TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 17.11.2022.
Sada kada su se temperature ponovo spustile, u mnogima se probudila želja da vrijeme provode u toplini doma.
Upravo ovi hladniji dani savršen su razlog da se poigramo u kuhinji i kreiramo slatkiš koji će se topiti pod našim nepcem. Naime, s obzirom da su nam svakim danom sve bliže praznici poželjeli smo napraviti kolač koji ih svake godine obilježi na poseban način. Ukusni medenjaci koji se tope u ustima našli su se na našoj listi slastica s kojima ćemo dočekati 12. mjesec.
Stoga, Lamija Trešnjo Muharemi koja nam je otkrila recept za ukusne čokoladne linzere, ovog outa našim čitateljima podijelila nam je kako na jednostavan način napraviti popularnu slasticu - medeno srce za koju smo sigurni da će poslati omiljena vašim ukućanima.

Sastojci:
Biskvit:
Premaz:
Glazura:
Priprema:
Sve sastojke za biskvit pomiješati i izliti u kalup obložen pek papirom, 25x25 cm. Peći na 180°, 25 minuta.
Dok je biskvit još topao, premazati ga džemom.
Nakon džema, istopiti čokoladu na pari i preliti preko. Kolač ostaviti da se ohladi. Uživajte!

* * *
Foto: Lamija Trešnjo Muharemi
TEKST: Adelisa Mašić
Kupovne tortilje su praktične, ali domaće imaju onu posebnu teksturu i miris koji ne možeš kupiti.
U samo pola sata, od nekoliko osnovnih sastojaka, možeš napraviti mekane, elastične tortilje koje će svaku večeru pretvoriti u mali gastro ritual.
Savršene su uz piletinu, povrće, sir ili samo malo maslaca i začina, jer jednom kad ih napraviš, teško ćeš se vratiti kupovnim.
Trebat će ti:
- 1 kg mekog brašna
- 2 vrećice praška za pecivo
- 600 ml tople vode
- 2 dl ulja
- 1 kašika soli
Kako ih pripremiti?
U velikoj zdjeli prosij brašno, dodaj so i prašak za pecivo, a zatim naizmjenično ulijevaj toplu vodu i ulje. Mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Foto: @nicolesfoodbowls
Prekrij ga folijom i ostavi da odmori 30 minuta, taman dovoljno da napraviš kafu i upališ omiljenu playlistu.
Foto: @nicolesfoodbowls
Zatim otkidaj komade od oko 50 g, oblikuj u loptice i tanko razvaljaj. Odmah ih peci na suhoj, zagrijanoj tavi (bez ulja), po minutu-dvije sa svake strane, dok se ne pojave zlatne tačkice.
Foto: @nicolesfoodbowls
Rezultat? Mekoća koja miriše na domaće i savršeno se savija oko svakog zalogaja.
Bonjour savjet: Tortilje možeš zamrznuti, a kasnije ih samo kratko podgrijati na tavi. Ostaju iste kao svježe, možda čak i bolje.
Iako su gotove varijante praktične, ništa ne može zamijeniti miris toplog tijesta i osjećaj da si sve napravila samam uz samo nekoliko sastojaka i malo dobre volje.
Foto: @jakjalubiejesc
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!