TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 17.11.2022.

Sada kada su se temperature ponovo spustile, u mnogima se probudila želja da vrijeme provode u toplini doma.


Upravo ovi hladniji dani savršen su razlog da se poigramo u kuhinji i kreiramo slatkiš koji će se topiti pod našim nepcem. Naime, s obzirom da su nam svakim danom sve bliže praznici poželjeli smo napraviti kolač koji ih svake godine obilježi na poseban način. Ukusni medenjaci koji se tope u ustima našli su se na našoj listi slastica s kojima ćemo dočekati 12. mjesec.

Stoga, Lamija Trešnjo Muharemi koja nam je otkrila recept za ukusne čokoladne linzere, ovog outa našim čitateljima podijelila nam je kako na jednostavan način napraviti popularnu slasticu - medeno srce za koju smo sigurni da će poslati omiljena vašim ukućanima.  




Sastojci: 

Biskvit:
 

  • 250 ml kisele vode
  • 250 g brašna
  • 120 ml ulja
  • 120 g šećera
  • 1 kašika džema od kajsije
  • 3 kašike kakao praha
  • 1 kašičica sode
  • 1 kašičica začina za medenjake


Premaz:

  • 4 kašike džema od kajsije


Glazura:

  • 100g čokolade za kuhanje
  • 4 kašike ulja


Priprema:

Sve sastojke za biskvit pomiješati i izliti u kalup obložen pek papirom, 25x25 cm. Peći na 180°, 25 minuta.
Dok je biskvit još topao, premazati ga džemom.
Nakon džema, istopiti čokoladu na pari i preliti preko. Kolač ostaviti da se ohladi. Uživajte! 


* * *
Foto: Lamija Trešnjo Muharemi


Bonjour

Bonjour Edit: Dan 8 je rezervisan za brzi tiramisu bez jaja i grižnje savjesti

TEKST: Adelisa Mašić

Bonjour Edit: Dan 8 je rezervisan za brzi tiramisu bez jaja i grižnje savjesti Bonjour Edit: Dan 8 je rezervisan za brzi tiramisu bez jaja i grižnje savjesti

Nakon jučerašnjeg dana koji je bio rezervisan za kreativnost i pravljenje vijenca, 8. dan Bonjour Edit izazova vraća nas u kuhinju, ali bez komplikacija i bez puno posuđa.

Danas pravimo brzi desert. Onaj koji se sprema u par koraka, bez pečenja, bez čekanja i bez razmišljanja o kalorijama. Samo mala slatka pauza, bez stresa i bez grižnje savjesti.

 



Tiramisu je savršen izbor: poznat, lagan i uvijek dobra ideja, ali u verziji bez jaja, koja je jednostavnija za pripremu. Ovo je desert za trenutke kada ti se jede nešto slatko, ali ne želiš provesti sat vremena u kuhinji. Ili kada želiš počastiti sebe ili goste, nečim provjerenim, a brzina je prioritet.

 



Tiramisu bez jaja – gotov za 10 minuta  

Sastojci:
200 g piškota
250 g mascarpone sira
3 dl slatkog vrhnja
50 g šećera u prahu
2 dl jake crne kafe
1 dl ruma (po želji)
kakao u prahu

 



Priprema:
Mascarpone sjedinite sa šećerom u prahu dok ne dobijete glatku kremu. Slatko vrhnje posebno istucite u čvrst šlag i lagano ga, ručno, umiješajte u mascarpone.


tiramisu_bez_jaja4bonjour_ba

Foto: @vogue_cafe__

U posebnoj posudi pomiješajte kafu i rum. Piškote kratko umačite u tu mješavinu i slažite ih na dno posude ili kalupa. Preko prvog sloja piškota rasporedite polovinu kreme, zatim ponovite postupak s još jednim slojem piškota i završite ostatkom kreme. Površinu poravnajte i obilno pospite kakaom.


tiramisu_bez_jaja2bonjour_ba

Foto: @vogue_cafe__

Tiramisu možete staviti u frižider na nekoliko sati kako bi se stegao, ali ako nemate strpljenja, sasvim je u redu uživati u njemu i ranije, više “na kašiku” nego za rezanje.

Mali ritual dana  

Dan 8 nije o savršenom desertu, nego o tome da sebi dozvoliš nešto slatko bez osjećaja da si 'pretjerala'. Brzi recepti imaju tu prednost da ne traže planiranje, samo odluku.

 



Ako želiš, zabilježi današnji trenutak u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija deserta, kuhinjskog pulta ili samo bilješka da si danas sebi napravila mali slatki predah sasvim je dovoljna.

I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.


bonjour_edit_grafika1bonjour_ba

Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!

Foto: @vogue_cafe__


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!