Met Gala: Otkrivena je tema za 2024. Željno iščekujemo stilske interpretacije slavnih. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

Met Gala: Otkrivena je tema za 2024. Željno iščekujemo stilske interpretacije slavnih.

Tekst:

Arijana Bošnjak

MODNE VIJESTI
9.11.2023.

U svijetu mode, možemo sa sigurnošću reći da je Met Gala najiščekivaniji događaj godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Svakako, s dobrim razlogom. U svrhu prikupljanja sredstava za Kostimografski institut, Met Gala event (s Annom Wintour kao predsjednicom organizacije) iz godine u godinu predstavlja intrigantnu temu koja uvijek donosi raskošnu prezentaciju modne povijesti kroz pomno razrađenu izložbu, ali i mnoštvo svjetskih zvijezda na kultnim stepenicama Metropolitan muzeja umjetnosti, odjevenih u nezaboravne kreacije.
 Ovogodišnja tema je bila „Karl Lagerfeld: A line of beauty“, posvećena preminulom velikanu mode i njegovim genijalnim djelima. Tom prilikom prikazano je više od 150 njegovih kreacija i djela koje je napravio za kuće Chloé, Fendi, Chanel pa čak i Patou i Balmain s početka karijere.

Kako kaže Andrew Bolton, Karl je bio uvjeren da moda ne pripada u muzeje govoreći kako „moda nije umjetnost, mjesto joj je na ulici i na ženskom i muškom tijelu“.

 Unatoč tome, ovaj modni virtuoz svakako je zaslužio izložbu posvećenu njemu pa su se tako crvenim tepihom prošetali slavni u kreacijama za koje je nit vodilja bila „odijevanje u čast Karla“. Mnogi lookovi su oduševili, poput modernih interpretacija njegovog ikoničnog crno – bijelog odijela, kao što je Chanel kreacija koju je nosila Kristen Stewart.

Drugi su posegnuli u arhivu njegovih djela i ponijeli vintage komade kojima su slavili njegov opus, među kojima se istaknula Dua Lipa u Chanel haljini iz Haute Couture kolekcije jesen 1992. Uz to je naravno bilo i avangardnih izdanja poput kostima koji je vjerni prikaz Choupette (mačka Karl Lagerfelda) u kojoj se pojavio Jared Leto.

 Met Gala 2024.

Sada je najavljena i tema za Met Gala izložbu 2024. koja nosi naziv “Sleeping Beauties: Reawakening Fashion.” Izložba će biti posvećena „uspavanim“ komadima, točnije zaboravljenim kreacijama i krhkim odjevnim predmetima nastalima kroz posljednjih 400 godina.

Institut je najavio da će se na izložbi naći predmeti poput korzeta iz 17. stoljeća i engleske elizabetanske ere, balska haljina Charles Frederick Wortha, zatim slavne Christian Dior kreacije (večernje haljine Junon i Venus) te kultna kreacija, haljina „Oyster“, svima omiljenog l'enfant terribleaAlexandra McQueena.

 Osim tih istaknutih komada, na izložbi će biti predstavljeni radovi titana modne industrije kao što su Elsa Schiaparelli, Yves Saint Laurent, Hubert de Givenchy, ali i suvremenih dizajnerskih imena poput Stelle McCartney i Phillip Lima koji svakako zaslužuju stajati uz bok velikanima mode.

 „Moda je jedna od najemotivnijih umjetničkih formi zbog njene povezanosti s tijelom. Ona je prožeta sjećanjima i emocijama i s njom se povezujemo kroz razna osjetila. Jedna stvar za koju se nadam da će ovaj event pobuditi, jest zahvalnost prema modi.“ rekao je kustos izložbe Andrew Bolton.

Vjerujemo da će biti onih koji će temu Sleeping Beauties shvatiti kao znak da na crveni tepih dođu s avangardnim kreacijama koje asociraju na jastuk ili haute couture verziju kućnog ogrtača, ali i beskrajno elegantnih modela koji su reinterpretacija nekih kultnih kreacija koje će biti prikazane na izložbi.

 Moguće je da će zvijezde koje vole autentične vintage komade nositi neku modnu „relikviju“ (poput kultne haljine koju je nosila Marylin Monroe, a koju je Kim Kardashian prenamijenila za potrebe crvenog tepiha) pa se svakako radujemo vidjeti što će proizvesti kreativni umovi poznatih dizajnera i kakve će kreacije zavladati Met Galom sljedeće godine.

* * *
Naslovna fotografija: @eentertainment

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno