TEKST: Ada Ćeremida
DATUM OBJAVE: 10.4.2025.
Ulice Milana postaju galerije, showroomovi postaju instalacije, a dizajneri pripovjedači. Među nijma su i domaća poznata imena.
Milano je ove sedmice epicentar svjetskog dizajna. Organizovan od strane Camera Nazionale della Moda Italiana, Milano Moda Design predstavlja most između modne estetike i funkcionalnosti doma, kroz saradnje koje prevazilaze granice klasičnog shvatanja discipline.
Milano Moda Design ima za cilj povezati modne i dizajnerske univerzume kroz prezentaciju Home kolekcija modnih brendova.
Ovaj događaj, koji traje od 7. do 13. aprila, smješten je u okviru Milan Design Weeka, najvažnije sedmice u godini kada je riječ o modi, a i dizajnu interijera.
Foto: @annanirvanaaa
Šta smo do sada vidjeli?
Već u prvim danima sedmice, postalo je jasno da je ovogodišnje izdanje jedno od najupečatljivijih do sada. Louis Vuitton je predstavio novu ediciju “Objets Nomades” kolekcije, spajajući luksuz i inovaciju kroz sofisticirane komade namještaja.
Roberto Cavalli je kroz senzualnu izložbu „Glowing Reflections“ prenio publiku u atmosferu američkog jugozapada, dok je Missoni otvorio svoj novi butik posvećen enterijeru, unoseći prepoznatljivu teksturu brenda u prostor Via Solferino.
Poseban ton početku sedmice dao je i Prada Frames simpozij kao jedan od intelektualno najprovokativnijih događaja Milan Design Weeka. Ova inicijativa, koja se održava paralelno sa sajmom Salone del Mobile, istražuje kompleksne društvene i kulturne teme kroz prizmu dizajna.
Diskusije su se vodile na dvije izuzetne lokacije unutar obnovljenog Arlecchino voza, dizajniranog 1950-ih od strane Gio Pontija i Giulija Minolettija, te u Padiglione Reale, nekadašnjem kraljevskom salonu na Centralnoj stanici u Milanu. 

Foto: @manfantastic


Foto: @formafantasma
Šta nas još čeka?
Program se nastavlja istim intenzitetom: Luisa Beccaria nudi vizualnu odu ženstvenosti i udobnosti doma dok Tod’s izložba „Italian Hands“ posvećena vještini italijanske izrade otvara vrata publici od 9. do 14. aprila.

Foto: @ luisabeccaria

Foto: @tods
No, ono što nas posebno raduje jeste prisustvo bosanskohercegovačkih predstavnika dizajnerskih kuća Zanat, GAZZDA i ARTISAN koje svaka na svoj način redefinišu ideju regionalne estetike.
Zanat, brend koji ove godine obilježava deset godina od svog osnivanja, poziva publiku da prisustvuje jubilejskoj izložbi i predstavljanju nove kolekcije za 2025. godinu na prestižnom sajmu Salone del Mobile.
Njihova postavka, smještena u pažljivo kuriranom prostoru Spotti Milano, još jednom potvrđuje kako tradicija rezbarenja može postati medij savremenog izraza.

Ove godine, kolekciji se pridružuje i Željana Vidović Mioli, keramička umjetnica koja djeluje pod imenom ZEECERAMICS. Njen rad, ukorijenjen u arhitektonskom razmišljanju, suzdržanosti i emocionalnoj jasnoći, donosi dodatnu dubinu i taktilnu toplinu viziji koju Zanat njeguje.


Foto: @zanatcraft
Studio GAZZDA s druge strane, učestvuje na Salone del Mobile, najvažnijem sajmu namještaja na svijetu, koji se također održava u sklopu milanskog Design Weeka.
U periodu od 8. do 13. aprila, GAZZDA će predstaviti selekciju novih dizajna i osvježene kolekcije, potvrđujući još jednom status brenda koji spaja jednostavnost, prirodne materijale i savremeni duh u izuzetno prepoznatljiv estetski potpis.



Foto: @gazzda
U istom duhu autentičnog izraza i posvećenosti prirodnim materijalima, ARTISAN nastupa na sajmu Salone del Mobile sa svojom prepoznatljivom filozofijom i njegovanjem zanatske tradicije u izradi namještaja od punog drveta. Njihov ovogodišnji nastup slavi bezvremenost dizajna koji nastaje u spoju ručne izrade i dubokog poštovanja prema prirodi.
Posjetitelji sajma imaju priliku uroniti u svijet toplih tekstura, organske forme i namještaja stvorenog da traje generacijama.
Foto: @artisanlovewood
Ove dvije izložbe su vizionarski iskorak domaćeg dizajna prema globalnoj publici, kroz priče koje izlaze iz materijala, kroz teksturu drveta i linije koje odražavaju filozofiju življenja.
Ostanite s nama, iz Milana vam donosimo najnovije vijesti, fotografije i priče, jer dizajnerska sedmica tek dobija svoj puni oblik. Uskoro još više domaćih perspektiva iz svjetskog konteksta.
TEKST: Ada Ćeremida
Iza nas je već deset dana malih promjena koje se nisu desile odjednom, nego polako kroz prostor, navike i ritam dana.
Kroz Interijer i Dizajn rubriku bavili smo se kutcima za pauzu, mikro-organizacijom i malim DIY momentima koji prostor čine ličnijim.
Danas, u 10. danu Bonjour Edit rituala, vraćamo se upravo toj ideji: prirodnom, netoksičnom mirisu doma koji ne prikriva prostor, nego ga polako mijenja.
Prije nego što su postojale mirisne svijeće, difuzori i sprejevi, domovi su se osvježavali na mnogo jednostavniji način. Mirisom iz šerpe.
Mi to zovemo purpur. Mješavina sušenog voća, začina i biljaka koja se koristila ne samo da prostor lijepo miriše, nego i da se dom simbolično očisti od ustajale, zimske energije i pripremi za novu sezonu.
Originalni naziv potpourri dolazi iz francuskog izraza pot-pourri i doslovno znači „izmješana šerpa“ što je slojevita kombinacija mirisa koja se vremenom mijenja i razvija.
Današnji zadatak: Domaći purpur za neodoljiv miris doma
Domaći purpur nije ništa novo. Ovakve mirisne mješavine koristile su se stoljećima širom Evrope, posebno u mediteranskim i srednjoevropskim domaćinstvima, mnogo prije industrijskih mirisa. Zimi, kada su domovi bili zatvoreni i zrak ustajao, citrusi, začini i grančice stavljali su se u vodu ili sušili kako bi prostor ponovo „prodisao“.
Osim što su služili da dom miriše toplo i čisto, purpur je imao i simboličnu ulogu: vjerovalo se da uklanja ustajalu, tešku energiju nakupljenu tokom zime i priprema prostor za novu sezonu i svjetliji period godine. No, što ga danas čini posebno privlačnim jeste činjenica da je potpuno netoksičan, prilagodljiv i spor.
Današnji zadatak traje 10 do 15 minuta pripreme, a onda može trajati cijeli dan. Sve što vam treba vjerovatno već imate u kuhinji.
1–2 narandže
1/2 šolje svježih ili sušenih brusnica
2–3 štapića cimeta
2–3 zvjezdasta anisa
1 kašika cijelih klinčića
1 grančica ruzmarina ili nekoliko grančica bora / cedra
voda
Narandže možete koristiti svježe ili, ako imate vremena unaprijed, narezati ih na tanke kolutove i lagano osušiti u rerni. U šerpu dodajte sve sastojke, prelijte vodom (otprilike 5 šolja) i stavite na laganu vatru. Kada voda zakuha, smanjite temperaturu i pustite da lagano krčka.
Miris će se širiti polako, prirodno i nenametljivo bez svijeća, bez sprejeva, bez teških nota.
Mali trik da miris traje duže
Ako imate lampu za grijanje svijeća ili mali grijač, dio tečnosti možete presuti u manju posudu i koristiti je kao izvor mirisa tokom večeri, čak i u spavaćoj sobi. Na taj način miris ostaje prisutan, ali još intimniji.
A ako vam nakon današnjeg zadatka ostane smjesa, prebacite je u staklenu teglu, dodajte čajnu krpu, zavežite traku i imate mali, lični poklon za prijatelje ili porodicu. To su pokločići koji ne stoje na polici, nego se koriste.
Za sve koji su dio ovog rituala
Ako želite učestvovati u našem Bonjour Edit giveaway, podsjećamo da je potrebno samo da popunite kratki forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala. Poklanjamo Bonjour notes i limitirano izdanje Bonjour tote torbe, kao mali znak pažnje svima koji su odlučili da ovih 15 dana posvete sebi.
A ako želite još jedan mali dodatak ovom ritualu, ne zaboravite na free mjesečni kalendar koji možete preuzeti i svaki dan ubaciti jednu fotografiju svog trenutka pauze. Na kraju decembra imat ćete mali vizualni dnevnik, vaš.
Dan 10 je završio! Na redu je sljedeći mini korak u našem ritualu, do tada, uživajte u prostoru koji ste organizovali.

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!