Napravite popularno medeno srce kod kuće uz ovaj jednostavan recept
Tekst:Ana Rotim
GOURMETSada kada su se temperature ponovo spustile, u mnogima se probudila želja da vrijeme provode u toplini doma.
Upravo ovi hladniji dani savršen su razlog da se poigramo u kuhinji i kreiramo slatkiš koji će se topiti pod našim nepcem. Naime, s obzirom da su nam svakim danom sve bliže praznici poželjeli smo napraviti kolač koji ih svake godine obilježi na poseban način. Ukusni medenjaci koji se tope u ustima našli su se na našoj listi slastica s kojima ćemo dočekati 12. mjesec.
Stoga, Lamija Trešnjo Muharemi koja nam je otkrila recept za ukusne čokoladne linzere, ovog outa našim čitateljima podijelila nam je kako na jednostavan način napraviti popularnu slasticu - medeno srce za koju smo sigurni da će poslati omiljena vašim ukućanima.
Sastojci:
Biskvit:
- 250 ml kisele vode
- 250 g brašna
- 120 ml ulja
- 120 g šećera
- 1 kašika džema od kajsije
- 3 kašike kakao praha
- 1 kašičica sode
- 1 kašičica začina za medenjake
Premaz:
- 4 kašike džema od kajsije
Glazura:
- 100g čokolade za kuhanje
- 4 kašike ulja
Priprema:
Sve sastojke za biskvit pomiješati i izliti u kalup obložen pek papirom, 25x25 cm. Peći na 180°, 25 minuta.
Dok je biskvit još topao, premazati ga džemom.
Nakon džema, istopiti čokoladu na pari i preliti preko. Kolač ostaviti da se ohladi. Uživajte!
* * *
Foto: Lamija Trešnjo Muharemi