Mirisna, aromatična jesenska tjestenina u umaku od tikve je savršen vikend #comfortfood
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETVikend je idealan za pripremu delicija koje će oduševiti svako nepce, a postoji li omiljenije jelo na svijetu od paste?
S obzirom na to da comfort hrana pruža i emocionalno zadovoljstvo svakim zalogajem, uživanje u kremastim jelima s pastom uistinu je poseban gourmet trenutak!
Dodajte tome i omiljene jesenske okuse i imate savršeno jelo za cijelu porodicu.
Recept koji donosimo u nastavku osmislio je Harry Cooper, koristeći namirnice brenda Podravka, a dio je Bonjour.cookbook Fall 2021., digitalne kuharice koju možete besplatno preuzeti na vaše pametne uređaje klikom OVDJE.
Sastojci:
- 1 butternutsquash tikva
- 1 crveni luk
- 3-4 čehna bijelog luka
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- Prstohvat soli i bibera
- Vegeta Natur Mediteran
- Vegeta Natur Chilli
- 200g Zlato polje tjestenine
- 50g parmezana
- 100ml vrhnja za kuhanje
Priprema:
Butternut sqush tikvu očistiti od sjemenki, oguliti te izrezati na kockice. Zatim oguliti i izrezati bijeli i crveni luk. Povrće poredati na pleh za pečenje, preliti s malo maslinovog ulja te začiniti sa soli, biberom u mediteranskim začinima.
Peći 20-25 minuta na 180 Celzijusa.
U međuvremenu skuhati u slanoj vodi Zlato polje tjesteninu, 8-12 minuta te sačuvati 150ml vode u kojoj se tjestenina kuhala.
Kada se povrće ispeklo, prebaciti ga u blender te uz vrhnje izblendati ( ili izblendati uz pomoć štapnog miksera).
U zagrijanu tavu dodati blendano povrće, skuhanu tjesteninu te vodu. Kuhati 4-5 minuta uz miješanje. Kada se većina vode ukuha, dodati i sir, izmiješati i sačekati da se istopi. Servirati uz dodatak mediteranskih začina i po želji dodatno sira.
***
Foto: Harry Cooper za Bonjour.ba