Dopaminski meni će pomoći da se oslobodite ovisnosti o društvenim mrežama - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Dopaminski meni će pomoći da se oslobodite ovisnosti o društvenim mrežama

Tekst:

Nevena Divčić

POSAO & ŽIVOT
15.10.2023.

Dopamin je hemijski prenosnik signala u mozgu koji igra ključnu ulogu u različitim moždanim funkcijama i procesima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Zbog obaveza u toku dana, momente koje možemo izdvojiti za sebe često odlučimo provesti na društvenim mrežama jer su najbrži i najlakši način da se isključimo iz svega i opustimo. Ovo rezultira time da svaki takav trenutak - slobodan ili u potrebi da se "isključimo" mi odlučimo provesti skrolajući. Iako ne postoji ništa loše u tome da uživamo u prednostima društvenih mreža, trebamo imati i samokontrolu. 


Zadovoljstvo i nagrada

Dopamin se često naziva "feel-good" neurotransmiterom jer se oslobađa kao odgovor na prijatne aktivnosti. To može uključivati uživanje u ukusnoj hrani, učestvovanje u zabavnim aktivnostima ili čak primanje pozitivnih povratnih informacija. Kako je ovo povezano s društvenim mrežama? 

 Društvene mreže koriste tehniku dizajna i interakcije koja stimuliše oslobađanje dopamina. Kada dobijemo lajk, komentar ili obavještenje o novoj poruci ili objavi, to može izazvati osjećaj zadovoljstva i nagrade, što je posljedica povećanog nivoa dopamina u mozgu. Zbog ovog sistema nagrađivanja, postajemo ovisni o provođenju više vremena na društvenim mrežama kako bismo ponovno doživjeli taj "dopaminski udar". 


Motivacija i postavljanje ciljeva

Dopamin je također povezan s motivacijom i težnjom ka ciljevima. Kada postignete nešto na čemu ste radili, vaš mozak oslobađa dopamin, čime se ojačava željeno ponašanje.


Regulacija raspoloženja

Dopamin igra ulogu u regulaciji raspoloženja i emocionalnih reakcija. Niske nivoe dopamina često povezujemo sa stanjima kao što je depresija, dok viši nivoi mogu doprinijeti osjećaju sreće i blagostanja. Na TikToku smo uočili trend kreiranja dopaminskog menija koji pomaže pri buđenju istog na mnogo kvalitetnijem i dugotrajnijem nivou.

 Sada kada znamo osnovno o dopaminu - kako kreirati dopamine menu i šta on predstavlja? 


Ovaj meni podijeljen je na četiri dijela:

  • Predjela su aktivnosti koje će vam podizati nivo dopamina, a možete ih raditi za manje od 10 minuta.
  • Glavna jela su vaši hobiji i aktivnosti za koje je potrebno izdvojiti malo više vremena i planiranja.
  • Prilozi se odnose na aktivnosti koje možete raditi istovremeno kako biste pokrenuli i na neki način zavarali organizam radeći nešto zabavno uz aktivnosti koje vam nisu omiljene.
  • Za kraj ostaju deserti koji se odnose upravo na društvene mreže, super su u tom trenutku, prijaju nam, ali vrlo lako mogu dovesti do zasićenja i neugodnog osjećaja. 

* * *
Naslovna fotografija: @rrayyme

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno