TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 17.11.2022.

Sada kada su se temperature ponovo spustile, u mnogima se probudila želja da vrijeme provode u toplini doma.


Upravo ovi hladniji dani savršen su razlog da se poigramo u kuhinji i kreiramo slatkiš koji će se topiti pod našim nepcem. Naime, s obzirom da su nam svakim danom sve bliže praznici poželjeli smo napraviti kolač koji ih svake godine obilježi na poseban način. Ukusni medenjaci koji se tope u ustima našli su se na našoj listi slastica s kojima ćemo dočekati 12. mjesec.

Stoga, Lamija Trešnjo Muharemi koja nam je otkrila recept za ukusne čokoladne linzere, ovog outa našim čitateljima podijelila nam je kako na jednostavan način napraviti popularnu slasticu - medeno srce za koju smo sigurni da će poslati omiljena vašim ukućanima.  




Sastojci: 

Biskvit:
 

  • 250 ml kisele vode
  • 250 g brašna
  • 120 ml ulja
  • 120 g šećera
  • 1 kašika džema od kajsije
  • 3 kašike kakao praha
  • 1 kašičica sode
  • 1 kašičica začina za medenjake


Premaz:

  • 4 kašike džema od kajsije


Glazura:

  • 100g čokolade za kuhanje
  • 4 kašike ulja


Priprema:

Sve sastojke za biskvit pomiješati i izliti u kalup obložen pek papirom, 25x25 cm. Peći na 180°, 25 minuta.
Dok je biskvit još topao, premazati ga džemom.
Nakon džema, istopiti čokoladu na pari i preliti preko. Kolač ostaviti da se ohladi. Uživajte! 


* * *
Foto: Lamija Trešnjo Muharemi


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!