Menstrualni bolovi: Istražili smo ih i donosimo efikasne vježbe koje će umiriti stomak - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

Menstrualni bolovi: Istražili smo ih i donosimo efikasne vježbe koje će umiriti stomak

Tekst:

Nevena Divčić

ZDRAVLJE I NJEGA
11.6.2024.

Ne možete sjediti? Ne da vam se ni hodati? Ležanje je agonija? Ne znate kako se skupiti i tabele ne pomažeu tako brzo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Been there - done that! 

Od blage nelagode do intenzivnih bolova, ovi simptomi mogu biti vrlo neugodni i utiecati na dnevne aktivnosti. Menstrualni bolovi su čest problem s kojim se suočava većina žena. Koliko god vam to neće biti drago čuti (naročito ako vas trenutno muče menstrualni bolovi) ovo je još jedan aspekt života u kojem redovan trening može biti od koristi.


Foto: @josefinehjNo, ipak znamo da je svako tijelo individualno pa tako i nivo bola s kojim se suočavate te činjenica da nešto pomaže jednoj osobi ne znači da će nužno biti koirsno i vama - ali hajde da ipak pokušamo!


Podrška unutarnjim organima

Stomačni mišići imaju mnogo više benefita od same estetike. Oni djeluju kao prirodni korzet koji podržava unutarnje organe u trbušnoj šupljini. Kada su ovi mišići snažni, oni mogu bolje podržavati i održavati položaj unutarnjih organa - želudac, crijeva, a tako i maternicu.

 Kako još vježbanje može pomoći? 

Redovan trening može biti veoma koristan u ublažavanju menstrualnih bolova. Vježbanje oslobađa endorfine, koji mogu djelovati kao prirodni analgetici. Osim toga, aktivnost povećava cirkulaciju krvi i opušta mišiće, što može smanjiti grčeve i nelagodu.


Vježbe koje možete raditi (tik pred) ili za vrijeme menstruacije


Prva vježba

Lezite na leđa s rukama uz tijelo. Savijte koljena i postavite stopala na pod.
Udahnite dok polako podižete kukove prema gore, istežući tako trbušne mišiće i stražnjicu. Zadržite ovu poziciju nekoliko sekundi, a zatim polako spustite kukove.


Foto: @form

 

Druga vježba

Sjednite na pod s ispravljenim leđima. Savijte koljena i spojite stopala tako da koljena padnu prema stranama. Držite stopala i nježno ih pritisnite prema tijelu dok osjećate istezanje unutrašnjeg dijela bedara. Držite ovu poziciju uz nekoliko dubokih udisaja i izdisaja.


Treća vježba

Lezite na leđa s nogama savijenim u koljenima i stopalima na podu. Stavite ruke iza glave. Udahnite dok polako savijate trup prema gore, podižući ramena i gornji dio leđa s poda. Izdahnite dok se vraćate u početni položaj.

* * *
Naslovna fotografija: @ginemargrethe

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno