Zlato polje tjesteninu, 8-12 minuta te sačuvati 150ml vode u kojoj se tjestenina kuhala.
Kada se povrće ispeklo, prebaciti ga u blender te uz vrhnje izblendati ( ili izblendati uz pomoć štapnog miksera).

U zagrijanu tavu dodati blendano povrće, skuhanu tjesteninu te vodu. Kuhati 4-5 minuta uz miješanje. Kada se većina vode ukuha, dodati i sir, izmiješati i sačekati da se istopi. Servirati uz dodatak mediteranskih začina i po želji dodatno sira.

***
Foto: Harry Cooper za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci